Butlletí Bibliosfera
juny 2023 - #171

Agenda

VII Jornades de Laboratoris de Lectura

La Biblioteca Roca Umbert de Granollers acull el 30 de juny i l'1 de juliol la setena edició de les Jornades de Laboratoris de Lectura sota el títol "Una metàfora, sisplau! El plaer literari i estètic en els laboratoris de lectura". La jornada s'adreça a bibliotecaris, llibreters, educadors i dinamitzadors culturals especialistes en literatura infantil i juvenil.

Dies: 30 de juny i 1 de juliol
Lloc: Biblioteca Roca Umbert. Prat de la Riba, 77. Granollers
Inscripcions: a partir del 12 de juny a través del bloc de la Biblioteca.

Aquesta edició ha de servir per reivindicar el poder evocador de la paraula i la importància del valor simbòlic en els llenguatges artístics. Davant d’un mercat editorial infantil cada vegada més empobrit literàriament i estètica, la jornada reivindica la importància de dominar el llenguatge com a eina bàsica de reflexió, expressió i gaudi. Qui controla el codi juga amb avantatge: entendre les paraules, matisar-les, transformar-les, subvertir-les…, permet un pensament més ric i, per tant, més oportunitats.

Divendres 30 de juny, al matí, es tractarà el valor simbòlic des de dues vessants artístiques ben diferents: la dansa amb María Muñoz de la companyia Mal Pelo i la narració oral amb l’estudiosa del folklore Ana Cristina Herreros.

El mateix divendres a la tarda, es realitzaran diferents tallers amb professionals del món de l’escriptura, la il·lustració, el còmic i la traducció, per aprofundir en l’anàlisi del corpus literari publicat per a infants. Comptarem amb Arnal Ballester, Marc Charles, Manuel Marsol i Antoni Garcia Llorca.

Dissabte 1 de juliol, al matí, serà el torn de professionals de diferents disciplines que a través dels seus laboratoris convidaran els participants a reflexionar sobre la mediació lectora. Serà el torn de Sherezade Bardají, Imapla, Queralt Illa, artista resident de l’Espai d’arts i Xavier Bobés, que treballarà a partir d’una escultura del granollerí EfraÏm Rodríguez.    

A través de tallers, conferències, exposicions i debats, les jornades volen ser un recurs formatiu molt valuós per a tots els professionals que en el seu dia a dia treballen amb lectura i infància.

Paral·lelament, a la sala Dents de Serra, s’han previst diferents mostres. Per una banda hi haurà seleccions bibliogràfiques d’interès: llibres infantils que mai han arribat al mercat editorial català o la selecció de l’històric Premi Catalònia d’il·lustració.

Per l'altra, es presentaran diferents bones pràctiques que s’estan realitzant en l’àmbit de la llengua i la literatura a Biblioteques de Girona i Tarragona.

La Biblioteca Roca Umbert compta, des de fa més de deu anys, amb el seu propi laboratori de lectura, una activitat mensual per a les famílies amb infants que es planteja com un espai per apropar-se a la lectura des del punt de vista sensorial, artisticocreatiu, lúdic i reflexiu. L'objectiu és crear un moment especial al voltant dels llibres, amb un lligam vivencial que perduri en la memòria dels infants.

Butlletí: Bibliosfera
Número de butlletí: #171 - juny 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web