Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Octubre 2023 - #119

Cursos i jornades

Clouen les jornades “La promoció d’edificis d’habitatges assequibles amb sistemes constructius industrialitzats”

Unes 150 persones es van reunir els dies 3 i 4 d’octubre per debatre sobre els reptes dels sistemes de construcció industrialitzada aplicats a la promoció d’habitatges assequibles.

Aquestes jornades han estat organitzades pel Consorci Universitat Internacional Menéndez Pelayo Barcelona (CUIMPB) – Centre Ernest Lluch, amb el suport de la Gerència de Serveis d’Habitatge, Urbanisme i Activitats (GSHUA) de la Diputació de Barcelona i de l’Associació de Gestors de Polítiques Socials d’Habitatge de Catalunya (GHS).

Les jornades varen ser presentades per Jordi Núñez de GHS, Ramon Jovells, gerent del CUIMPB i la diputada delegada d’habitatge de la Diputació de Barcelona, Anna Maria Martínez, que en la seva intervenció,  va recalcar que “la construcció amb sistemes industrialitzats ens ha de permetre avançar cap a un futur més sostenible, eficient i innovador en la provisió d’habitatge assequible i de qualitat”.

La primera de les sessions va comptar amb una ponència inaugural a càrrec de Gerardo Wadel, arquitecte i soci fundador de la consultora ambiental Societat Orgànica i director del curs. Wadel va comparar el model de construcció tradicional amb els diferents models de construcció industrialitzada, i va identificar les virtuts i limitacions de cada sistema. A la mateixa taula, Eulàlia Figuerola, de Green Building Council Espanya (GBCe), va avançar els canvis normatius que incrementaran l’exigència d’eficiència energètica i de sostenibilitat tant del parc edificat existent com dels edificis de nova construcció. Aquesta primera taula la van completar Ignasi Pérez, director del Congrés REBUILD, i Roger Bou, director del Saló CONSTRUMAT. Tots dos van destacar com la industrialització aplicada al sector de la construcció, a més de millorar la sostenibilitat ambiental reduint els residus d’obra, garanteix una major qualitat constructiva que reduirà les emissions de carboni durant la vida útil de l’edifici, alhora que ajuda en la disminució de la sinistralitat laboral en el sector.

La primera jornada va concloure amb una taula rodona amb diferents agents –promotors públics i privats, arquitectes i acadèmics– que s’han destacat per projectar obres utilitzant sistemes de construcció industrialitzada. S’hi van debatre sobre conceptes com la maduresa del teixit productiu, l’encaix dels sistemes constructius industrialitzats en la normativa existent, les modificacions que produeix en la forma d’abordar el projecte i l’obra, les reduccions de terminis de construcció i el cost entre d’altres. Els ponents també van aportar la seva visió sobre l’impacte a futur que preveuen d’aquests sistemes dins del sector de la producció d’habitatge.

La segona jornada del curs servir per conèixer diferents experiències en construcció industrialitzada d’obra nova residencial plurifamiliar, explicades de primera mà per les persones i equips que les han ideat o promogut. Així es van explicar la promoció Rigot Collective Dwelling feta en fusta a Ginebra; l’edifici Pisa de Cornellà; una promoció d’habitatges per a joves a Caldes de Montbui feta amb contenidors marítims; el projecte de coproducció i autoconstrucció industrialitzada d’habitatges per a joves WikiHousing; dues promocions amb mòduls prefabricats a l’Hospitalet de Llobregat i a les Casernes de Sant Andreu de Barcelona; la introducció de sistemes industrialitzats que ha fet Culmia en diferents projectes de construcció d’habitatges de protecció a la Comunitat de Madrid; o un resum de la revisió d’evidències que ha fet la societat pública Vivienda y Suelo de Euskadi (VISESA).

Aquest enfocament des de diferents àmbits del sector va permetre fer una fotografia de l’estat actual de la industrialització aplicada a la construcció d’habitatge. Així, es va constatar que hi ha una realitat consolidada d’experiències diverses i adaptables que van des de les grans promocions amb producció robotitzada fins a petites intervencions gairebé semi-artesanes. Les jornades han posat de relleu la importància de la digitalització de processos per millorar en qualitat i productivitat. A més, es va assenyalar el potencial d’aquests sistemes constructius en la millora en seguretat i salut i de condicions dels treballadors de la construcció i es va posar en relleu la percepció general que els sistemes constructius industrialitzats s’aniran incorporant progressivament en la construcció d’habitatges.

Els vídeos de la jornada es poden veure en aquest enllaç

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #119 - Octubre 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua