Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Març 2023 - #116

Normativa

S’aprova la Llei 11/2022, de 29 de desembre, de millorament urbà, ambiental i social dels barris i les viles

La implementació de la llei esdevindrà una oportunitat pels ens locals per reprendre la regeneració integral de les àrees urbanes amb necessitats especials.

El Parlament de Catalunya va aprovar la Llei 11/2022, que entrà en vigor el 31 de desembre de 2022, a l’endemà de la data de publicació al DOGC. Enllaç DOGC: https://dogc.gencat.cat/ca/document-del-dogc/?documentId=947610

Aquesta llei crea i regula el Fons de Recuperació Urbana, Ambiental i Social de Barris i Viles d'Atenció Especial, que és un fons econòmic que es dotarà amb els pressupostos de la Generalitat i amb finançament procedent de l’Estat o de la Unió Europea.

Així mateix, aquesta llei substitueix i actualitza l’antiga Llei de barris del 2004.

Les finalitats d’aquest fons són pal·liar les desigualtats socials i fomentar l'equitat territorial i ha de contribuir a evitar el risc de fractura social i fer front a la crisi ambiental per mitjà del millorament de les condicions de vida de la població als barris i viles que pateixen dèficits urbanístics, baixa qualitat de l'edificació, manca d'equipaments i serveis, dificultats d'accessibilitat, riscos ambientals, exposició greu als efectes de l'emergència climàtica, alta vulnerabilitat social i riscos d'exclusió.

La Llei és integrada per set capítols, cinc disposicions addicionals, una disposició derogatòria i tres disposicions finals.

El capítol primer conté les disposicions generals que concreten l'objecte i la finalitat de la Llei i els principis generals que la inspiren: la justícia social, l'equitat territorial i la sostenibilitat ambiental. S'hi indiquen, així mateix, els principis que en regeixen el desplegament: la cooperació entre administracions, la transversalitat, la participació ciutadana, la voluntat de governar les transformacions urbanes i l'avaluació dels resultats.

El capítol segon estableix la creació, dotació i la distribució del Fons de Recuperació Urbana, Ambiental i Social de Barris i Viles d'Atenció Especial.

El capítol tercer defineix els beneficiaris del Fons i les àrees d'atenció especial, denominació que reben les àrees on es duen a terme les actuacions integrals de transformació, i els criteris per a determinar-les.

El capítol quart defineix els àmbits prioritaris d'actuació i detalla els tipus d'intervenció que han de preveure les intervencions planificades.

El capítol cinquè determina el règim jurídic del Fons, el procediment de participació i el contingut que han de tenir els programes memòria d'intervenció integral dels ens que vulguin accedir al finançament. També s'estableix una comissió de gestió del Fons i es fixen els mecanismes d'adjudicació i finançament de les actuacions.

El capítol sisè estableix mecanismes per a governar els possibles efectes de les transformacions urbanes provocades per l'aplicació de la Llei en determinats barris, orientats sobretot a evitar dinàmiques especulatives i gentrificadores.

El capítol setè fixa els instruments d'assessorament i avaluació dels projectes finançats i de la mateixa llei, amb l'establiment de l'oficina tècnica de barris i viles.

Les disposicions addicionals habiliten el Govern per a desplegar la Llei, possibiliten la creació dels ens instrumentals necessaris per a aplicar-la i estableixen mesures específiques per a facilitar la instal·lació d'energies renovables.

La disposició derogatòria deroga la Llei 2/2004 de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial, principal antecedent de la present llei.

Les disposicions finals fan referència a l'afectació pressupostària i al desplegament pressupostari.

La nova llei presenta elements de notable continuïtat en relació a la seva predecessora (Llei 2 /2004), si bé actualitza el marc de referència en base a les noves problemàtiques emergents i modifica aspectes operatius a resultes de l’aplicació de la llei anterior.

Caldrà esperar al desplegament de la llei i de les convocatòries d’ajuts (la primera, prevista dins aquest any 2023) per conèixer el detall i l’abast pràctic de la nova iniciativa.

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #116 - Març 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua