Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Desembre 2022 - #115

Activitats Regulades i Programes en Protecció Civil

Lliurament dels Plans d’Autoprotecció a Masnou, Sant Andreu de Llavaneres, Parets del Vallès, Vic, Vilada i Sallent

El PAU és una eina de programació de les accions i mesures que davant d’una situació d'emergència les accions es portin a terme d'una manera ràpida i sistemàtica.

Per tant, el Pla d’autoprotecció donarà resposta adequada a les possibles situacions d’emergència que puguin produir-se.

Al municipi del Masnou s’ha lliurat el Pla d’Autoprotecció del complex poliesportiu municipal i el Pla d’Autoprotecció de l’edifici Centre que ja disposava d’un PAU de l’any 2012. El centre és un únic edifici de cinc plantes. A les diferents dependències s’hi desenvolupen tasques administratives i culturals amb la presència d’una biblioteca, un museu i aules de formació. Acompanyen aquestes activitats de competència municipal, el jutjat de pau, correus, oficines i un supermercat.

L’altre Pau lliurat a aquest ajuntament, es refereix al Pavelló Municipal d'esports del Masnou, situat a la zona nord del terme municipal i configurat per tres blocs diferenciats i separats (pavelló vell, pavelló nou i piscina) que s'intercomuniquen mitjançant passadissos. El complex esportiu disposa de vies d'evacuació horitzontals i verticals amb sortida a l'exterior del complex.

El Plau d’Autoprotecció del Pavelló Els Ametllers de Sant Andreu de Llavaneres és vàlid per a aquest equipament i les seves instal·lacions mentre les activitats que s’hi desenvolupen no modifiquin les seves condicions i característiques. Essent aquestes, principalment, activitats de caire esportiu: pràctica, entrenament i competició de bàsquet, futbol sala i patinatge.

Addicionalment, es preveu la opció que de forma esporàdica es puguin celebrar activitats extraordinàries com ara esdeveniments esportius, culturals...

A Parets del Vallès s’ha lliurat el PAU d’un altre complex esportiu, el pavelló poliesportiu Joaquim Rodríguez Oliver format per dos pavellons dissenyats per la pràctica de l’esport que queden units per una zona central.

Un dels pavellons té forma circular i compta amb una pista poliesportiva. També compta amb grades a banda i banda de la pista i zona de vestuaris.

L'altre pavelló és de forma rectangular i compta amb una pista central polivalent. L'edifici també compta amb zona de vestuaris, infermeria, sala de monitors, cambra de manteniment, magatzem de material esportiu. A la planta primera hi ha la zona de graderia i lavabos per al públic.

 

El protocol d’actuació d’emergències del Casal Pirinenc de Vilada contempla els riscos que es poden produir distingint entre els que es poden produir cada dia i els que es poden produir els dies feiners, derivats de les activitats que s’hi desenvolupen i organitzades per diverses entitats: Jocs per a la memòria Rumikub, balls en línia, francès, tallers de patchwork, cosidor, coral, ioga, dibuix, pilates, Oficina d’atenció al ciutadà del servei Porta a Porta i Punt d’atenció de Correus.

 

També s’ha lliurat el PAU de la residència municipal Sant Bernat de Sallent, ubicada a la trama urbana del municipi i circumscrita a l’ús de residencial habitatge/ús hospitalari; els usuaris hi resideixen la major part del dia, i bona part d’ells no són autònoms. Aquests residents hi passen tot l’any i això, fa necessària la presencia de personal treballador totes les hores i dies de la setmana, inclosos festius. És important tenir en compte que, per similitud tècnica, les residències de gent gran queden assimilades a edificis hospitalaris en  quant a les seves dotacions contra incendis.

 

Finalment, a l’ajuntament de Vic s’han lliurat els PAU del pavelló Castell d’en Planes i del Mercat Medieval.

El pavelló Castell d’en Planes és un pavelló esportiu que consta de planta baixa, planta primera i segona on és realitzen activitats esportives i esporàdicament tornejos i festivals. Principalment, torneigs de bàsquet, campionats de Gimnàstica, festivals de patinatge, l’Olimpivic, torneig de HIP-Hop , torneig de Taekwondo, Copa América de Hockey, Campionat d'Europa de Patinatge, Campionat de Basquet amb cadires de rodes i l’Open internacional de Tennis Taula.

El Mercat Medieval de Vic, que es celebra des de l’any 1996, és una mostra estàtica i dinàmica per apropar al públic a costums i tradicions, bàsicament medievals, d’arts i oficis així com recordar fets històrics, aprofitant l’entorn natural del paisatge urbà en el Centre Històric de la ciutat de Vic, formant un escenari que recrea la tradició històrica i costums socials i folklòriques.

El mercat medieval ha de disposar de pla d’autoprotecció que contempla diferents manuals d’actuació i té com a finalitat el prevenir les emergències que es puguin produir com a conseqüència de la pròpia activitat.  Ha de definir les mesures de resposta en les situacions de risc, catàstrofes i calamitats públiques que els pugui afectar amb l’objectiu principal de garantir la seguretat de les persones.

Cada manual d’actuació pretén organitzar els mitjans humans i materials disponibles per a prevenir qualsevol risc que pugui posar en perill la seguretat i la salut dels visitants, ha de garantir la intervenció per anul·lar o minimitzar l’emergència esdevinguda, ha d’establir la coordinació amb els ajuts o serveis externs, i en tot cas, ha de garantir la possible evacuació immediata de totes les persones de l’entorn.

Atesa l’envergadura, complexitat i multitud de visitants previstos durant els dies de mercat (entre 370.000 i 400.000 persones) s’estableixen i coordinen diferents dispositius de vigilància a la ciutat: Associació de voluntaris de protecció civil, policia i bombers.

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #115 - Desembre 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua