Novembre 2022 - Núm. 197

 

Feminismes 
i Igualtat

Butlletí

Convivència, Diversitat i Cicle de Vida

Les taules de convivència es consoliden com un espai de treball transversal

Les taules per a la convivència són un dispositiu organitzatiu de caràcter transversal, que tenen com a finalitat donar resposta a les situacions de tensió, conflicte, malestar i desavinença veïnal que sorgeixen en els espais, equipaments públics i en les comunitats veïnals del municipi. Així mateix, també permeten crear estratègies polítiques de promoció de la convivència de manera col·laborativa, coordinada i participativa.

L’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, a través del Servei de Convivència, Diversitat i Cicle de Vida, ha impulsat la creació i consolidació d’onze taules per a la convivència a diferents municipis de la província de la Barcelona, mitjançant el suport tècnic del Catàleg de Serveis 2021, i amb l’objectiu d’acompanyar els ens locals a abordar les situacions de convivència complexes que s’originen en els espais públics. Hi han participat un total de 86 professionals tècnics dels ajuntaments de: Abrera, Els Hostalets de Pierola, Igualada, Martorell, Masquefa, Montornès del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Martí de Tous, Santa Coloma de Gramenet, Vic i Vilafranca del Penedès.

Els professionals que han format part d’aquestes taules pertanyen a diferents àrees i serveis dels ajuntaments, com ara la Policia Local, Convivència, Mediació Ciutadana, Joventut, Serveis Socials, Via Pública, Urbanisme, Comunicació, entre d’altres. Pel que fa als temes que s’han treballat en el marc de les diferents taules per a la convivència, en destaquen tres: l’organització interna per tal de generar confiança i reconeixement per consolidar el grup motor de la taula; les situacions de conflictes als espais públics, concretament l’anàlisi i propostes d’acció de situacions de conflicte originades en algunes places; i la sistematització de la informació, és a dir, consensuar la gestió i la derivació de les incidències sobre la convivència que arriben a l’ajuntament.

Paral·lelament, a 2022 s’ha iniciat un grup de treball de responsables d’aquestes taules amb el propòsit de generar un espai de reflexió, anàlisi i elaboració de propostes respecte les funcions, organització i metodologia de la taula i, al mateix temps, per identificar les tasques i el paper de del responsable mateix. En aquest grup de treball hi participen un total de 12 professionals tècnics dels diferents ajuntaments que tenen taules per a la convivència.

Boletín: Feminismes i Igualtat
Número de boletín: #197 - Novembre 2022