Novembre 2022 - Núm. 197

 

Feminismes 
i Igualtat

Butlletí

Convivència, Diversitat i Cicle de Vida

A les biblioteques celebrem el dia universal dels drets de la Infància!

Les Gerències de Biblioteques de l’Àrea de Cultura i la d’Igualtat i Ciutadania de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social iniciem una col·laboració per a sumar a les biblioteques de la província de Barcelona com agents actius en la sensibilització i en la salvaguarda de Drets de la Infància.

Fruit d’aquesta col·laboració, el proper 20 de novembre commemorem l’aprovació del Drets dels Infants per part de Nacions Unides oferint des del portal Genius un contingut especial per promocionar-ne el seu coneixement entre les nenes i els nens, les seves famílies i el conjunt de la ciutadania.

Més enllà d’aquesta acció puntual de commemoració, al llarg de l’any anirem publicant materials i proposant activitats amb l’objectiu de promoure:

  • Dret a la Identitat: la nacionalitat, el nom i les relacions familiars (article 8) són aspectes fonamentals de les persones i per tal de garantir-los cal promoure el respecte per la pròpia identitat cultural (article 29).
  • Dret a l’atenció especial: Els infants amb diversitats tenen reconegut el dret a l’atenció precoç, l’educació inclusiva i, quan no és possible, l’especial, i la participació en activitats de lleure.
  • Dret al joc: disposar d’experiències enriquidores a través de joc i també gaudir del descans és fonamental per al desenvolupament personal, social i intel·lectual de tots els infants, independentment de la seva condició i posició social.
  • Dret a la comprensió i l'afecte: La implicació i participació de les persones estimades en el desenvolupament dels infants és un deure dels adults i un element clau per al desenvolupament dels infants.
  • Dret a la protecció: Els infants han de protegir-se contra totes les formes de negligència, crueltat i explotació així com de qualsevol pràctica que pugui fomentar la discriminació racial, religiosa o de qualsevol altra mena.
  • Dret a la salut: els infants han disposar de les condicions materials i socials que els garanteixin el benestar físic, mental i social i rebre accions que fonamentin els hàbits i conducta de vides saludables.
  • Dret a la igualtat: Els infants són iguals en la diferència. Tenen dret a expressar-se lliurement, tal i com som, sentint respecte i igualtat de tracte per part dels seus iguals i dels adults que els envolten.
  • Dret a l'educació: Els nens i les nenes tenen dret a l'educació i la cultura, i a desenvolupar al màxim les seves capacitats des d’una perspectiva crítica amb allò que els envolta.
  • Dret de participació: Els Infants són ciutadans de ple dret i tenen dret a participar en les decisions que afecten l’entorn on viuen i es desenvolupen les seves vides. Des dels poders públics s’ha de promoure la seva inclusió en els processos que es desenvolupin adaptant-ne el llenguatge en la seva informació, deliberació i avaluació.
  • Dret a la pau i al benestar: els infants tenen dret a ser protegits dels maltractaments, dels abusos i de la violència i contra altres formes d’explotació que siguin perjudicials pel nostre benestar.

Us animem a seguir les novetats que anem publicant i a promoure activitats que salvaguardin els Drets de la Infància, aquesta és una tasca de totes!

Boletín: Feminismes i Igualtat
Número de boletín: #197 - Novembre 2022