Febrer 2023 - Núm. 200

 

Feminismes 
i Igualtat

Butlletí

Polítiques d'Igualtat

Dones electes es formen en la prevenció de les violències masclistes digitals

Durant 4 sessions de gener i febrer, el LAB Bonnemaison ha realitzat el curs innovador “Eines pràctiques d’apoderament per a les noves formes de comunicació digital amb perspectiva de gènere”, formació adreçada a dones electes de la província. 

Amb l’objectiu de facilitar coneixements i eines pràctiques per a l’apoderament en l'àmbit digital, i la prevenció i abordatge de situacions de micromasclismes en les diferents xarxes socials, situacions d'assetjament sexual en l’àmbit digital i per a fer front a atacs de ciberseguretat per raó de gènere.

Al curs es van abordar temes com la identitat i la marca personal; la detecció de les ciberviolències, els tipus, les causes i les seves conseqüències, l’assetjament sexual a través de les TIC i les diferents eines que es poden utilitzar per prevenir els ciberatacs. Les participants també van poder compartir i parlar de les seves experiències i neguits en aquest àmbit com a dones electes. 

Les dones que es troben en càrrecs polítics pateixen les conseqüències de les violències masclistes, fet que en molts casos suposa un obstacle perquè puguin finalitzar els seus mandats i provocar que abandonin l’activitat política.  

Segons l’informe de la Unió Interparlamentària (2017-2021) sobre el sexisme, l'assetjament i la violència envers les dones en els parlaments al món, les dades recollides situaven en un 85% les dones parlamentàries que van patir violència psicològica, un 25% violència sexual, un 15% violència física i un 14% violència econòmica.

Aquesta violència sovint s’expressa a les xarxes socials. L’abús de discursos d'odi en les xarxes socials estan dirigits de forma desproporcionada a dones que ocupen càrrecs de lideratge i que les estan allunyant de la vida pública i política. En aquest estudi europeu, l'assetjament i la violència es va analitzar també pel que fa a l'àmbit digital i un 58% de les participants van ser víctimes d'atacs sexistes en les xarxes socials.

Els atacs contra la figura de les dones que exerceixen la política a Catalunya vulnera l’article 5.7 de la Llei 17/2020, de modificació de la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, el qual “reconeix la violència masclista que es produeix en espais de la vida pública i política, com les institucions polítiques i les administracions públiques, els partits polítics, els mitjans de comunicació o les xarxes socials”.

Boletín: Feminismes i Igualtat
Número de boletín: #200 - Febrer 2023