Butlletí Bibliosfera
setembre 2023 - #173
Ir arriba

Notícies

El diputat Jordi Martí Grau és el nou president de l'Àrea de Cultura, segons la nova organització de la Diputació de Barcelona aprovada el mes de juliol per aquest mandat 2023-2027.

Conegueu el nou govern de la Diputació de Barcelona

L’esdeveniment entorn del llibre en català més important del país ha arribat a la seva 41a edició i la Xarxa de Biblioteques Municipals no ha faltat a la cita ineludible que marca la represa literària de tardor. El 12 de setembre, representants de les biblioteques públiques es van desplaçar fins al Moll de la Fusta de Barcelona per gaudir d’aquesta edició que enguany ha aconseguit reunir segells de tots els territoris de llengua catalana i ha programat més de 300  activitats destinades a tots els públics.

La Biblioteca Gabriel García Márquez del districte de Sant Martí de Barcelona, integrada en el Consorci de Biblioteques de Barcelona i la Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM) de la Diputació de Barcelona, ha estat coronada com la millor biblioteca pública del món de l'any 2023. Aquesta biblioteca, juntament amb la també candidata Biblioteca Pilarin Bayés de Vic, consolida el nou model de servei bibliotecari de la XBM que busca transformar el servei relacionant les necessitats i els interessos de la ciutadania tot garantint l’equitat social i l’accés al coneixement.

La UNESCO ha escollit els materials i recursos elaborats per la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona com a oficials per a la implementació a nivell internacional del Manifest IFLA/UNESCO de Biblioteques Públiques aprovat l’any 2022. El manifest defensa les biblioteques com agents del desenvolupament sostenible i el seu rol d’espais d'accés públic per a l'intercanvi d'informació, l'intercanvi de cultura i la promoció de la inclusió i cohesió social.

Ir arriba

Destaquem

Més de cent participants han gaudit de la primera edició del projecte d’escriptura creativa “Veure, viure, escriure” que s’ha desenvolupat en onze biblioteques de la XBM. En el nostre darrer pòdcast parlen els protagonistes d’aquest taller coordinat pel periodista cultural, Miquel Echarri, que ha estat l’encarregat de dirigir i coordinar aquest taller d’introducció a la crònica periodística que ha fet sortir a la llum 94 històries ben diferents que es poden llegir a la Biblioteca Virtual.

Arrenca el cicle "Altres Veus – Vèncer la desinformació" per tractar el fenomen de les fake news, un fet que s'ha convertit en una amenaça creixent en la nostra societat actual. L'aparició de les notícies falses, més enllà de ser nou, ens ha comportat un canvi en la forma que consumim informació. Ens podem refiar de tot el que llegim i veiem? Ens volen enganyar? En qui confiar? Com aquesta desinformació pot afectar la teva vida i les teves decisions diàries?

Aquest setembre les biblioteques i bibliobusos de la Xarxa de Biblioteques Municipals han participat en el Sorteig d’Aparadors de Biblioteques i Bibliobusos organitzat per La Setmana del Llibre en Català.

El web de la Biblioteca Virtual recull fotografies de tots els aparadors participants així com els deu aparadors guanyadors, els quals han rebut un lot de llibres valorat en 400 euros.

Ir arriba

Recursos

Ja es poden consultar les bases per obtenir subvencions per a l'impuls de l'accessibilitat a les biblioteques integrades en el Sistema de Lectura Pública de Catalunya publicades pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El període de presentació de sol·licituds és fins el 3 d'octubre de 2023 i el tràmit per sol·licitar aquest ajut s'ha de fer telemàticament, a través de la plataforma de tramitació interadministrativa EACAT.

Vint-i-sis biblioteques de la Xarxa ja han començat les sessions de capacitació del projecte “Entre línies, llegint la desinformació” per poder després desplegar activitats pels usuaris per fomentar el seu esperit crític. El projecte pilot en desinformació i verificació digital és una iniciativa impulsada per la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona que compta amb la participació de l’associació Learn to Check per dissenyar i executar activitats pedagògiques, culturals i educatives sobre el món de la desinformació.

Ir arriba

Agenda

El president de l'Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, Jordi Martí, i l’alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, inauguraran la reforma de la Biblioteca Poblenou de Pineda de Mar que obre de nou les seves portes després de la reforma integral que l’ha transformat en un espai acollidor, modern i confortable.

Dia: 16 de setembre
Hora: 10 h (activitats) 12 h (parlaments institucionals)
Lloc: Biblioteca Poblenou de Pineda de Mar
Adreça: Passeig d’Europa, 23. Pineda de Mar

La periodista i escriptora Gemma Ruiz aquest curs és la primera convidada del Club del Llibre, el cicle de trobades amb escriptors a les biblioteques promogut per la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de diverses editorials.

Dia: dimarts 19 de setembre
Hora: 18.30 h
Lloc: Biblioteca Sant Valentí de Navarcles
Adreça: Carrer Mura 1. Navarcles

El proper 30 de setembre arrenca la setena edició de Riudelletres, una fira de llibres i trobada professional per a la recerca de noves fórmules de promoció de la literatura. Per participar com a professional acreditat, cal inscriure’s.

Dies: 30 de setembre i 1 d’octubre
Hora: 10 h
Lloc: Casal del Marquès de Lió
Adreça: carrer Major, 40. Sant Pere de Riudebitlles

Nova edició del programa de clubs de lectura virtuals. En el primer parlarem sobre la novel·la Hi ha algú altre de Jordi Cabré.
Inici: 18 de setembre.
Trobada virtual: 28 de setembre.

En el segon es comentarà la novel·la Els llits dels altres d’Anna Punsoda.
Inici: 20 de setembre.
Trobada virtual: 27 de setembre.

Cal inscripció prèvia.

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web