Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Maig 2024 - #122

Monogràfic

La importància de les dades per a la presa de decisions: l'exemple dels censos d'activitats regulades

L’Oficina d’Activitats Regulades i Programes en Protecció Civil des de fa més de vint anys ofereix el suport per a l’elaboració dels censos d’activitats. Encara ara, degut a que moltes activitats obertes ho estan d’abans de la tramitació electrònica, el procés inclou la revisió d’expedients en paper que s’introdueixen manualment en el Gestor d’Informació d’Activitats, GIA.

Doncs bé, també des dels inicis, una vegada es disposava de tota la informació dels expedients d’activitats del municipi introduïts en una base de dades, en la memòria resultant es feia una anàlisi dels resultats que incloïa gràfiques, com la dels estats de legalització, que permetien saber les activitats que calia regularitzar, les que requerien de controls inicials, de controls periòdics, etc.

Aquesta era, doncs, una feina ingent. I és que d’activitats n’hi ha de molts tipus: activitats on comprar, on dinar, on tallar-se els cabells i posar-se en forma, però també activitats que poden tenir una major incidència ja sigui mediambiental, de seguretat o per a la salut, com poden ser les indústries, les activitats ramaderes o les extractives.

Per tot això, es va decidir crear una eina d’Intel·ligència empresarial (Business Intelligence, BI) a partir de les dades que es recullen en l’aplicació GIA.

Les eines de BI permeten importar dades de diferents sistemes d’informació, processar-les,  analitzar-les, mostrar-les de manera que faciliti la presa de decisions, i també crear quadres de comandament, incorporar mapes, etc.

La primera versió del projecte va incorporar unes anàlisis de les dades que no s’havien fet fins el moment i presentava els resultats d’una manera molt més atractiva que els senzills informes que s’extreuen del GIA. Per exemple, es mostraven d’una manera molt visual la relació d’activitats obertes i tancades en un determinat període.

Les dades són importants perquè els tècnics usuaris del GIA puguin facilitar als equips de govern municipals informació periòdica, ja sigui setmanal, mensual o anual i que aquests prenguin decisions basades en dades reals i actualitzades. Ara aquest informe es fa amb un simple clic, i en ell les activitats s’ubiquen en un mapa i es fa l’anàlisi de les tipologies d’activitats que més han obert i més han tancat. Han obert molts habitatges d’ús turístic? Han tancat molts bars? El polígon industrial té poca ocupació?

 

 

També volem destacar l’enfoc d’aquesta eina tant pel disseny com pel seguiment de l’execució dels plans i programes de verificació d'activitats comunicades. Els municipis poden demanar aquest recurs a través del catàleg de serveis i el resultat és el pla i el programa del primer any llestos per l’aprovació, publicació i comunicació. En tractar-se d’unes feines que impliquen un suport tècnic per part del personal de l’Oficina, la capacitat de donar aquest suport malauradament és molt limitada. Per tant, la idea és que aquestes feines es puguin fer des de l’eina de BI i que el suport que seguirem oferint sigui més orientat a l’assessorament i no tant a l’elaboració.

A l’accedir a l’eina veureu que disposa d’una visualització molt orientada al seguiment de l’execució del pla de verificació, és a dir, permet d’una manera molt simple i visual saber quines activitats s’han inspeccionat i quines estan pendents de verificar.


A més a més, s’han incorporat una sèrie de documents i exportacions que permeten elaborar els plans, els programes i les memòries anuals amb la pròpia eina. Això, a més de suposar que els ajuntaments guanyen en autonomia, té l’avantatge que els plans passen a ser dinàmics, és a dir, poden incloure activitats des del moment que comuniquen el seu inici o deixen de formar part del programa des del mateix moment que comuniquen el seu cessament.

Aquest és un projecte viu. És a dir, a mesura que el GIA incorpori noves prestacions associades als plans de verificació (càlcul de l’índex de criticitat per exemple) també milloraran les prestacions de l’eina de BI.

L’eina també disposa d’altres anàlisis com el de la situació administrativa de totes les activitats del municipi al llarg del temps, o pels municipis que tenen el seu gestor d’expedients d’activitats integrat amb el GIA poder tenir dades de les tipologies d’expedients tramitats, etc.

 

Finalment, recordar que, el valor d’ús i reutilització de la dada per a la presa de decisions rau en la seva qualitat, manteniment i actualització. Per tot plegat és fonamental insistir en la necessitat de comptar amb censos actualitzats i programes de verificació d’activitats comunicades, recursos que l’Oficina d’Activitats i Programes en Protecció Civil posa a la vostra disposició a través del Catàleg de Serveis.

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #122 - Maig 2024

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua