Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Maig 2024 - #122

Urbanisme

L’Ajuntament de Fonollosa rep el document per aprovació inicial del catàleg de masies

El Servei d’Urbanisme ha lliurat a l’Ajuntament de Fonollosa el Pla especial de catàleg de masies, cases rurals i altres construccions en sòl no urbanitzable per a la aprovació inicial.

El Pla Especial de Catàleg de masies, cases rurals i altres construccions en sòl no urbanitzable és l’instrument d’ordenació urbanística destinat a identificar les edificacions situades en aquesta tipologia de sòl, susceptibles de reconstrucció o rehabilitació, justificar les raons que determinen la seva preservació i recuperació, i regular normativament les intervencions futures (en el marc de les quals es podran atorgar les llicències i autoritzacions que correspongui).

El Pla d’ordenació urbana municipal (POUM) de Fonollosa, aprovat l’any 2018, inclou un catàleg de construccions en sòl no urbanitzable (catàleg de masies i cases rurals) però presenta certes deficiències i no està adaptat a la legislació urbanística vigent. Per això, s’ha plantejat una reorientació d’aquest catàleg amb nous criteris que agilitzin la tramitació i la incorporació d'algun element que no s’havia considerat prèviament al planejament general. És per aquest motius que s’ha considerat necessari l’elaboració d’un Pla especial urbanístic i, paral·lelament, la tramitació d’una Modificació puntual del POUM que derogui les determinacions que facin referència al catàleg previ.

L’any 2020 es va iniciar la redacció amb l’avanç que va ser sotmès a avaluació ambiental estratègica ordinària. A partir d’aquest avanç i dels informes de diferents organismes es va desenvolupar el document per aprovació inicial aprovat el passat 13 de maig. El PEM, proposa catalogar 185 elements i fixa quins són els criteris per a la seva restauració, rehabilitació i reconstrucció, quins usos es permeten i les possibilitats de fer-hi ampliacions o de dividir la propietat en la normativa a nivell genèric i en la fitxa corresponent de cada element de manera individualitzada.

Com a objectius, cal destacar la fixació de residents al territori, protegir i preservar aquells habitatges existents i la creació de nous habitatges en volums catalogats i el reforç i la promoció de l’activitat turística i de servei del municipi.

Aquest document serà sotmès a la preceptiva informació pública i respecte el qual es sol·licitarà, per part de l’Ajuntament, els corresponents informes dels organismes afectats per raó de les seves competències sectorials.  L’ajuntament continuarà la tramitació del Pla Especial de catàleg de masies amb el suport de la GSHUA fins a la seva aprovació definitiva i posterior publicació.

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #122 - Maig 2024

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua