Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Desembre 2023 - #120

Urbanisme

Es lliura a l'Ajuntament de Manresa l’estudi previ per a la intervenció integral al barri de Les Escodines

El Servei d’Urbanisme ha lliurat al consistori el que serà un nou full de ruta del Barri de Les Escodines que permetrà una coherent planificació estratègica d’accions pels propers anys.

El barri de les Escodines forma part de l’àrea més antiga de la ciutat de Manresa. Es caracteritza per illes irregulars, carrers estrets i adaptats a la topografia amb un parcel·lari molt fragmentat. El barri destaca per una alta densitat fruit de les seves característiques històriques, on moltes de les edificacions de l’àmbit són anteriors al segle XX. Actualment s'hi concentra un elevat percentatge de població migrada.

La suma de factors situa les Escodines en una complexitat multifuncional on hi destaca l'alt percentatge d’habitatges degradats i en estat ruïnós respecte la resta de la ciutat, un elevat índex d'exclusió del mercat de l'habitatge, i les situacions de desigualtat dels col·lectius vulnerables, relacionades amb la pobresa energètica, ingressos insuficients o absència total d'ingressos, absentisme escolar, persones sense família o que viuen soles, etc., situacions sovint agreujades per una percepció creixent de conflictes de convivència, inseguretat i episodis incipients de delinqüència.

 

L’estudi lliurat a l’Ajuntament, que ha comptat d’un procés de participació obert a la ciutadania, es configura com el full de ruta per revertir aquesta situació de degradació. El treball, que parteix d’una visió integral, incorpora un anàlisi inicial acurat i una diagnosi de la situació socioeconòmica i territorial de l’àmbit amb l’objectiu d’obtenir una radiografia de la situació actual i de les causes de la seva regressió. A partir dels resultats d’aquesta fase, s’han establert uns eixos estratègics a curt, mig i llarg termini, en referència a la rehabilitació d’habitatges, el desenvolupament urbanístic, la millora de l’espai públic i la mobilitat i, en darrer terme, la dinamització i cohesió veïnal que, se’ns dubte ajudaran a assolir la vitalització del barri i dignificació de la vida dels seus habitants.

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #120 - Desembre 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua