Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Març 2024 - #121

Monogràfic

El suport a la planificació de l’Oficina d’Habitatge. El mapa i la brúixola de les polítiques locals d’habitatge

L’aportació de coneixement i de criteri per al disseny i la implementació de polítiques locals d’habitatge és un dels objectius estratègics de l’Oficina d’Habitatge (OH) de la Diputació de Barcelona. Amb la voluntat de continuar aportant informació que ajudi als ens locals a conèixer la situació de la seva política d’habitatge, comparar-la amb la de l’entorn, i implementar processos de planificació i millora continua de la seves polítiques d’habitatge.

Analitzant l’evolució de les polítiques: el Panel de Polítiques Públiques Locals d’Habitatge

Un dels projectes destacats de l’Oficina d’Habitatge és el Panel de Polítiques Públiques Locals d’Habitatge, un projecte compartit entre la Diputació de Barcelona i la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals. El Panel té com a objectiu recollir i analitzar informació sobre el disseny i el desplegament de les polítiques locals d'habitatge. És una enquesta bianual que es fa des l’any 2012 a tots els municipis de més de 10.000 habitants de la demarcació i que permet tenir una mirada longitudinal de les polítiques d’habitatge i observar la seva evolució.

El Panel ens serveix per identificar necessitats, detectar problemes i comprovar l’abast i evolució de les polítiques locals d’habitatge. En aquest sentit, s’analitzen qüestions tan importants com les preocupacions i necessitats en matèria d’habitatge, les principals actuacions que duen a terme els diferents ajuntaments, els canvis en els models d’atenció i les estructures de gestió, les relacions entre departaments i administracions, els resultats de les polítiques implementades, etc.

 

Els resultats del Panel 2022 mostren que entre les problemàtiques que més preocupen els serveis locals d’habitatge hi ha aquelles vinculades al manteniment i el preu de l’habitatge, unes preocupacions que ja destacaven en onades precedents. Com a novetat destaca una creixent inquietud per l’accés a l’habitatge dels joves i un interès cada vegada més important respecte l'eficiència energètica dels edificis. 

Pel que fa als objectius principals dels ajuntaments en matèria d’habitatge es mantenen força estables respecte a onades precedents. En primer lloc cal destacar que la promoció, gestió i adjudicació d'HPO i altres habitatges municipals o cedits continua sent l’objectiu prioritari –de fet de manera encara més destacada en aquest últim Panel. Seguidament, evitar la pèrdua dels habitatges continua en un lloc preponderant dins dels objectius dels ajuntaments. La principal novetat, coincidint amb l’impuls atorgat pels fons Next Generation, és la major importància dels objectius relacionats amb el foment del manteniment i la rehabilitació dels edificis.

Pel que fa als destinataris de les polítiques d'habitatge, continua apreciant-se una focalització important de les actuacions vers els col·lectius vulnerables tot i que, d'una banda, s'atenua respecte onades precedents del panel i, de l'altra, es veu complementada per una recuperació de les intervencions destinades a facilitar l'emancipació de les llars joves.

Pel que fa a les activitats a les quals els equips municipals dediquen més temps, la tramitació d'ajuts continua sent la principal ocupació en hores dels ajuntaments, seguida de les actuacions de caràcter social. Les actuacions orientades a la creació de parc públic, tot i que encara allunyades a les relacionades amb les de caràcter més reactiu, guanyen pes en consonància amb la importància creixent que tenen en els objectius.

Finalment, pel que fa la planificació i l’organització, la immensa majoria d’ajuntaments compten amb algun document de planificació i més de la meitat compten amb un pla local d'habitatge, cosa que confirma la consolidació dels instruments de planificació d'habitatge. També és manté en percentatges molt elevats de les regidories d’habitatge i els serveis dedicats a l’habitatge. Pel que fa a la governança de les polítiques d’habitatge, el Panel 2022 detecta un reforç la relació dels ajuntaments amb administracions supramunicipals: els consells comarcals, la Generalitat de Catalunya i, particularment, la Diputació de Barcelona.

Les memòries comparades, una nova eina per seguir l’activitat del serveis locals d’habitatge

Precisament per prendre el pols a la gestió quotidiana dels serveis locals d’habitatge, enguany es recuperen les memòries comparades de la Xarxa de Serveis Locals d’Habitatge de la Diputació de Barcelona.

Les memòries comparades, que ja s’havien divulgat en format paper i digital entre els anys 2007 i 2012, són una eina que permet analitzar els resultats de la gestió d'una Oficina Local d'Habitatge (OLH) per mitjà de la comparació amb el treball d'altres oficines amb característiques similars. Permeten mesurar, comparar i avaluar l’activitat de cada Oficina Local d’Habitatge i cada Borsa de Lloguer Social mitjançant uns indicadors comuns.

A partir d’ara es recuperen les Memòries Comparades mitjançant la creació d’un sistema d’informació i una eina de visualització de dades Qlik Sense, que de manera ràpida, atractiva i intuïtiva permet explorar les dades d’activitats dels serveis locals d’habitatge.

Aquesta eina estarà a disposició dels membres de la Xarxa de Serveis Locals d’Habitatge que tenen conveni vigent amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya (AHC) per a la gestió del programa de mediació per al lloguer social o per a la constitució d'una Oficina Local d'Habitatge. En total són 67 ens locals: 56 municipis i 11 consells comarcals. Cada ens local podrà veure les seves dades i comparar-les amb les del conjunt de la demarcació i amb el conjunt de municipis amb una població semblant. Els municipis podran veure la seva posició en relació al conjunt de l’OLH per a cadascuna de les variables analitzades per a cada any seleccionat.

Actualment, la informació que es podrà visualitzar a les memòries s’agrupa en tres grans blocs, relacionats amb els convenis de col·laboració i delegació de competències entre els ens locals i l’Agència d’Habitatge de Catalunya en relació als serveis d’habitatge. El primer dels blocs fa referència als indicadors d’activitat. S’hi inclouen les consultes per atendre i informar la ciutadania, els diferents tràmits relacions amb la qualitat de l’edificació i la rehabilitació d’habitatges –cèdules, ajuts a la rehabilitació, inspeccions d’edificis–; els programes socials d’habitatge –els ajuts al lloguer i les prestacions econòmiques d'especial urgència–; els contractes signats per a la mediació de lloguer social d’habitatge; i les inscripcions al registre de sol·licitants d’habitatges de protecció oficial d’aquells ens amb registre propi.

A banda dels indicadors d’activitat, les memòries comparades també permetran visualitzar indicadors sobre l’estructura de personal de les oficines –tant el nombre com el seu perfil professional–, i els costos de personal associats als convenis amb l’Agència d’Habitatge de Catalunya.

Les Memòries Comparades tenen vocació d’esdevenir una eina de gestió automatitzada i continua sobre els serveis locals d’habitatge útil per ajuntaments, consells comarcals, Diputació de Barcelona i Agència d’Habitatge de Catalunya, i està prevista no solament la seva actualització anual, sinó la seva evolució i millora, incorporant nous continguts i  paquets de dades.

 

Les Memòries Comparades van ser presentades el passat 27 de febrer a un Espai de la Xarxa de Serveis Locals d'Habitatge al que van assistir una cinquantena de persones provinents dels serveis locals d’habitatge, dedicat a parlar sobre l'estat i els reptes de les polítiques locals d'habitatge, i en el què els assistents van poder assistir a una presentació de les potencialitats de les memòries comparades.

El suport de l’Oficina a la redacció de plans i programes

Les memòries comparades s’afegeixen al Panel, als visors indi_mhab i si_rehab i a la resta d’eines d’anàlisi de dades de l’OH. Són fonts d’informació que donen una base sòlida al suport a la redacció de Plans Locals d’Habitatge (PLH) i Programes Municipals d’Habitatge (PAMH) que des de l’OH ofereix als ens locals.

Enguany està previst presentar l’actualització de la Guia metodològica per a la redacció de plans locals d'habitatge que s’està portant a terme. Així mateix, durant el 2024 es començarà un treball de seguiment i avaluació de l’estat dels PLH i PAMH que s’han redactat amb el suport de la Diputació de Barcelona. Amb aquesta anàlisi es vol detectar els principals impediments per al desenvolupament de les accions, així com els elements que poden facilitar que aquestes tirin endavant, per tal de proposar mesures de millora en la redacció i la gestió d’aquests documents de planificació.

La intervenció de les administracions locals és clau per facilitar l’exercici del dret a un habitatge digne i adequat de la ciutadania. La diversitat i complexitat d’elements que integren les polítiques d’habitatge, requereix disposar d'instruments de planificació que proposin les polítiques d'habitatge més efectives per a cada necessitat i les fórmules de governança més adequades per abordar els problemes a l’escala que es donen. Des de la Diputació de Barcelona continuarem proporcionant les millors evidències per planificar les polítiques públiques.

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #121 - Març 2024

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua