Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Desembre 2022 - #115

Monogràfic

El suport de l’Oficina d’Habitatge al desplegament dels fons Next Generation: impulsant una nova cultura de la rehabilitació i la construcció energèticament eficient

El 21 de juliol del 2020, els Estats i els governs de la Unió Europea van aprovar un paquet d'ajudes financeres per pal·liar la crisi econòmica i social provocada per la pandèmia de la COVID-19 i transformar les economies europees fent-les més verdes, més innovadores i més resilients. Amb aquests objectius, es va dissenyar el programa de recuperació Next Generation EU, dotat amb més de 800.000M€.

El Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR), el programa més important del fons NGEU, és un instrument destinat a finançar inversions i reformes que impulsin un canvi estructural i que tinguin un impacte sostingut en la sostenibilitat, la competitivitat i l'ocupació a Europa.

L’habitatge al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència

Per poder accedir als fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, els estats membres han hagut d'aprovar plans nacionals de recuperació i resiliència. A l’Estat espanyol, el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) preveu una agenda d'inversions i reformes estructurals per fer front a la crisi que ja us vam explicar amb anterioritat.

El PRTR s’estructura en 10 Polítiques palanca, cadascuna de les quals conté diferents components, i té una dotació econòmica de 69.528M€.

L’àmbit enfocat a la rehabilitació del parc residencial i l’habitatge social i eficient es troba en la Palanca 1 sobre Agenda Urbana i rural i la Component 2 sobre Pla de rehabilitació d’habitatges i regeneració urbana. Aquesta component 2 té com a objectiu principal l’impuls de la rehabilitació del parc edificat, així com l’increment del parc d’habitatge de lloguer social en edificis energèticament eficients. El Reial Decret 853/2021, de 5 d'octubre, pel qual es regulen els programes d'ajut en matèria de rehabilitació residencial i habitatge social del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, estableix els 6 programes d’aquesta component:

  1. Programa d’ajut a les actuacions de rehabilitació a nivell de barri. L'objecte d'aquest programa és finançar les obres de rehabilitació tant en edificis d'ús principalment residencial, com en habitatges unifamiliars, i d'urbanització o reurbanització d'espais públics, inclosos en Entorns Residencials de Rehabilitació Programada (ERRP) prèviament delimitats, que obtinguin una millora acreditada de l'eficiència energètica.
  2. Programa de suport a les oficines de rehabilitació. L'objecte d'aquest programa és finançar el servei d’oficines de rehabilitació, tipus “finestreta única” que, amb independència de les oficines de rehabilitació establertes pel desenvolupament de les actuacions a nivell d’ERRP, tinguin l’objectiu de coordinar, informar i facilitar la gestió dels ajuts i la prestació de serveis que facilitin la implementació dels projectes de rehabilitació energètica. 
  3. Programa d’ajut a les actuacions de rehabilitació a nivell d’edifici. L'objecte d'aquest programa és finançar obres o actuacions en edificis d'ús principalment residencial, que obtinguin una millora acreditada de l'eficiència energètica, especialment en l'envolupant dels edificis de tipologia residencial col·lectiva, incloent els seus habitatges, i en els habitatges unifamiliars.
  4. Programa d’ajut a les actuacions de millora de l’eficiència energètica en habitatges. L'objecte d'aquest programa és finançar actuacions o obres de millora de l'eficiència energètica en els habitatges, ja siguin unifamiliars o pertanyents a edificis plurifamiliars.
  5. Programa d’ajut a l’elaboració del llibre de l’edifici existent per a la rehabilitació i la redacció de projectes de rehabilitació. L'objecte d'aquest programa és impulsar la implantació del llibre de l'edifici existent per a la rehabilitació mitjançant una subvenció que cobreix part de les despeses dels honoraris professionals de la seva emissió, així com el desenvolupament de projectes tècnics de rehabilitació integral d'edificis, per tal d'activar la demanda de rehabilitació energètica.
  6. Programa d’ajut a la construcció d’habitatges de lloguer social en edificis energèticament eficients. L'objecte d'aquest programa és fomentar i increment el parc públic d’habitatges energèticament eficients destinats al lloguer social o a preu assequible, mitjançant la promoció d’habitatges de nova construcció o la rehabilitació d’edificis no destinats actualment a l’habitatge, sobre terrenys de titularitat pública, tant d’AAPP, organismes públics i altres entitats de dret públic, com d’empreses públiques, público-privades i societats mercantils participades majoritàriament per les AAPP.

 

El suport de l’Oficina d’Habitatge al desplegament dels programes de rehabilitació

Des de la Diputació de Barcelona es presta un suport integral a les polítiques de rehabilitació i millora energètica residencial dels ens locals de la demarcació. Per tal de facilitar la tasca dels municipis que han de gestionar el desplegament dels ajuts a la rehabilitació d’edificis i d’habitatges, des de l’Oficina d’Habitatge es dona assessorament i suport tècnic i jurídic amb diferents recursos i materials divulgatius.

En primer lloc, es fa difusió i promovem la cultura de la rehabilitació. Mitjançant el portal "reHabilitem" s’ofereixen recursos sobre la rehabilitació dirigits a la ciutadania, per sensibilitzar sobre la importància i els beneficis de la rehabilitació i ajudar a superar les barreres percebudes. I també s’ofereixen continguts dirigits al personal tècnic dels ajuntaments i altres agents clau del procés rehabilitador. Al portal hi poden trobar tota mena de materials i guies pràctiques que expliquen els passos a seguir per abordar els processos de rehabilitació residencial amb èxit. El personal tècnic dels ens locals també té a la seva disposició el web de l’Oficina d’Habitatge, amb un apartat específic dedicat a la rehabilitació, que s’actualitza amb freqüència per tal d’informar de les novetats de les novetats de cada convocatòria a mesura que es vagin publicat. A més, el personal tècnic dels municipis adherits a la Xarxa de Serveis Locals d’Habitatge també pot participar a la Comunitat Virtual, un espai de relació per a les persones que treballen en temes d'habitatge des de l'àmbit local.

Des de fa uns mesos també s’ofereix l’exposició interactiva “Rehabilitem”. Es tracta d’una exposició sensorial i interactiva amb la qual es vol acostar la cultura de la rehabilitació a la ciutadania. A l’exposició es dona resposta a preguntes com què és i per què rehabilitar, com s’ha de fer, i els ajuts que hi ha disponibles per fer-ho. De moment l’exposició ja ha visitat el Vallès Occidental, el Maresme, l’Alt Penedès, l’Anoia i el Bages, i aviat visitarà el Vallès Oriental. L’exposició vol acompanyar els municipis i els agents socials en el desplegament dels fons Next Generation. De fet, aprofitant aquesta itinerància, s’han anat organitzant taules informatives als diferents municipis acollidors, que han servit per fomentar el treball en xarxa entre els col·legis –arquitectura, arquitectura tècnica i administració de finques– i les administracions, i han permès que la ciutadania pogués resoldre els dubtes que generen els ajuts a la rehabilitació.

De manera específicament dirigida al personal tècnic dels ajuntaments, s’ha redactat la Guia Rehabilitem!, que conté informació pràctica per als municipis que vulguin incorporar la rehabilitació a les seves polítiques d’habitatge. També s’han elaborat diferents documents de suport per tal d’ajudar a comprendre l’esquema global del PRTR, com el quadre resum del marc normatiu vinculat a l’habitatge, o els quadres de gestió dels diferents programes. S’han elaborat diferents fitxes on s’especifiquen les bases reguladores i es detallen les convocatòries per cadascun dels programes de rehabilitació per a la millora d’eficiència energètica i destinats a accelerar la rehabilitació en l’escala d’habitatges, edificis i barris.

Des de l’Oficina d’Habitatge també es dona suport als municipis preseleccionats al Programa d’Entorns Residencials de Rehabilitació Programada, per a les actuacions de rehabilitació a nivell de barri. El passat novembre vam organitzar un espai per compartir les iniciatives que estan impulsant els 20 ajuntaments de la demarcació de Barcelona que desenvoluparan programes de rehabilitació energètica residencial a escala de barri en el marc dels Next Generation.

La sessió es va estructurar en tres grans blocs temàtics. Una primera part dedicada a explicar i compartir quines propostes d’ERRP està gestionant cada ajuntament; una segona part dedicada a explicar i compartir la relació entre l’ajuntament i les comunitats de propietaris afectades; i una tercera part dedicada a fomentar la relació entre municipis i entre aquests i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per tal de posar a l’abast de tothom la informació i compartir i resoldre dubtes de manera col·lectiva. 

Al llarg de 2023 es preveu mantenir i reforçar aquestes línies de suport. En aquest sentit, s’han organitzat diverses càpsules formatives, especialment dirigides als municipis beneficiaris del programa 1, de rehabilitació a nivell de barri. Aquestes accions formatives estan enfocades a donar suport a la gestió del programa en aspectes com el suport a les comunitats de propietaris, les mesures de finançament i fiscalitat relacionades amb els programes; o la tramitació de les llicències i comunicacions relacionades amb les obra de rehabilitació i millora energètica.

Pel que fa als programes 2, 3, 4 i 5 – oficines de rehabilitació, edificis, habitatges i llibre de l’edifici existent–, es continuarà oferint el suport que ja s’ha ofert enguany. El web ReHabilitem s’anirà actualitzant per incloure els materials que poden ser d’utilitat als ens locals en la gestió de les obres de rehabilitació. L’exposició Rehabilitem continuarà la seva itinerància per Granollers, Parets del Vallès (conjuntament amb el Consell Comarcal del Vallès Oriental), Centelles i Sant Cugat del Vallès, on arribarà al mes de maig. Els ens locals de la província de Barcelona interessats en acollir l’exposició i organitzar sessions informatives amb els col·legis, en especial aquells que gestionen programes de rehabilitació i millora energètica del parc d’habitatges emmarcats en el PRTR, poden demanar acollir l’exposició al web que s’ha habilitat amb aquesta finalitat.

 

El suport de l’Oficina d’Habitatge al desplegament dels programes d’obra nova i gran rehabilitació

 

El mes de maig es va aprovar la Resolució DSO/1503/2022, que estableix les condicions d'accés per a la selecció de propostes d'actuacions per al finançament del Programa d'ajuts a la construcció d'habitatges en arrendament social en edificis energèticament eficients previst pel PRTR.  Des de l’Oficina d’Habitatge es va incloure un nou recurs per reforçar el suport als ens locals en l’impuls de la promoció d’obra nova i gran rehabilitació dins el Catàleg de la Xarxa de Governs Locals de 2022: “Espai Promovem: impuls per a l’obra nova i la gran rehabilitació” està pensat com un espai de reflexió, interrelació, creació i transferibilitat de coneixement sobre el procés de promoció d’habitatge social i assequible així com de suport al desenvolupament d’actuacions d’habitatge d’obra nova i gran rehabilitació.

Els municipis que poden sol·licitar el recurs són tots aquells que disposen d’un solar residencial o un immoble de propietat municipal  o cedit que vulguin participar en sessions de treball sobre temàtiques diverses del procés de promoció d’habitatge social i assequible i que generin interès per al mon local.

El recurs s’articula al voltant de la creació de grups de treball i l’accés a productes formatius, informatius i relacionats associats a cadascun dels grups. Els grups poden ser de una doble naturalesa, relacional o operativa. Els grups relacionals, tenen per objecte obrir un espai de debat i d’intercanvi de coneixement sobre qüestions genèriques de l’impuls a la promoció d’obra nova i de gran rehabilitació –la viabilitat de l’actuació, el procés de licitació, el projecte i la construcció, l’adjudicació i gestió, etc. Els grups relacionals, en canvi tenen un caràcter més aplicat i concret i es dirigeixen a donar suport a la licitació i gestió del parc d’habitatges públic, ja fos en gestió directa o indirecta.

A data d’avui la totalitat de les sol·licituds rebudes dels ajuntaments tenen un caràcter operatiu i estan en la seva  immensa majoria directament relacionades amb la concessió de les subvencions Next Generation.

A l’efecte s’ha creat un primer grup vinculat a la viabilitat i licitació de drets de superfície i concessions administratives en el mar dels Fons Next Generation, del qual ja formen part els municipis de Cardedeu, Montcada i Reixac, Olesa de Montserrat, Palau Solità i Plegamans, Santa Eulàlia de Ronçana, i Taradell, i al que en breu s’afegiran oficialment l’Ametlla del Vallès, Gironella, Igualada i Sant Fruitós del Bages.

Així mateix, al llarg de les properes setmanes es crearà un nou grup relacionat de suport a la licitació de projecte i obra, relacionat amb promocions  gestionades directament per ajuntaments i subvencionades també pels Fons Next Generation.

El recurs “Espai Promovem: impuls per a la promoció d'obra nova i gran rehabilitació” estarà disponible al Catàleg de Serveis 2023 i per tant els ajuntaments interessats en rebre suport a la promoció d’obra nova podran continuar sol·licitant-lo a partir de gener.

 

 

 

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #115 - Desembre 2022

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua