Maig 2022 - Núm. 193

 

Feminismes 
i Igualtat

Butlletí

Convivència, Diversitat i Cicle de Vida

Als Espais d’intercanvi dels PLACI es parla de convivència: espais públics i comunitats veïnals

A les sessions de treball del mes de febrer i març dels Espais d’intercanvi dels Plans locals d'acció comunitària inclusiva (PLACI) es va convidar a l'Àrea Igualtat i Sostenibilitat Social per exposar i dialogar sobre el treball que s’està desenvolupant al voltant de dos dels principals espais municipals relacionals: els espais públics i les comunitats veïnals.

Durant la sessió del 14 de febrer, es va donar a conèixer el model d’intervenció de convivència basat en el dret a la ciutat a partir de dues intervencions: una per tractar la vessant acadèmica, a càrrec d’Andrés di Masso --membre del Grup de Recerca en Interacció i Canvi Social de la Universitat de Barcelona-- i l’altra, per tractar quin és l’enfocament del Servei de Convivència, Diversitat i Cicle de Vida de la Diputació i com aborda aquest àmbit de treball.

En la sessió del 14 de març es va compartir, en un primer moment, quina és i quina ha estat la trajectòria de treball en comunitats veïnals de la Diputació de Barcelona i, seguidament, es va donar pas a conèixer les experiències de dos ajuntaments: el Servei de Suport a Comunitats Veïnals de l’Ajuntament de Terrassa, a càrrec d’Anabel Sesma, i el projecte La Quiosca de l’Ajuntament de Granollers, a càrrec de Senén Roy.

Algunes de les qüestions que es van plantejar als ens locals van ser:

  • Quin potencial li veieu a l’espai públic, des de la vostra experiència tècnica, per a promoure i enfortir el dret a la ciutat i contrarestar el dret a excloure a col·lectius en situació de vulnerabilitat?
  • Com una perspectiva de dret a la ciutat, orientada a la promoció d’usos inclusius de l’espai públic, pot ampliar o enriquir les accions que es duen a terme en el marc dels equipaments de serveis socials? En quina mesura pot ampliar-se l’acció inclusiva sortint a treballar al territori urbà?
  • La utilització d’una eina d’anàlisi fonamentada en criteris inclusius:  1. Estratègia inclusiva; 2. Integralitat; 3. Legitimitat; 4. Participació comunitària; 5. Pluralisme i 6. Transversalitat

En ambdues sessions, en format virtual, van participar-hi més de 20 tècnics referents dels Plans locals d'acció comunitària inclusiva municipals, en representació d’uns 15 ens locals. En la segona part d’aquests espais es va treballar en petits grups per posar en comú i compartir reflexions i qüestions compartides.

Els espais d'intercanvi dels Plans locals d'acció comunitària inclusiva esdevenen un espai d'intercanvi d'experiències entre responsables i personal tècnic vinculat a la inclusió social i el treball comunitari. Tenen per objectiu promoure la reflexió i la millora entorn de conceptes i metodologies que formen part de la implementació dels plans i sobre les actuacions estratègiques dirigides a promoure la inclusió i l'enfortiment comunitari. En aquests espais s’identifiquen les necessitats específiques de cada territori, s'aporta coneixement i es dona resposta a aquestes necessitats de forma col·lectiva.

Fins ara els espais d’intercanvi estan coordinats pel Servei de Suport als Serveis Socials Bàsics de la Gerència de Serveis Socials i la coordinació de les properes edicions anirà a càrrec del Servei de Convivència, Diversitat i Cicle de Vida de la Gerència de Serveis d’Igualtat i Ciutadania.

Boletín: Feminismes i Igualtat
Número de boletín: #193 - Maig 2022