Butlletí Bibliosfera
juliol 2023 - #172

L'article

Una metàfora, sisplau!

Per Glòria Gorchs de la Biblioteca Roca Umbert de Granollers

Les VII Jornades de Laboratoris de lectura van tenir lloc el divendres 30 de juny i el dissabte 1 de juliol de 2023 a la Biblioteca Roca Umbert de Granollers.

Una vegada més, els carrers i equipaments de la Fàbrica de les Arts de Roca Umbert van omplir-se de bibliotecaris, educadors i professionals de la mediació cultural, per parlar de literatura i infància.

La setena edició de les jornades van estar organitzades per l'Ajuntament de Granollers, Biblioteques de Granollers, la Diputació de Barcelona i Roca Umbert Fàbrica de les Arts, i compten amb la col·laboració de l’IBBYcat, BibBotó i la Cooperativa Abacus.

Des de la primera edició, l’any 2012, les Jornades de Laboratoris han esdevingut un punt de trobada a nivell de formació, reflexió i intercanvi, de tots els professionals que formen part de la comunitat d’aprenentatge dels laboratoris. Els temes abordats al llarg de tots aquests anys han estat:  els models creatius per a l’experiència lectora (2013), l’itinerari lector (2014), el diàleg filosòfic, artístic i literari (2016), el relat fotogràfic en la literatura per a infants (2018) i el joc com a motor de creació en els laboratoris (2021).   

I en aquest 2023, sota el títol Una metàfora, sisplau! hem volgut posar en relleu l’empobriment del mercat editorial, la importància del valor simbòlic en els llenguatges artístics i la necessitat de dominar els codis lingüístics i visuals per fer una lectura no literal del nostre entorn.  

Com és habitual en aquestes jornades, els assistents han pogut gaudir d’un itinerari que anava de la teoria a la pràctica, de la mà de professionals i artistes provinents de diferents àmbits del món de les arts i la literatura. Aquesta barreja de diferents llenguatges és la marca pròpia d’aquestes jornades de Laboratoris de Roca Umbert, allò que les singularitza davant altres trobades de literatura infantil.

 

Les jornades van engegar i acabar amb dos artistes del cos i el moviment. María Muñoz, ballarina referent de la companyia Mal Pelo, va fer una conferència inaugural que va demostrar els punts en comú que tenen tots els llenguatges artístics. I Xavier Bobés, va fer un taller de descoberta i interpretació a partir d’una escultura del granollerí Efraïm Rodríguez.

Vam tenir ocasió d’escoltar l’estudiosa del folklore Ana Cristina Herreros en dues ocasions. Al matí, en una xerrada sobre la importància de l’oralitat i les tradicions, i cap al tard, en una sessió de contes per a adults a la placeta del Cotó, davant de la Biblioteca.

Entremig vam escoltar la veu d’autors de fora, com Manuel Marsol, i d’autors i editors de casa, com Arnal Ballester, Antoni Garcia Llorca i Marc Charles, que van donar-nos moltes eines per a seleccionar els millors llibres per als nostres infants.

Dissabte vam arrencar amb els jocs literaris, intel·ligents i provocadors de Josep Pedrals, seguits dels tallers d’autors i mediadors culturals: Sherezade Bardají, Imapla, Queralt Illa, Marta Roig i Natàlia Martínez, que van oferir tallers molt suggeridors per desvetllar la creació des del joc, la narració oral i l’art tèxtil. 

Paral·lelament, a la sala Dents de Serra, vam comptar amb diferents exposicions i dinàmiques lectores realitzades per bibliotecàries d’arreu del territori: Biblioteques de Girona i la Biblioteca Pública de Tarragona. Alhora, es va poder consultar el Fons històric del Premi Catalònia, que alberga la Biblioteca Can Butjosa de Parets i visitar una mostra dels laboratoris portàtils de lectura de l’IBBYcat.

La valoració que en fem des de la Biblioteca és molt positiva, perquè no només la qualitat dels ponents ha estat extraordinària, sinó també la del públic assistent, que cada vegada és més ric en perfil professional i procedència geogràfica.

Per tal de recollir tot allò que ha passat durant les jornades, dalt dels escenaris, pels carrers i les places, s’ha convidat a diferents professionals a fer una relatoria de les xerrades i activitats. Al llarg d’aquest mes hi anirem treballant perquè passat estiu tots els continguts siguin consultables al bloc dels Laboratoris: https://brulab.art/

Una metàfora, sisplau! va convertir-se, doncs, en una petició amable, com qui demana un cafè; en un crit resignat, però sobretot, en una reivindicació de tot el col·lectiu que treballa amb lectura i infància.

Butlletí: Bibliosfera
Número de butlletí: #172 - juliol 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web