Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Desembre 2022 - #115

Cursos i jornades

Celebrada la Trobada anual del Gestor d'Informació d'Activitats per fomentar el treball en xarxa

El GIA és una aplicació per facilitar als ajuntaments la gestió de les activitats i establiments dels seus municipis.

La sessió va comptar amb la participació de prop de 100 persones, usuàries d’aquesta aplicació a qui, la Cap de l’Oficina d’Activitats Regulades i Programes en Protecció Civil i el personal tècnic responsable del GIA, van exposar els evolutius i  les novetats implementades aquest darrer any.

Per primer cop després de la pandèmia es va recuperar la presencialitat, fet que va propiciar el coneixement, trobada i intercanvi del personal tècnic municipal al Pati Manning en una sessió de 5 hores que també va comptar amb la participació la Sra. Anna Boix de l’Ajuntament de Molins de Rei que va exposar la “Integració del GIA amb aplicació per fer inspeccions i verificacions d’activitats in situ”.

Amb la voluntat de fomentar el treball en xarxa de les persones usuàries i generar complicitats entre territoris es va realitzar una dinàmica de grup que donava pes al contingut tècnic exposat mitjançant tècniques de gamificació.

Els usuaris van posar-se a la pell d’una empresa, d’un càrrec electe, del personal tècnic municipal i de les generacions futures. Van debatre sobre com utilitzar el GIA per optimitzar els productes disponibles i què necessitarien per poder extreure’n nous recursos i aplicabilitats.

Les conclusions van ser molt interessants i de diversos àmbits anant més enllà del propi GIA i relacionant el seu ús amb tots els aspectes que intervenen en la gestió de les activitats regulades. Des de conceptes normatius fins a la relació directa amb l’usuari, passant per la millora de la transversalitat i la cooperació en el propi ajuntament.

Es va plantejar la necessitat de millorar la intuïtivitat de les plataformes de gestió i implementar una facilitació real, reduint i simplificant tràmits i els enllaços entre diverses plataformes. D’incrementar els punts de connexió entre els programes gestors d’expedients i la resta de programari de l’ens local, així com de la web pública i d’ús de la ciutadania.

També caldria millorar els sistemes d’informació a les empreses en un sentit més proactiu i que els interessats fossin coneixedors de les seves obligacions d’una manera més directa i automatitzada.

L’eficàcia i eficiència de la gestió municipal en l’ambit de les activitats regulades passa per millorar el coneixement, comunicació, traspàs d’informació i compartir processos entre les diferents àrees de l’ajuntament. L’explotació de la informació extreta del GIA pot mostrar, no només, les activitats i el seu estat de legalització sinó que també pot mostrar quins són els principals usos del territori i quin és el model de municipi que es vol per a les generacions futures.

Les propostes també van incloure recomanacions i peticions per a un futur més sostenible basades en la informació ambiental de les activitats i propostes futuristes, o no tant, com la inspecció d’activitats amb drons o l’atenció al públic automatitzada o través d’hologrames.

 

L’Oficina d’Activitats Regulades i Programes en Protecció Civil continuarà treballant en el desenvolupament del GIA,  oferta als ajuntaments de la demarcació de Barcelona a través del Catàleg de Serveis, com a eina pionera en la gestió de les activitats regulades i inclourà, en la mesura del possible, les peticions realitzades pels usuaris en els propers evolutius.

En tot cas es continuarà prestant un servei de suport tant genèric com personalitzat als 254 municipis usuaris del GIA i a les seves 106.989 activitats. Així com també es vetllarà per compartir aquestes dades  i posar-les a disposició de les persones i entitats interessades, acompanyant els 175 municipis que ja les tenen publicades en Dades Obertes.

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #115 - Desembre 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua