Abril 2022 - Núm. 192

 

Feminismes 
i Igualtat

Butlletí

Convivència, Diversitat i Cicle de Vida

La Diputació de Barcelona al costat de l’envelliment actiu

La Diputació acompanya els ens locals en la construcció d’entorns que afavoreixen l’envelliment actiu de la ciutadania promovent la participació de les persones grans en el seu disseny.

L’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social proveeix suport als ens locals en la promoció de polítiques que afavoreixin l’envelliment actiu de la ciutadania, entenent l’envelliment dintre del cicle de vida com el procés d’optimitzar les oportunitats de salut física, mental i social que permetin a les persones grans participar activament en la societat sense patir discriminació i gaudir d’una qualitat de vida bona i independent. En aquest sentit, actualment s’està donant suport a diversos ens locals que estan impulsant actuacions en aquest àmbit. Concretament:

  • Als ens locals adherits a la Xarxa mundial de ciutats i comunitats amigables amb les persones grans promoguda per l’Organització Mundial de la Salut. Es concreta en el suport en la confecció de les seves diagnosis participatives amb els corresponents plans d’acció locals, l’acompanyament durant la seva implementació i avaluant els plans d’acció locals. Aquesta iniciativa proporciona criteris emmarcats en el paradigma de l'envelliment actiu per promoure la inclusió i la participació de les persones grans en tots els àmbits de la vida comunitària. A la pràctica, implica que la ciutat adapta les seves estructures i serveis perquè siguin accessibles i inclusius per a les persones grans, reconeixent les seves necessitats i capacitats.
  • Als ens locals que volen adaptar-se amb èxit en els seus municipis a l'envelliment de la població, tot identificant les necessitats presents i futures de les persones grans; i adaptant o promovent els serveis i els recursos necessaris per afavorir l'envelliment actiu durant el cicle vital. Se centra en el suport a l'elaboració de diagnosis i plans d’actuació local en l'àmbit de l'envelliment actiu. L'objectiu general d'aquest suport tècnic consisteix en acompanyar els ens locals en la millora de l’organització dels serveis, equipaments i professionals, partint del coneixement aprofundit de les necessitats existents i proposant actuacions per a donar-hi resposta.
  • Als ens locals de municipis que volen promoure l'envelliment actiu i l'apoderament de les persones grans que viuen en petits municipis. El suport es concreta en ajuts econòmics adreçats a municipis de fins a 5.000 habitants, constituïts com agrupació (mínim 2 municipis) per la prestació del servei de dinamització de les persones grans. El programa consisteix en la planificació i desenvolupament d'activitats que fomentin el temps de lleure actiu, els espais de trobada i participació, l'associacionisme, les relacions intergeneracionals i d'altres adreçades a combatre l'aïllament i la solitud no desitjada de les persones grans.

Podeu consultar aquests i més recursos en el Catàleg de serveis.

Boletín: Feminismes i Igualtat
Número de boletín: #192 - Abril 2022