Maig 2022 - Núm. 193

 

Feminismes 
i Igualtat

Butlletí

Convivència, Diversitat i Cicle de Vida

Trobada amb ajuntaments per a la presentació del Projecte europeu LEARN

El passat 30 de març va tenir lloc la jornada de presentació del Projecte LEARN als municipis. La trobada, en format virtual i coordinada per l’OBERAXE com a entitat líder del projecte, va tenir per finalitat presentar els diferents paquets de treball i, sobretot, compartir amb els ens locals espanyols la iniciativa per a la creació d’una Xarxa d’Antenes Locals per a la lluita conjunta contra el racisme, la xenofòbia i qualsevol forma de discriminació.

L’acte va comptar amb la participació de més de 80 assistents representants de diferents municipis.

El projecte LEARN, liderat per l’Observatori Espanyol contra el Racisme i la Xenofòbia (OBERAXE), té per finalitat millorar les capacitats de les entitats locals per afavorir la inclusió social de tota la ciutadania i garantir la igualtat de tracte i la no-discriminació. En el projecte també hi participen la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), la Policia municipal de Madrid, la Consultora Cidalia i l'Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona.

Dels diferents paquets de treball, a través dels quals s’organitza el partenariat, es va dedicar especial atenció als resultats de la identificació de bones pràctiques i la constitució d’una xarxa local per intercanviar experiències i aprenentatges sota un marc d’acció comú. En properes trobades s’abordaran la resta de paquets: la definició de protocols i el disseny d’eines per afrontar el racisme i la xenofòbia i la concreció d’accions formatives.

Pel que fa a la identificació de bones pràctiques, paquet liderat per la Diputació de Barcelona, l’informe de resultats destaca:

  • El 57,4% dels municipis disposen de regidoria o àrea delegada amb competències específiques per abordar el racisme, la xenofòbia i altres formes d’intolerància.
  • Un 83,3% de les actuacions impulsades pels ens locals tenen a veure amb la sensibilització i la prevenció i destaquen les campanyes antirumors, seguides per les accions formatives i de capacitació, per a la garantia, atenció i detecció.
  • En gran mesura, aquestes actuacions s’emmarquen en l’àmbit de la convivència (42,60%), seguit per l’àmbit dels Serveis Socials (22,20%).
  • Es tracta d’accions adreçades principalment a la ciutadania en general (59,3%) i a persones immigrades (33,3%), en particular.
  • Pel que fa a les eines, la metodologia i perspectives teòriques, destaquen aquelles accions que se sustenten en la participació de la comunitat (74,1%), la incorporació de la coordinació i perspectiva intercultural (74,15) i els equips professionals (70,4%).
  • Un nombre important de les experiències compten amb sistemes de col·laboració interadministrativa (66,70%), majoritàriament amb la Comunitat Autònoma.
  • En general, no es disposa de sistemes d’avaluació (55,56%) i per tant no es treballa amb indicadors.

Amb relació a la creació de la Xarxa d’Antenes Locals per a la lluita conjunta contra el racisme, es va animar els ens locals a adherir-s’hi per participar de l’intercanvi d’eines i estratègies i accedir a diferents accions formatives en aquest àmbit.

Aquells ens locals interessats a formar part de la xarxa, poden fer arribar la petició i designar una persona que pugui actuar en representació de l’ens local, tant a nivell tècnic com institucional. La xarxa s’articularà a partir d’una Secretaria Tècnica que assumirà l’OBERAXE i s’organitzaran grups de treball que impulsin les entitats locals. S’informarà periòdicament de l’activitat de la xarxa i es preveu una reunió anual, com a mínim. Per a més informació, es pot contactar a través de l’adreça electrònica: oberaxe@inclusion.gob.es

Per últim, totes les intervencions van coincidir en la necessitat de treballar conjuntament entre diferents institucions per a l’intercanvi d’experiències i la generació de coneixement compartit que permeti avançar cap a societats més inclusives, més cohesionades i, sobretot, més igualitàries i respectuoses amb les diversitats.

Boletín: Feminismes i Igualtat
Número de boletín: #193 - Maig 2022