Butlletí Bibliosfera
novembre 2022 - #164
Go top

Notícies

Els bibliobusos de la Xarxa de Biblioteques Municipals van participar en el X Congrés Nacional de Biblioteques Mòbils, que va tenir lloc del 21 al 23 d’octubre a Pamplona amb el títol “Els bibliobusos, brots de vida per a la comunitat”. Les responsables dels Bibliobusos Tagamanent i Pedraforca van explicar projectes que duen a terme al territori per oferir uns serveis de qualitat als municipis més petits de la província de Barcelona.

Setanta representants de diferents biblioteques de la XBM, parcs i centres de documentació de la XPN es van trobar al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, el passat 25 d’octubre, per presentar i debatre experiències inspiradores dutes a terme dins el programa “Parcs i biblioteques... naturalment!”. Després de cinc anys de la seva posada en marxa ja són 39 biblioteques i 6 centres de documentació de 6 parcs que treballen conjuntament per vincular la literatura amb la natura.

Inaugurada el 22 de novembre de 1997, la primera biblioteca de la Xarxa de Biblioteques de Mataró, que també forma part de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, celebra enguany el 25è aniversari de servei amb una programació especial d’activitats per a totes les edats i gustos que tindran lloc al llarg del mes de novembre.

Del 15 al 30 de novembre tindrà lloc la setena edició dels Dies Europeus de la Solidaritat Local (EDLS), una campanya que vol donar a conèixer el rol que juguen els governs locals en la consecució del desenvolupament sostenible a nivell global i promoure una ciutadania informada i activa en relació amb els reptes que planteja aquest desenvolupament.

Go top

Destaquem

En el marc del programa Commemhora de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, celebrem el centenari del naixement del compositor Elmer Bernstein, nascut el 4 d’abril de 1922 a Nova York, que ha passat a la història per posar la música de moltes de les grans obres mestres cinematogràfiques del segle XX.

El programa biblioteca escolar “Puntedu” ha atorgat el segell de bones pràctiques a l’Institut de Gurb per la coordinació amb el Bibliobús Guilleries. Aquest institut i el bibliobús de la Xarxa de Biblioteques Municipals fa tres cursos que col·laboren fent parada del servei davant l’escola per apropar la lectura a aquest alumnat que no té una biblioteca física als seus municipis.

Amb l’objectiu de promoure la lectura i el diàleg a través de les noves tecnologies, la Xarxa de Biblioteques de Cornellà ha engegat la comunitat lectora virtual “Ciutats Literàries” conduïda per l’escriptora Anna Maria Villalonga. L’eix temàtic del club de lectura són novel·les que transporten els seus lectors a diferents ciutat del món i la interacció entre lectors i conductors es fa a través de Tellfy, una app de comunicació instantània.

Go top

Recursos

Ja està disponible la traducció oficial al català del Manifest de l'IFLA sobre la Biblioteca Pública 2022 que ha elaborat el COBDC. El text renova la missió de les biblioteques públiques que esdevenen centres referents de primer ordre que vetllen per l’educació, l’accés a la informació i a la cultura, el foment de la pau així com el benestar de les persones i de les comunitats en un nou context global, social i tecnològic.

Els bibliobusos de la Xarxa de Biblioteques Municipals ja tenen preparats els calendaris de paret de l’any 2023 per repartir entre els seus usuaris. El calendari d’enguany difon els oficis tradicionals i rurals (ferrer, formatger, pessebrista, ramader, terrissaire....) relacionats amb el territori per on els bibliobusos donen servei. L’objectiu és crear un lligam emocional dels usuaris dels bibliobusos amb el patrimoni i el bagatge cultural que els envolta.

La música és la protagonista durant aquesta tardor a la Biblioteca Virtual. El passat 25 d’octubre va ser el Dia Mundial de l’Òpera i des del prestatge d’arts escèniques et descobrim aquest gènere musical. Per als amants del teatre musical, presentem un dels grans títols de la història del gènere, “Golfus de Roma”, actualment en cartellera. I et recordem que fins el 6 de novembre també pots gaudir de la XX edició del festival de documentals musicals In-Edit.

Go top

L'article

Per Pep Quintana i Riera, escriptor i periodista

Go top

Agenda

El Bibliobús Guilleries, que dona servei a 10 municipis de la comarca d'Osona, participa enguany a la 21a edició de la Fira del Llibre de Muntanya amb dues sessions de contacontes. Els contacontes de temàtica relacionada amb la natura i la fauna van a càrrec de la Montserrat Panero.

  • dissabte, 5 de novembre a les 12:10 h. La Bruixa Amalurra
  • diumenge, 6 de novembre a les 11 h. L'Elefant Mainú i l'amistat

Aquest final de trimestre activistes i periodistes especialitzats en drets humans seran els encarregats de les properes conferències i debats del cicle "Altres Veus: cultura perseguida". Les sessions es realitzaran a diferents biblioteques de la XBM i es tractaran temes com la censura i la repressió en el Codi Penal; els límits a la llibertat en la creació artística; la persecució judicial en l’art i La censura a l’art a Espanya.

Aquest mes de novembre visiten el Club del Llibre els autors Toni Pou i Maite Carranza. El Club del Llibre és el cicle de trobades amb escriptors a la Xarxa de Biblioteques Municipals promogut per la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de diverses editorials.

Consulteu dia, horaris i lloc aquí

El periodista especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació i la comunicació, Albert Cuesta, impartirà la conferència “4G, 5G, 6G...cap a una societat hiperconnectada” per reflexionar sobre l’evolució de la tecnologia en l’era digital.

Dia: dilluns 14 de novembre
Hora: 18:30 h
Lloc: Biblioteca el Molí. Molins de Rei

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web