Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Març 2024 - #121

Destacat

Jornada de presentació de l`Àrea d’Urbanisme, Habitatge i Regeneració Urbana

El dimecres 24 de gener va tenir lloc la jornada per presentar l'Àrea d'Urbanisme, Habitatge i Regeneració urbana de la Diputació de Barcelona i explicar les principals novetats i característiques dels recursos que s'ofereixen en el Catàleg de Serveis 2024 de la Gerència.

Podeu veure i escoltar la jornada de presentació en el següent vídeo.

El Ple del 21 de desembre de la Diputació de Barcelona ha aprovat el nou Pla Xarxa de Governs Locals 2024-2027 que, per l’any 2024, inclou 374 recursos amb una dotació inicial de 168,5 M€. A través del cercador de recursos els ens locals poden consultar tota l'oferta que el Catàleg posa al seu abast, i ordenar-la en funció dels seus interessos i necessitats.

La Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats de la Diputació de Barcelona ofereix un total de 28 recursos econòmics i tècnics als ens locals de la província en matèria d’Habitatge, Urbanisme i Regeneració urbana per un valor total de 7,8 milions d’euros a través del Catàleg de serveis 2024 en matèria d'Habitatge, Urbanisme i activitats. Tècnics municipals i responsables dels governs locals d’aquest àmbit han participat en una sessió informativa sobre els recursos del Catàleg de serveis 2024, celebrada aquest dimecres, 24 de gener, a l’Escola Industrial de Barcelona.

Enguany, des de l’Àrea d’Urbanisme, Habitatge i Regeneració Urbana es posa a l’abast del món local un augment de la dotació pressupostària que s’ha traduït en millores tant en els imports d’atorgament com en la capacitat d’acceptar més demanda del suport econòmic de recursos d’Habitatge així com en la creació d’un nou Fons de prestació per a la implementació dels Plans d’Acció de les Agendes Urbanes Locals aprovades.

Durant la presentació, el diputat d’Urbanisme, Habitatge i Regeneració Urbana de la Diputació de Barcelona, Carles Ruiz, ha explicat que els principals objectiu de l’àrea son per una banda, “desenvolupar un nou model urbà i territorial que sigui capaç d’entendre els canvis i circumstàncies que operen sobre els nostre territoris. Per l’altra, una aposta per la regeneració urbana amb una mirada transversal cap a la igualtat d’oportunitats per a tots els ciutadans, on s’inclogui una mirada cap a l’educació, sostenibilitat, etc. I finalment, desplegar recursos per l’acció quotidiana dels municipis, per abordar el repte de la gestió del territori, a través del Catàleg de Serveis i altres vies de finançament».

Per la seva banda, la diputada d’Habitatge de la Diputació de Barcelona, Ana Maria Martínez, ha puntualitzat que "aquest Catàleg de serveis vol aportar solucions innovadores, sostenibles i eficaces per encarar els reptes i les necessitats de la província de Barcelona i fer front a una de les demanda clara dels ajuntaments: l’habitatge, que és  - ha dit - una necessitat, però alhora un dret”.  

En el 2024 s’ha pogut millorar la dotació pressupostària i això s’ha traduït en millores tant en els imports d’atorgament com en la capacitat d’acceptar més demanda del suport econòmic de recursos d’Habitatge així com en la creació d’un nou Fons de prestació per a la implementació dels Plans d’Acció de les Agendes Urbanes Locals aprovades.  

Des del Servei d’Urbanisme, s’ofereixen 8 recursos (6 tècnics i 2 econòmics). Les principals novetats són tres: la inclusió d’un nou recurs econòmic Gestió de l’Agenda Urbana Local, en format de Fons de Prestació, destinat al suport a la gestió de les agendes urbanes locals, per aquells ens locals o supralocals que ja disposin d’agenda urbana aprovada i que es trobin en procés de la seva implementació. També estaran disponibles novament els recursos sobre Planejament urbanístic per a petits municipis (suport tècnic, fins a 5.000 habitants) i Finançament per a la redacció de planejament urbanístic (suport econòmic, de 5.001 a 50.000 habitants). I, finalment la modificació respecte edicions anteriors, de les condicions d’execució del recurs Finançament per a la redacció de planejament urbanístic, per tal de facilitar l’acció dels ens locals en l’execució de l’actuació.

Pel que fa a l’Oficina d’Habitatge, ofereix 6 recursos tècnics i 4 econòmics. Cal destacar l’augment del pressupost destinat als ajuts a l’Adquisició d’habitatges, els ajuts a la Reforma, condicionament i rehabilitació d’habitatges municipals i cedits, i al fons de prestació de Suport als Serveis Locals d’Habitatge. D’aquesta manera, s’han ampliat els imports màxims subvencionables en, fins a 100.000 euros per a l’adquisició de més d’un habitatge, i per sol·licitar fins a 50.000 euros per actuacions de reforma i/o condicionament d'habitatges de titularitat municipal que tinguin un termini d’execució anual (25.000 euros en cas de ser habitatges cedits). També s’han introduït millores puntuals en la formulació dels criteris i subcriteris de valoració d’alguns recursos per tal de fer-los entenedors.

Finalment, pel que fa a l’oferta de l’Oficina d’Activitats Regulades i Programes en Protecció Civil, es completa amb un total de 10 recursos (2 recursos materials, 6 tècnics i 2 econòmics). Destaca en el 2024, el fet de que el recurs Finançament del servei d'inspecció i verificació d'activitats, a més dels municipis de població de fins a 5.000 habitants, també podran ser destinataris els Consells Comarcals. Recordar que el recurs d’Adquisició de recursos i inversió en equipaments destinats a protecció civil atès el seu caràcter biennal, no estarà disponible en la oferta del 2024 i si l’any 2025.

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #121 - Març 2024

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua