Butlletí Bibliosfera
novembre 2023 - #175

L'article

Experiència formativa dels professionals de la XBM que participen en el projecte “Entre línies, llegint la desinformació”

Per Laura Sánchez de la Biblioteca Municipal l’Atzavara

Durant el mes de setembre i octubre un total de 25 professionals de la XBM hem participat a les sessions de formació i capacitació en la desinformació i verificació digital.

El projecte “Entre línies, llegint la desinformació” té com a objectiu desplegar una sèrie d’activitats pedagògiques des de les biblioteques, adreçades a la ciutadania, per tal de reflexionar i adquirir un major pensament crític envers la desinformació i els efectes devastadors que comporta en la actual societat.

L’Associació Learn to Check, de la mà de la seva presidenta Nerida Carrillo, ha sigut l’encarregada de desenvolupar aquesta formació i dinamitzar les diferents sessions. Mitjançant les diferents eines proporcionades sobre la matèria en diversos formats, tant escrits com audiovisuals, els bibliotecaris i bibliotecàries que participem en el projecte hem pogut adquirir els coneixements necessaris per començar a elaborar els materials divulgatius que serviran com a punt de partida d’una sèrie de propostes que aviat seran recollides en una guia de casos i un escape room  sobre la desinformació.

Foto: Natàlia Regàs, Learn to Check

Per tal de motivar aquesta cocreació de materials i l’intercanvi d’idees entre els diferents professionals, el passat 18 d’octubre es va celebrar una trobada presencial a la Biblioteca Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte, de Barcelona. Aquesta sessió va resultar molt profitosa, ja que tots i totes vam participar en un escape room de verificació digital i posteriorment es va generar un debat que va impulsar tot un seguit de propostes que són el primer esbós de l’escape room cooperatiu que es dura a terme a les diferents biblioteques de la XBM. També es va aprofitar per resoldre dubtes i començar a perfilar els projectes propis que cada biblioteca participant durà a terme durant el primer trimestre de l’any 2024.

La valoració que fem des de la Biblioteca l’Atzavara d’Òdena és  molt positiva, perquè  no  només destaquem la qualitat de la formació rebuda sinó també la importància que tindrà aquest projecte en el nostre municipi. A partir del febrer començarem a desplegar un programa formatiu i pedagògic amb els alumnes d’ESO de l’institut municipal i no descartem adaptar i ampliar aquesta formació al públic adult de la biblioteca.

Butlletí: Bibliosfera
Número de butlletí: #175 - novembre 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web