Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Maig 2024 - #122

Urbanisme

Lliurat a Font-Rubí el document per aprovació inicial del pla especial de masies

El pla especial de catàleg de masies és l’instrument urbanístic que regula les masies, cases rurals i altres construccions del sòl no urbanitzable del municipi de Font-rubí.

Font-Rubí és un municipi situat al nord de l'Alt Penedès, al límit amb la comarca de l'Anoia, on la base econòmica tradicional ha estat i continua essent l’agricultura. Aquest model econòmic ha donat lloc a un paisatge caracteritzat principalment per l’hàbitat dispers de la població i per la presència d’un gran nombre de terres de conreu amb importants extensions de bosc a les zones més elevades.

L’ajuntament de Font-Rubí disposava d’un document previ de catàleg de masies amb la regulació de només vint-i-cinc elements però estava mancat d’un instrument normatiu de planejament complert que regulés el conjunt d’edificacions en sòl no urbanitzable. Per a poder reconstruir o rehabilitar aquestes construccions és necessari que hagin estat incloses en un catàleg específic mitjançant un Pla Especial de catàleg de masies, cases rurals i altres construccions en sòl no urbanitzable (PEM). Aquesta inclusió faculta a l’Ajuntament per l’atorgament de llicències sense la necessitat de tramitar cap altra figura de planejament. Per aquests motius, l’ens va demanar a la Gerència de Serveis d’Habitatge, Urbanisme i Activitats (GSHUA) la contractació i gestió per una nova redacció del PEM i de la modificació puntual de les Normes Subsidiàries de planejament (MPNNSS) associada.

El PEM de Font-Rubí recull 242 elements d’inclosos a catàleg i 45 d’altres construccions  incorporades a un inventari que identifica totes les construccions en sòl no urbanitzable. Els motius per la inclusió d’un l’element al catàleg són els valors històrics, arquitectònics, paisatgístics, ambientals o socials.

La legislació urbanística vigent contempla una sèrie de paràmetres en totes aquestes construccions del sòl no urbanitzable que no s’ajusten a l’actual normativa urbanística del municipi. Per això, paral·lelament s’ha tramitat una Modificació puntual de les normes subsidiàries de planejament (MPNNSS)  per compatibilitzar tan les intervencions com els nous usos contemplats per la normativa vigent.

La documentació derivada d’aquest catàleg serà sotmesa al preceptiu període d’informació pública i, al mateix temps, l’Ajuntament sol·licitarà els informes sectorials als organismes competents. Un cop es disposi de la resolució d’aquests, l’Ajuntament amb el suport de la GSHUA continuarà amb el procés de redacció del PEM fins a la seva aprovació definitiva i posterior publicació als diaris oficials.

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #122 - Maig 2024

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua