Butlletí Bibliosfera
març 2023 - #168

Destaquem

El programa "Llegim el riu" continua fluint

En aquesta segona edició, el programa Llegim el riu disposarà de nous recursos. El primer, “la Bitxo-Teca”, és un kit format per tubs de macroinvertebrats, una guia per ajudar a classificar-los i identificar-los, làmines i consells de seguretat que ja està disponible a les biblioteques que participen del programa. El segon, “Bestioles que parlen”, és un joc de cartes que permetrà l’aprenentatge dels macroinvertebrats que es troben en els rius. 

En la primera edició d’aquest programa van participar 300 persones de 23 localitats de la conca del riu Llobregat i es van executar 19 accions de les 64 accions proposades. Algunes de les accions realitzades varen ser les següents:

  • Recollides de deixalles (per exemple Let’s Clean Up Day)
  • Campanyes de sensibilització i difusió sobre diferents temes (deixalles, flora i fauna, valors del riu...)
  • Tallers i activitats relacionades amb el medi ambient i l’aigua (presentació de llibres, exposicions i contacontes)
  • Estudis tècnics i prospeccions per part dels ajuntaments (per exemple neteja de les lleres o revisió dels cabals ambientals)
  • Accions de conservació i de millora (per exemple extracció de canya americana,  plantació d’arbustos, adequacions dels camins del riu...).

En aquesta segona edició participaran 18 grups: 10 sèniors i 8 juniors. Aquests grups estan integrats per usuaris de les biblioteques, personal tècnic de la biblioteca i personal tècnic del departament de Medi ambient de l'ajuntament.

Els municipis participants en aquesta 2a edició seran: Abrera, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Gironella, L'Hospitalet de Llobregat, Manresa, Navarcles, Olesa de Montserrat,  Pallejà, Puig-reig, Rubí, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Vicenç Castellet i Santa Coloma de Cervelló.

El programa "Llegim el riu" s’adreça a totes les persones interessades a descobrir el riu, a les famílies i al públic en general. El projecte es fonamenta en la ciència ciutadana (recerca participativa) a l’entorn del riu Llobregat i dels seus afluents principals, Anoia i Cardener, per afavorir el coneixement d’aquest espai i la col·laboració de la ciutadania en la seva protecció. Està impulsat i coordinat per la Gerència de Serveis de Biblioteques i la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona.

Més informació:

Butlletí: Bibliosfera
Número de butlletí: #168 - març 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web