Butlletí Bibliosfera
març 2023 - #168

L'article

La mirada d’un petit municipi de la Jornada “Compartim el Model XBM de biblioteca pública”

Per Sònia Jansà, regidora de Cultura i Ensenyament de l’Ajuntament de Sant Martí Sarroca; i per Àngels Vilà, tècnica de Cultura de l’Ajuntament de Sant Martí Sarroca i de la Biblioteca Neus Català i Pallejà

A Sant Martí Sarroca vam estrenar la nostra biblioteca municipal, la Biblioteca Neus Català i Pallejà, aviat farà un any, concretament el 24 d’abril, l'endemà d'un dia assenyalat com és Sant Jordi.

Som una part implicada en aquest nou projecte al municipi, com a tècnica de cultura i com a regidora de cultura de l’Ajuntament de Sant Martí Sarroca i per primera vegada hem tingut l’oportunitat de participar en la Jornada “Compartim el Model XBM de biblioteca pública“, celebrada el passat 22 de febrer al  Centre d’Estudis i Recursos Culturals. Les nostres expectatives de la jornada eren escoltar les aportacions i experiències d’altres biblioteques amb més bagatge. La nostra sorpresa va ser trobar-nos diferents projectes basats en una adaptació del concepte de biblioteca i la fusió amb el seu entorn.

Ens va quedar clara la idea que la vinculació de la biblioteca amb el seu entorn natural, social i cultural permet potenciar les seves fortaleses, com va ser el cas de la biblioteca Pilarín Bayés de Vic,  amb l’Espai Lab Ausa, un espai de suport a la creació artística i un laboratori ciutadà d’experimentació digital i musical. Un cas ben diferent, amb una biblioteca de dimensions que s’acostarien més a la nostra, seria el projecte Llegim el Riu de la biblioteca Salvador Vives Casajuana de Sant Vicenç de Castellet.

D’aquest experiència recollim cap a Sant Martí, que grans projectes de biblioteques de diferents dimensions, poden adaptar-se a biblioteques com la nostra, però amb l’avantatge de la proximitat. El secret està en conèixer bé l’entorn, i estendre la biblioteca més enllà de les seves parets. Podem acostar la biblioteca a un riu, a la música, i el retorn serà l’apropament cap a la biblioteca de persones interessades justament en el seu entorn.

No podem obviar les limitacions estructurals, de personal i econòmiques presents en biblioteques de municipis petits. Seria interessant promoure i proporcionar recursos tècnics i humans específics i compartits pel conjunt de biblioteques, per poder adaptar-nos al Model XBM.

Molt enriquidora va ser també la segona part de la Jornada, uns tallers on tècnics i tècniques, regidors i regidores, alcaldes i alcaldesses, vam poder treballar per equips en tot allò que entenem que hem d’oferir com a Biblioteca, quines sensacions creiem que evoquen als usuaris i quins són els camins, canals i xarxa que hauríem d’establir per fer les nostres biblioteques el punt de referència i trobada cultural dels nostres municipis. Una tasca molt enriquidora que ens va fer adonar que potser des d’una dimensió més reduïda com la nostra, i amb únic espai físic a la biblioteca, podem oferir tots els serveis, valors, i projectes amb els estàndards més alts de les Biblioteques XBM.

Agraïm l’organització d’aquest tipus de jornades i animen a la seva continuïtat i participació per part de tota la comunitat que treballem per situar les nostres biblioteques allà on mereixen.

Boletín: Bibliosfera
Número de boletín: #168 - març 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web