Març 2023 - #164
TwitterYoutube

Recursos hídrics

El rendiment de les xarxes d'abastament d'aigua potable és de quasi el 78% de mitjana als municipis del Cercle

Aquest percentatge indica que cada 10 litres que s’injecten a la xarxa se’n perden 2,2. Els municipis participants a la darrera edició del Cercle d’abastament d’aigua han posat de manifest la necessitat d'invertir en la renovació i actualització d'aquesta infraestructura per augmentar-ne el rendiment i reduir les pèrdues d'aigua.

 

L’eficàcia de les instal·lacions encarregades de distribuir l’aigua, expressada com a rendiment de xarxa, ha estat del 77,75% de mitjana als municipis participants al Cercle d’abastament d’aigua potable, referents al 2021.

El rendiment de la xarxa és un dels indicadors més importants en el servei d’abastament d’aigua i mostra l’eficàcia de les instal·lacions destinades a la distribució de l’aigua. Es calcula com el quocient entre el volum d’aigua consumida pels abonats del servei i el volum d’aigua introduïda al sistema, és a dir, l’aigua registrada. Com més alt sigui el resultat d’aquest indicador voldrà dir que menys aigua es perd pel camí principalment degut a fuites, subcontatges o furts i, per tant, es malbaraten menys recursos.

Alguns dels municipis participants presenten rendiments de xarxa inferiors al 60%, el que suposa que de cada 10 litres d’aigua que s’introdueixen a la xarxa se’n perden més de 4 litres, o dit d’una altra manera, es malbarata un 40% de l’aigua. Aquesta baixa eficiència suposa no només un malbaratament de recursos sinó també una deficiència econòmica per part del servei. En aquests casos però, cal tenir en compte la densitat de la xarxa d’abastament, ja que la majoria d’aquests municipis presenten densitats inferiors als 69 abonats per cada quilòmetre de xarxa, molt per sota dels 114,96 abonats de mitjana per cada quilòmetre de xarxa.

D’altra banda, la proporció de xarxa amb material no òptim com ara plom, ferro, fibrociment o PVC no alimentari és de 29,32%. El consum energètic en la producció d’aigua amb recursos propis és, de mitjana, 0,39 kWh/m3, mentre que el consum energètic en la distribució és de 0,42 kWh/m3, amb una proporció d’aigua bombejada del 34,77%.

La quarta edició del Cercle ha comptat amb la participació de 22 ens locals, els quals representen una població total de 997.534 habitants i suposen, sense tenir en compte la ciutat de Barcelona, el 24,5 % de la província de Barcelona.

 

Més informació de la 4a edició del Cercle de comparació Intermunicipal d'abastament d'aigua (any 2021):

 

S'hi van debatre temes relacionats amb la gestió del servei.

 

Podeu trobar tota la informació sobre el Cercle de comparació intermunicipal d'abastament d'aigua a la nostra pàgina web.

Boletín: e-ambient
Número de boletín: #164 - Març 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

TwitterYoutube

C/ Comte d'Urgell, 187, Edifici del Rellotge, 2a planta
08036 Barcelona
gsma.accioclimatica@diba.cat
http://www.diba.cat/web/mediambient
Accés a tots els butlletins anteriors