Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Desembre 2023 - #120

Urbanisme

Lliurat al Consell Comarcal del Bages un estudi sobre les Urbanitzacions amb Dèficits Urbanístics del seu territori

L’estudi titulat “Estratègies per la regularització i millora de les UDUs del Bages” és el resultat d’un any d’intensa feina amb el Consell Comarcal però també amb els ajuntaments.

En el marc del Catàleg de Serveis 2022, el consell comarcal del Bages, va sol·licitar al Servei d’Urbanisme suport per la redacció d’aquest estudi, dintre del recurs d’Estratègies i Instruments per Urbanitzacions amb Dèficits Urbanístics, destinat preferentment als àmbits de baixa densitat residencial inclosos al Catàleg d’Urbanitzacions amb Dèficits elaborat per la GSHUA.

L’objectiu inicial era analitzar i diagnosticar la situació de les 13 UDUs ubicades a 8 municipis del Bages, per poder plantejar estratègies i propostes d’acció que permetessin avançar en la regularització de la seva situació urbanística. Es plantejava també que l’estudi anés més enllà dels dèficits urbanístics per incorporar accions per a la millora de serveis i equipaments, per a la seva protecció davant de riscos, per l’adequació dels accessos i per una mobilitat sostenible, però també per la seva integració paisatgística i medi ambiental.

Després d’un any d’intensa feina amb el Consell Comarcal, en el que també s’ha convocat a representants tècnics i polítics municipals dels ajuntaments afectats en diversos tallers participatius, el document identifica les problemàtiques comunes més rellevants, permetent una aproximació estratègica integral per la seva resolució estructurada en 3 eixos i 31 actuacions.

Aquests 3 eixos són coordinació i millora del coneixement (coordinació comarcal, població i apoderament i millora del coneixement), regularització (en sòl no urbanitzable i en sòl urbà), millora de la qualitat de vida (millora de les infraestructures i els serveis, prevenció de riscos i qualitat urbana i ambiental) i un darrer eix transversal de revisió normativa.

Finalment es fa una proposta temporal, de finançament i governança per garantir la implementació efectiva dels esmentats programes i actuacions, ja que el desenvolupament de totes elles requerirà del treball de diferents agents, tant locals com supralocals, i amb diferents graus i tipus d’implicació.

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #120 - Desembre 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua