Butlletí Bibliosfera
novembre 2023 - #175
Ir arriba

Notícies

La renovada Biblioteca Neus Català de Polinyà ja és una realitat des del passat 21 d’octubre que es va obrir l’equipament a la ciutadania. Amb l’ampliació s’han guanyat 335 m² més respecte de l’equipament anterior i això ha permès la creació de nous espais que porten implícits l’aparició de nous usos i serveis. Aquests nous usos responen al nou model de servei bibliotecari de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona (XBM) que poc a poc es va consolidant a tot el territori.

La Biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona va guanyar el passat mes d’octubre el Premi FAD d’arquitectura ex aequo, juntament amb la Reggio School de Madrid. L’equipament del barri Sant Martí que homenatja amb el seu nom l’escriptor colombià Gabriel García Márquez és un edifici d’inspiració nòrdica que ja ha rebut diversos reconeixements, entre ells el títol de millor biblioteca pública del món l’agost passat.

En aquest nou pòdcast descobrirem com des de les biblioteques es treballa la cultura i la lectura com a eina d’integració i reinserció social a través d’un programa col·laboratiu amb els Centres educatius de justícia juvenil de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu és que els joves privats de llibertat puguin tenir accés a tots els serveis bibliotecaris com la resta de la societat i se’ls hi generin noves oportunitats a partir de nous aprenentatges. La periodista i educadora social Laura Fraile en parla amb Marina Llobet i Pol Blasco que participen d’aquest projecte des dels seus respectius àmbits de treball.  

Foto: Natàlia Regàs, Learn to Check Foto: Natàlia Regàs, Learn to Check

Foto: Natàlia Regàs, Learn to Check

Foto: Natàlia Regàs, Learn to Check

Els 25 professionals de la XBM que participen en el projecte de capacitació mediàtica “Entre línies, llegint la desinformació” es van trobar el passat 18 d’octubre a la Biblioteca Sagrada Família de Barcelona per tal de realitzar una jornada de treball. A la nostra secció "L'article" es pot consultar l’experiència formativa de la Biblioteca d’Òdena i els projectes de futur que es planteja.

Ir arriba

Destaquem

Aquest novembre el cicle Altres Veus-Vèncer la desinformació també en format d’entrevistes virtuals a través del canal Instagram @bibliotequesXBM. Els propers 14 i 21 de novembre i el 5 de desembre parlarem sobre el nou entorn digital i les notícies falses a Catalunya, a més, facilitarem eines útils davant la desinformació. Alexandre López-Borrull., professor de la Universitat Oberta de Catalunya i autor de llibres sobre les fake news i la gestió de les xarxes socials, entrevistarà Carlos Baraibar, Ana Sofia Cardenal i Nereida Carrillo.

Un any més, la Biblioteca Esteve Paluzie de Barberà del Vallès, amb el suport de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, convoca una nova edició del Concurs de Microrelats "La Microbiblioteca" amb l’objectiu de promoure la creativitat literària i fomentar la difusió del gènere del microrelat. El concurs es desenvoluparà entre els mesos d'octubre de 2023 i maig de 2024.

Ir arriba

Recursos

Les violències masclistes visibles són la punta de l'iceberg d'una enorme problemàtica social que mina les possibilitats de les dones en totes les esferes de la vida social, econòmica, política, cultural i familiar. Des de la Xarxa de Biblioteques Municipals, com cada any, ens sumem a la celebració del Dia Internacional per l'erradicació de la violència vers les dones amb lectures i recursos que t’ajudaran a reflexionar sobre aquesta qüestió.

Del 15 al 30 de novembre tindrà lloc la vuitena edició dels Dies Europeus de la Solidaritat Local (EDLS), una campanya que vol donar a conèixer el rol que juguen els governs locals en la consecució del desenvolupament sostenible a nivell global i promoure una ciutadania informada i activa en relació amb els reptes que planteja aquest desenvolupament.

Ir arriba

L'article

Ir arriba

Agenda

Dissabte 18 de novembre a les 12h, la diputada delegada de l’Àrea de Cultura, Aida Llauradó, i l’alcalde d’Aiguafreda, Miquel Parella, inauguraran la nova Biblioteca d’Aiguafreda situada a les antigues escoles del municipi. Amb el nou local, la biblioteca disposarà de gairebé 500 metres quadrats per convertir-se en el centre dinamitzador de les activitats culturals.

Dia: 18 de novembre
Hora: 12 h
Lloc: Biblioteca Les Escoles Velles 
Adreça: carrer Salvador Dachs, 6. Aiguafreda

Més de mil lectors assistiran els propers 22 i 23 de novembre a la representació de l’obra "Instruccions per fer-se feixista". L'actriu Mercè Aránega es fica a la pell, el pensament i la denúncia escrita per l’activista italiana Michela Murgia en aquesta obra adaptada per Sergi Pompermayer i dirigida per Miquel Gorriz.

Dates: 22 i 23 de novembre
Hora: 19.30 h.
Lloc: Teatre L'Artesà
Adreça: Carrer del Centre, 33. El Prat de Llobregat

Aquest mes de novembre visiten el Club del Llibre, el cicle de trobades amb escriptors i escriptores, les autores Marta Orriols i Núria Pradas.

Dies: 22 de novembre (Marta Orriols) i 23 de novembre (Núria Pradas)

Hores: 19 h (Marta Orriols) i 18 h (Núria Pradas)

Llocs: Ateneu l'Aliança de Lliçà d'Amunt (Marta Orriols) i Museu de Badalona (Núria Pradas)

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web