Butlletí Bibliosfera
setembre 2023 - #173

Destaquem

Altres Veus- Vèncer la desinformació

Arrenca el cicle "Altres Veus – Vèncer la desinformació" per tractar el fenomen de les fake news, un fet que s'ha convertit en una amenaça creixent en la nostra societat actual. L'aparició de les notícies falses, més enllà de ser nou, ens ha comportat un canvi en la forma que consumim informació. Ens podem refiar de tot el que llegim i veiem? Ens volen enganyar? En qui confiar? Com aquesta desinformació pot afectar la teva vida i les teves decisions diàries?

Totes aquestes preguntes ens fan replantejar la nostra relació com a individus i com a societat amb les institucions, les xarxes socials i les tecnologies i els mitjans de comunicació.

En aquest cicle volem analitzar quins són els perills associats amb les fake news: desinformació, confusió, dany a la reputació, polarització política, manipulació electoral, pèrdua de confiança en els mitjans de comunicació, reforçament de prejudicis...

A més, volem reflexionar sobre si volem saber la veritat o volem les dades que reforcen allò que ja pensem, perquè això condiciona la nostra dieta digital. Així mateix, podem valorar sobre com ens afecta la desinformació a l’hora de prendre decisions i qui i per què creiem que ens vol enganyar, ja sigui en temes sensibles com les vacunes, el canvi climàtic o la salut de la nostra família.

Les conferències són les següents:

  • "Com contrastar: eines útils davant la desinformació" per Nereida Carrillo, doctora cum laude en Periodisme i Comunicació i professora de Periodisme a la UAB.
  • "El nou entorn digital: dietes informatives, polarització i falses creences" per Ana S. Cardenal, professora de Ciència Política a la UOC i co-directora del NORFACE sobre les amenaces del nou entorn informatiu.
  • "Les notícies falses a Catalunya: una bombolla que creix" per Carlos Baraibar, periodista, actualment subdirector del programa “La tarda de Catalunya Ràdio”.
  • "De WhatsApp a la televisió: com confiar quan la informació ens esgota” per Alba Tobella, periodista i cofundadora de Verificat.
  • "Internet també menteix! 10 propostes familiars per a què infants i joves qüestionin tot el que veuen” per Marta Naberhaus, periodista i doctora en Comunicació per la UPF.
  • Fake news i desinformació científica a les xarxes”, per Alexandre López-Borrull, doctor en Química i Llicenciat en Documentació.

Més informació:

Butlletí: Bibliosfera
Número de butlletí: #173 - setembre 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web