Butlletí Bibliosfera
març 2023 - #168
Go top

Notícies

Fins al proper 19 de març els seguidors de qualsevol dels comptes @bibliotequesxbm a Instagram, Facebook i/o Twitter poden optar al sorteig de 3 vals regal de 100 euros per comprar llibres a qualsevol establiment Abacus de Catalunya. Per fer-ho, han de contestar el quiz «Saps què pots fer amb el carnet de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona?»

La Jornada Compartim el Model XBM de Biblioteca Pública celebrada el 22 de febrer al Centre d’Estudis i Recursos Culturals de la Diputació de Barcelona ha servit per compartir amb regidors i tècnics municipals de l’àmbit de la cultura el model de biblioteca que impulsem des de la Gerència de Serveis de Biblioteques. 

A la nostra secció "L'article" es pot consultar com van viure la seva participació en aquesta jornada la regidora i la tècnica de Cultura de l’Ajuntament de Sant Martí Sarroca.

El diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia Cañizares, i la gerent de Serveis de Biblioteques, Marta Cano, van presentar el passat 2 de març el balanç del Pla de Mandat 2019-2023 i van dibuixar els principals reptes del 2023 que s’encaminen a consolidar aquest nou model de biblioteca que situa l’usuari al centre de qualsevol estratègia.

En el context de la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya, la fira de referència on es reuneix tota la comunitat d’aquest sector a nivell internacional, l’IBBY (International Board on Books for Young People) ha anunciat que Barcelona serà la ciutat organitzadora de l'IBBY World Congress 2028, el congrés més important del món sobre literatura infantil i juvenil.

Go top

Destaquem

En aquesta segona edició, el programa Llegim el riu disposarà de nous recursos. El primer, “la Bitxo-Teca”, és un kit format per tubs de macroinvertebrats, una guia per ajudar a classificar-los i identificar-los, làmines i consells de seguretat que ja està disponible a les biblioteques que participen del programa. El segon, “Bestioles que parlen”, és un joc de cartes que permetrà l’aprenentatge dels macroinvertebrats que es troben en els rius. 

Tan els clubs de lectura de còmic infantil com els d’adult de la Xarxa de Biblioteques Municipals podran gaudir ben aviat de la nova edició del Saló de Còmic que enguany celebra el seu 41è aniversari.  Del 31 de març al 2 d'abril la Fira Barcelona Montjuïc acollirà la gran festa que es consolida com el gran punt de trobada del còmic nacional i internacional.

Un any més, el Museu Marítim de Barcelona convoca el Concurs de Microrelats Marítims amb l’objectiu de promoure la creativitat literària i fomentar la difusió d'aquest gènere. Enguany tot gira entorn a la tragèdia del novembre del 2002 del petrolier Prestige. El concurs està obert a majors de 10 anys i s’estableixen tres categories segons l'edat. Participa i guanya una sortida de navegació amb una de les embarcacions de la flota del Museu Maritim. 

Go top

Recursos

En el marc del programa Commemhora de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, celebrem els 550 anys del naixement de l’astrònom polonès Nicolau Copèrnic, que ha passat a la història per plantejar el seu model cosmològic segons el qual el Sol és el centre del sistema solar i tots els planetes orbiten al seu voltant.

Tot just acabada la celebració del Dia Internacional de les Dones, el passat dimecres 8 de març, la Biblioteca Virtual i el portal infantil Gènius s’han sumat a la reivindicació d’igualtat de drets entre homes i dones, amb uns especials temàtics dedicats a aquesta efemèride. Amb aquests continguts hem volgut  retre homenatge a totes les dones d’arreu del món i a les seves aportacions en els àmbits social, cultural i econòmic.

Go top

L'article

Per Sònia Jansà, regidora de Cultura i Ensenyament de l’Ajuntament de Sant Martí Sarroca; i per Àngels Vilà, tècnica de Cultura de l’Ajuntament de Sant Martí Sarroca i de la Biblioteca Neus Català i Pallejà

Go top

Agenda

Mons apocalíptics, fugides imprevistes i viatges emocionals són els protagonistes dels clubs de lectura virtuals d’aquest mes de març. En el primer, l’autora Ada Castells comentarà la seva obra Solastàlgia. En el segon, Eva Piquer ens transportarà a Islàndia on es situa la seva novel·la Aterratge. Finalment, el traductor Pau Joan Hernàndez dinamitzarà el club de lectura sobre el llibre Materials de construcció de l’autora basca Eider Rodríguez.

Consulta les dates i com inscriure's aquí.

Coincidint amb el Dia Mundial dels Drets de les Persones Consumidores, en el proper "De Paraula, diàlegs amb autors" la periodista Alba Tejera conversarà amb el professor de física i química i analista, Jordi Marín, autor del llibre Educar per al col·lapse: reflexions des de l’aula.

Dia: dimecres 15 de març
Hora: 19.00 h
Canal: perfil d’Instagram de la Xarxa de Biblioteques Municipals @bibliotequesxbm

 

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web