Gener 2023 - Núm. 199

 

Feminismes 
i Igualtat

Butlletí

Convivència, Diversitat i Cicle de Vida

La perspectiva de salut en els projectes de transformació de barris i comunitats

Els barris, més enllà de ser espais físicament identificables i delimitats, també són espais d’interaccions i relacions socials que defineixen identitats i que influeixen en les trajectòries vitals i les condicions de vida dels seus habitants.

És amb aquesta aproximació que pren rellevància la necessitat d’incorporar la perspectiva de salut als projectes de transformació sòcio-urbana dels barris, i especialment aquells en situació de vulnerabilitat social.

Una de les idees clau del projecte transformador “Barris i comunitats: motors de transformació social” és que l’enfortiment de l’activitat comunitària als barris possibilita, a mig i llarg termini, majors oportunitats de millora de les condicions de vida que permeten prosperar al veïnat. Incorporar la perspectiva de salut en les intervencions sociourbanes, en especial els determinants socials de salut en l’entorn construït així com en la perspectiva de salut comunitària, suposa impulsar accions que promouen la igualtat d’oportunitats.

L’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social ha promogut l’aliança entre el Servei de Salut Pública i el Servei de Convivència, Diversitat i Cicle de Vida, amb el Projecte Transformador “Barris i comunitats: motors de transformació social” impulsant la recerca sobre la incorporació de la perspectiva de salut en els plans de transformació urbana de barris, amb col·laboració de l’Institut de Salut Global de Barcelona (IS Global).

Amb aquest objectiu, s’ha creat un grup de treball on també hi participa l’Oficina d’Habitatge de la Diputació de Barcelona, i durant el 2022 s’ha desenvolupat una fase d’aproximació “top- down” a fi d’identificar i recopilar marcs conceptuals, eines i indicadors per a l’avaluació de l’impacte de les intervencions urbanes en la salut i qualitat de vida de la població.

S’han identificat un total de 76 eines aplicables que s’han agrupat segons les temàtiques a les quals poden donar cobertura. A més a més, s’ha analitzat el seu vincle directe o indirecte amb la salut, els determinants que aborda (física, mental o social), l’adaptabilitat de l’eina i l’àmbit d’estudi (habitatge/carrer, illa o barri).

A patir d’aquí, el proper any es farà una selecció de diferents eines i s’aplicaran en projectes que s’estan desplegant al territori, per tal de validar-ne l’adaptació i aplicabilitat en projectes concrets.

Boletín: Feminismes i Igualtat
Número de boletín: #199 - Gener 2023