Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Desembre 2023 - #120

Habitatge

Realitzem un estudi que planteja estratègies per mobilitzar habitatges desocupats mitjançant la rehabilitació a l’Anoia

El Consell Comarcal de l’Anoia té la necessitat de mobilitzar els habitatges desocupats per generar habitatge de lloguer assequible.

L’estudi lliurat proposa fer-ho a través de l’incentiu que pot suposar la rehabilitació, duta a terme a través d’ una estructura cooperativa i amb el finançament de la banca ètica i el cooperativisme de crèdit.

L’estudi s’ha portat a terme de forma pilot en cinc municipis prèviament seleccionats amb criteris objectius, geogràfics i funcionals: Carme, La Llacuna, Orpí, Sant Martí de Tous i Santa Maria de Miralles. La idea és que en un futur les estratègies proposades es puguin replicar a altres àrees i municipis. L’objectiu del treball ha estat donar resposta a la dificultat que hi ha per trobar habitatge de lloguer assequible i altres espais en condicions adequades d’habitabilitat en les zones rurals i a la situació de les dificultats associades al despoblament a la comarca de l’Anoia. El treball s’ha emmarcat en un projecte anomenat “Tornem als pobles”. L’estructura cooperativa es planteja de forma que a més pugui ser el nucli a partir del qual s’aconsegueixin efectes de generació d’economia circular i de proximitat, impacte social i cultural positiu.

Els treballs s’han desenvolupat en dues fases, una primera, d’anàlisi i diagnosi en la que s’han analitzat els aspectes clau per poder definir les propostes: els habitatges, la demanda i les persones usuàries, el model cooperatiu i l’estructura, programes i ajuts existents als ajuntaments implicats i al Consell Comarcal. En una segona fase, s’han concretat els diferents aspectes de la proposta d’actuació, com els mecanismes de captació i selecció dels habitatges, els instruments de finançament del model, la millora de la coordinació i dotació d’equips tècnics, entre d’altres propostes per ampliar parc d’habitatge assequible i millorar la gestió del parc d’habitatge assequible.

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #120 - Desembre 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua