Extraordinari subvencions 2022 - Núm. 191

 

Feminismes 
i Igualtat

Destaquem

La Diputació de Barcelona impulsa la Declaració Per a uns municipis i comunitats cuidadores i unes jornades sobre cures en la comunitat

La Diputació de Barcelona impulsa la Declaració Per a uns municipis i comunitats cuidadores, que ha estat aprovada en el ple de la Corporació del passat 24 de febrer.

Cal “avançar cap al reconeixement de la cura com un valor públic que ha d’esdevenir en un dret social i ciutadà, garantint les condicions perquè totes les persones puguin donar i rebre cura adequada a les seves necessitats i projectes de vida, i en el context de les seves comunitats. I, alhora, avançar cap al reconeixement, la redistribució i la dignificació del treball de cures, exercit de forma majoritària per dones, que representen el 97% de les treballadores de l’atenció social domiciliària a la província de Barcelona i la gran majoria de les cuidadores no professionals”.

Per això, es proposen un conjunt d’accions perquè les ciutats, els barris i els pobles esdevinguin entorns de cura afavorint “la igualtat i la sostenibilitat social en el marc d’una societat intergeneracional i diversa”.

En aquest sentit, es proposa impulsar polítiques públiques locals que situïn les cures en el centre del debat i de l’acció municipal des de la corresponsabilització d’homes i dones; l’accessibilitat a serveis de cures de proximitat; el foment de l’autonomia personal; l’equitat, la professionalització i la dignitat en el treball de cures; el reconeixement i suport a les persones cuidadores; les aliances amb el tercer sector social i les comunitats; l’accessibilitat, la convivència i la participació en la resposta a les necessitats de cura i el paper actiu dels municipis per crear xarxes cuidadores “que permetin millorar la qualitat dels serveis de cures, des de l’equitat i la justícia social i de gènere”.

Aquesta Declaració s’emmarca en l’aposta de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social per a nou marc conceptual i estratègic que passa per la millora de les polítiques locals de cures com a element clau per al benestar, la igualtat i la cohesió als municipis. És per això que l’atenció a les necessitats al llarg de la vida i el foment de la dignitat i la corresponsabilitat en la provisió de cures constitueixen un dels eixos estratègics i un projecte transformador de l’Àrea.

En aquest sentit, la Declaració sorgeix del projecte transformador Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat que, en el marc dels projectes transformadors de la Diputació de Barcelona, alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, vol enfortir els serveis i recursos locals en l’àmbit de la cura i promoure el reconeixement i la corresponsabilitat en aquest àmbit.

Alhora, la Declaració s’ha volgut aprovar en el marc del Dia Mundial de la Justícia Social, ja que transformar l’organització social de la cura és un element imprescindible per avançar cap a una societat més sostenible i justa, des del punt de vista de l’equitat social i de gènere.

Boletín: Feminismes i Igualtat
Número de boletín: #191 - Extraordinari subvencions 2022