Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Octubre 2023 - #119

Activitats Regulades i Programes en Protecció Civil

S’incorpora el DUPROCIM al SITMUN en els municipis de Sant Feliu de Llobregat i Sant Julià de Vilatorta

El Pla està sota responsabilitat de l’alcalde i garanteix la integració d’aquestes actuacions amb el sistema autonòmic de protecció civil.

El DUPROCIM és un treball que estableix el marc orgànic i funcional per prevenir i controlar els riscos sobre les persones i els béns i donar resposta adequada a possibles situacions d’emergència al municipi. El Pla està sota responsabilitat de l’alcalde i garanteix la integració d’aquestes actuacions amb el sistema autonòmic de protecció civil.

El document determina la planificació de la protecció civil en l’àmbit municipal i ha d’incloure tots els riscos que l’afectin, d’acord amb els diferents plans i amb l’estructura i el contingut mínim que defineix la normativa que els regula. 

La Gerència de Serveis d’habitatge, urbanisme i activitats dona suport als municipis de la demarcació a les diferents fases  dels DUPROCIM: des de la seva redacció i implementació, a la realització de simulacres, incorporació de la cartografia del DUPROCIM al SITMUN i la seva actualització i garantia d’operativitat mitjançant el PCOM (Protecció Civil Operativa Municipal).

Així, en data 19 d’octubre de 2023 s’han lliurat els documents del DUPROCIM als municipis de Sant Feliu de Llobregat i Sant Julià de Vilatorta.

Pel que fa a la redacció del DUPROCIM, en tots els municipis trobem els riscos territorials consistents, principalment, en emergències per onades de calor o de fred, emergències per concentració de persones degut a espectacles populars, festes o manifestacions i emergències per malalties transmissibles emergents amb un alt risc potencial.

En el cas de Sant Feliu de Llobregat a més a més dels riscos territorials  s’hi inclouen els riscos per Incendis Forestals, nevades, inundacions, Sismes, transport de MMPP, químic, i ventades .A Sant Julià de Vilatorta, a més a més dels riscos territorials, s’hi inclouen els riscos per incendis forestals, per sismes i nevades.

Els DUPROCIM s’han d’aprovar pel plenari municipal, sotmetre’s a informació pública i posteriorment han de ser homologats per la Comissió de protecció civil de Catalunya, organisme de la Generalitat de Catalunya. Un cop homologats, els municipis han de realitzar les actuacions d’implantació, actualització i revisió i implicaran, principalment, sessions formatives al personal tècnic i polític que configuri els diferents grups d’actuació, com el comitè d’emergències, grups locals d’avisos a la població, gabinet d’informació municipal o coordinador municipal de l’emergència, entre d’altres, a més de simulacres i campanyes d’informació a la població.

Des de l’abril del 2018, la Diputació de Barcelona disposa de la cartografia de protecció civil que permet als ajuntaments accedir a la informació de les diferents capes dels riscos que s’incorporen al DUPROCIM i que han de servir per a la gestió de les emergències.

La plataforma SITMUN (Sistema d’Informació Territorial Municipal) permet a l’ajuntament el manteniment i actualització de les dades dels elements vulnerables i dels recursos de protecció civil municipal facilitant aquesta informació a internet per a la millora de la gestió de competències municipals en la matèria i justament, la integració de la cartografia del DUPROCIM al SITMUN és un dels suports ha prestat l’Oficina d’Activitats Regulades i Programes en Protecció Civil als municipis de Sant Feliu de Llobregat i Sant Julià de Vilatorta.

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #119 - Octubre 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua