Butlletí Bibliosfera
juny 2023 - #171
Go top

Notícies

El 19 de maig, més de 200 biblioteques de tot Catalunya han estat l’escenari de manera simultània de la tercera edició de la Supernit a les biblioteques, una activitat multitudinària de foment de la lectura i de les biblioteques públiques. Aventures, música i llibres han estat els protagonistes d’aquesta vetllada en la qual han participat 11.000 seguidors del Titó del SX3, acompanyats per les seves famílies. Després de la bona acollida de les edicions anteriors, el 2018 i el 2019, s’ha aconseguit un nou èxit de mobilització arreu del territori en aquesta festa al voltant de la lectura.

Des de fa 6 anys la Xarxa de Biblioteques Municipals i la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona treballen conjuntament per contribuir a millorar el coneixement del territori i sensibilitzar sobre la importància de conservar el nostre patrimoni natural. Sota el nom de “Parcs i biblioteques...naturalment!” el projecte ha anat creixent i actualment hi participen 45 biblioteques, 8 centres de documentació i 7 parcs. En el nostre darrer pòdcast escoltem les veus de diferents professionals que han sumat forces i complicitats per apropar els parcs a les biblioteques i les biblioteques als parcs.

Cada 28 de juny es commemora el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, rememorant el fets del 28 de juny de 1969 a la ciutat de Nova York, coneguts com la revolta Stonewall. Amb motiu d'aquesta efemèride la Xarxa de Biblioteques Municipals ofereix un any més l'especial temàtic 28J a través de la Biblioteca Virtual.

El 31 de maig de 2008, Vacarisses deia adeu al Bibliobús i inaugurava la Biblioteca municipal El Castell. Per celebrar aquests 15 anys de funcionament, la Biblioteca va bufar les espelmes amb l’escola municipal de música i la colla Castellera Potes Roges, que va fer un castell dins de la biblioteca. A més, es va presentar “L’AGLÀ” la nova mascota de la Sala Infantil, obra de la vacarissana Lídia Sabaté.

Els professionals de la Xarxa de Biblioteques Municipals han reprès el Programa Sortides Professionals aturat a causa de la pandèmia.  Es van realitzar dues visites guiades a l’exposició:  Constel·lació gràfica. Joves autores de còmic d'avantguarda al CCCB. Les nou autores que exposen les seves obres experimenten amb estils i llenguatges, que trenquen els esquemes del còmic i comparteixen una mirada crítica i carregada d’humor envers el món.

Go top

Destaquem

El projecte Desmuntem les fake news impulsat per la Biblioteca Torras i Bages de Vilafranca del Penedès per combatre la desinformació s’inclou dins la publicació europea Sense-of-Belonging de The Europe Challenge com un dels 39 projectes que treballen els reptes del seu entorn amb la comunitat. El projecte es materialitza amb una oferta formativa dirigida a joves i adults i s'implementa en una quinzena de biblioteques de les comarques del Penedès i Garraf. 

Un any més la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona s’ha sumat a la commemoració del Dia Europeu dels Parcs, que se celebra el 24 de maig, de la Setmana de la Natura, que té lloc des del 22 de maig -Dia mundial de la Biodiversitat-,  i del Dia Mundial del Medi Ambient, el 5 de juny, amb un programa d’activitats gratuïtes al conjunt de les biblioteques.

Comença la tercera edició del cicle ‘Altres Veus’. En aquesta ocasió, l’especialista en tècniques energètiques, Josep Puig i Boix, coordinarà un nou bloc temàtic sobre l’energia. Les primeres conferències es faran abans de l’estiu a diverses biblioteques, coincidint amb la Setmana Europea de l'Energia Sostenible. L’objectiu és reflexionar al voltant de l’energia per entendre la situació actual.

Go top

Recursos

L'1 i 2 de juny a Granada, la Gerència de Serveis de Biblioteques i la Xarxa de Biblioteques Municipals han participat, amb un ampli ventall de conferències i tallers, a les Jornades Espanyoles d’Informació i Documentació ’23, organitzades per  la Federació Espanyola de Societats d’Arxivística, Biblioteconomia, Documentació i Museística (FESABID).

Vols saber que estan llegint els altres usuaris de les biblioteques? El catàleg col·lectiu de la Xarxa de Biblioteques Municipals afegeix una nova funció que permet descobrir quins títols estan retornant els altres lectors. El nou carrusel “Ara s’està retornant” mostra la portada, títol i enllaç al registre bibliogràfic dels dotze documents que s’estan retornant en aquell moment a les biblioteques de la XBM. Els nens i nenes també poden veure els títols que s’estan retornant a la secció d’infantil.

Go top

Agenda

Aquest mes de juny l’escriptora, crítica i traductora Anna Maria Villalonga participa en el Club del Llibre. El Club del Llibre és el cicle de trobades amb escriptors, promogut per la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de diverses editorials.

Dia: dijous 15 de juny
Hora: 18 h
Lloc: Biblioteca Manuel de Pedrolo. Plaça Maria Mercè Marçal, 1. Sant Pere de Ribes
Organitza: Biblioteques de l’Alt Penedès i Garraf

La Biblioteca Roca Umbert de Granollers acull el 30 de juny i l'1 de juliol la setena edició de les Jornades de Laboratoris de Lectura sota el títol "Una metàfora, sisplau! El plaer literari i estètic en els laboratoris de lectura". La jornada s'adreça a bibliotecaris, llibreters, educadors i dinamitzadors culturals especialistes en literatura infantil i juvenil.

Dies: 30 de juny i 1 de juliol
Lloc: Biblioteca Roca Umbert. Prat de la Riba, 77. Granollers
Inscripcions: a partir del 12 de juny a través del bloc de la Biblioteca.

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web