Butlletí Bibliosfera
octubre 2023 - #174
Go top

Notícies

El passat mes de juliol l’escriptor de literatura infantil i juvenil Josep Vallverdú var fer 100 anys i les biblioteques de la XBM han treballat tot l’any per apropar als més petits la figura d’aquest autor prolífic i versàtil que va crear en Rovelló, el gos més famós de la literatura catalana. Aquest octubre hem tingut la sort de poder entregar-li en persona les més de 1.000 postals que els nens i nenes li han escrit des de les biblioteques per felicitar-lo. Com diuen molts d’ells, “Josep: ets un campió”.

El diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Jordi Martí, i l’alcalde de Pineda de Mar i diputat adjunt d’Esports de la corporació, Xavier Amor, van inaugurar dissabte, 16 de setembre, la reforma de la Biblioteca Poblenou de Pineda de Mar, que forma part de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona. La biblioteca obre de nou les portes després de la reforma integral que l’ha transformat en un espai acollidor, modern i confortable.

Aquesta tardor arrenca amb la inauguració de nous espais i remodelacions de biblioteques que permeten donar resposta als nous usos i les noves necessitats que requereixen aquests equipaments.  Els usuaris de les biblioteques ja poden gaudir del nou espai jove de crea)acció de la Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró, del nou espai infantil renovat de la Biblioteca de Torrelles de Llobregat o del nou espai ampliat de la Biblioteca Antoni Tort de Castellar del Vallès. L’adequació d’aquests espais permet fer-los més accessibles i inclusius.

Després de l’èxit del projecte de ciència ciutadana “Llegim el Riu”, a l’entorn del Llobregat, que funciona des de l’any 2021 i que ha permès afavorir-ne el coneixement i la col·laboració de la ciutadania en la seva protecció; arrenca “Llegim el Riu” a les conques del Besòs i la Tordera. El passat 4 d’octubre es va presentar la iniciativa als responsables de biblioteques i medi ambient dels municipis d’aquestes dues conques que poden presentar les seves sol·licituds fins el proper 23 d’octubre.

Go top

Destaquem

Toni Guiral és  un crític, divulgador, guionista i editor de còmic català, que amb una trajectòria prolífica i diversificada, s'ha guanyat un lloc destacat dins la indústria del novè art. El bibliotecari especialista en còmics Jaume Vilarrubí conversa amb ell i junts fan un recorregut per la història del còmic a partir de les obres que llegia l’entrevistat durant la seva infància.

Aquest octubre comencen noves edicions del Club d’escriptura virtual “Ponts literaris”, el projecte que promou la relació entre lectors en català dels diferents territoris de la llengua. El Club, impartit per Carla Gracia, Doctora en Escriptura Creativa, escriptora i professora d’escriptura de la UIC Barcelona; té una durada de tres mesos i consta de nou sessions amb continguts principalment audiovisuals sobre escriptura narrativa en català. Alguns dels temes que es tracten són la construcció de personatges, l’estructura, l’estil, els diàlegs o els detalls. 

L'any 2023 es commemora el cinquantè aniversari de la mort de Pablo Picasso i els seixanta anys de la inauguració del Museu Picasso a Barcelona. La Xarxa de Biblioteques Municipals se suma a la celebració oficial internacional “Celebració Picasso 1973-2023” amb un programa d’activitats i dinamitzacions que pretenen aprofundir en la figura i l’obra de Picasso, artista universal i amb una mirada polièdrica del món i de l’art.

Go top

Recursos

El 10 d'octubre és el Dia Mundial de la Salut Mental i les biblioteques de l'Anoia, un any més, se sumen a la iniciativa de fer comunitat i ajudar a les persones a tenir cura de la seva salut. Es tracta d'una selecció de contes sobre problemes de salut mental i promouen el benestar emocional dels infants i les famílies.

A les biblioteques de la Xarxa també es faran xerrades, conferències i tallers del programa “Salut mental” que pretén sensibilitzar la població en general i fer visible l’Alzheimer i la demència.

Després de l’esclat de l’estiu arriba la tardor, una estació de canvis en el paisatge i de tradicions. Com cada any, el portal infantil Gènius fa un recull de les activitats, lectures, curiositats i molts continguts més per a que els més petits de la casa puguin viure intensament aquesta època de l’any.  No oblideu que la tardor és  temps de collir figues, ametlles, avellanes i nous, de collir bolets, de fer confitures i de torrar castanyes. Però sobretot de bones lectures!

Go top

L'article

Per Manoli Arànega, directora de la Biblioteca Maria Aurèlia Capmany de Sant Boi de Llobregat

Go top

Agenda

Aquest mes d'octubre comença un nou club de lectura virtual: “A casa teníem un himne”. La seva autora, Maria Climent, el dinamitzarà. Un llibre que explora els secrets familiars, les tries vitals i les oportunitats perdudes.

Inici: dimarts 10 d’octubre.
Trobada virtual: dimecres 25 d’octubre, a les 19 h.

Inscripció

La vicepresidenta primera de la Diputació de Barcelona, Marta Farrés, i l’alcalde de Polinyà, Javier Silva, inauguraran la reforma de la Biblioteca Neus Català de Polinyà que obre de nou les seves portes  amb una festa ciutadana perquè tothom pugui entrar i conèixer les noves instal·lacions.

Dia: 21 d'octubre
Hora: 11h
LLoc:Carretera de Sentmenat, 70-72. Polinyà

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web