Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Octubre 2023 - #119

Urbanisme

Viladecans organitza una Jornada sobre el paper de les ciutats mitjanes i les agendes urbanes

L’Ajuntament de Viladecans és membre de la Xarxa d’Agendes Urbanes Locals (XAUL) i ha comptat amb el Servei d’Urbanisme per moderar la taula rodona del segon itinerari.

L'esdeveniment del 25 d'octubre es va centrar en posar en comú les estratègies i les respostes de les ciutats mitjanes davant els desafiaments de l'horitzó 2030, obrint un espai de diàleg multinivell que reconeix la seva identitat, la seva diversitat i la seva força per crear respostes als desafiaments que les agendes globals plantegen per al futur.

La jornada va començar amb una presentació breu sobre l'especificitat de les ciutats mitjanes, per després donar pas a tres itineraris de debats i tallers: Ciutats mitjanes i Agenda 2030; Ciutats mitjanes i Agendes Urbanes i Estudis de futurs i prospectiva estratègica com a eina útil per dissenyar els futurs de les ciutats i de les organitzacions.

Pilar Cervantes, Coordinadora del Projecte Impuls de les Agendes Urbanes Locals de la Diputació de Barcelona, va dinamitzar el diàleg a la taula rodona integrada per la Subdirectora General de Polítiques Urbanes del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, el tinent d'alcalde de Sostenibilitat Ecològica, Ocupació i Economia de Viladecans, el regidor de Planificació Estratègica de l'Ajuntament de Granollers i l'experta en comunicació de la consultora Paisaje Transversal. Els continguts de la taula es van orientar vers els principals aprenentatges adquirits en el procés d'elaboració i implementació de l'agenda urbana local.

En aquest diàleg multinivell, es van compartir diferents experiències des dels diversos punts de vista dels participants en relació a la incidència del procés de les Agendes Urbanes en la manera de treballar de les organitzacions, principals dificultats i oportunitats, i claus per una bona comunicació.

Es va ressaltar la importància del canvi de visió en la manera de treballar, més transversal i col·laborativa, l'oportunitat d'innovació, el valor d'obrir espais d'escolta i participació, facilitar la incorporació al procés dels diferents agents, i el paper rellevant de les ciutats intermèdies de la demarcació en l'articulació del territori.

Per finalitzar el debat, es van posar de manifest quins són els ingredients imprescindibles per a una bona Agenda Urbana: El lideratge, la participació i la comunicació, la govenança i una bona dosi de realisme, adaptant la proposta a les capacitats i recursos de l'organització, i establint prioritats.

La jornada va finalitzar amb una cloenda a on es van exposar els aprenentatges i conclusions dels tres itineraris i un diàleg de l'alcalde de Viladecans i Diputat de l'Àrea d'Urbanisme, Habitatge i Regeneració Urbana, Carles Ruiz, amb joves participants de Viladecans.

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #119 - Octubre 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua