Butlletí Bibliosfera
abril 2024 - #180
Go top

Notícies

El pròxim 23 d'abril, dia de Sant Jordi, obrirà el servei la nova Biblioteca Anton Carrera, a Sant Julià de Vilatorta, després de les obres de reforma integral de l'edifici municipal conegut com l'Arca de Noè, situat a l'entrada al nucli urbà. Amb l'entrada en funcionament d'aquest equipament de 582 m² útils, el Bibliobús Guilleries s'acomiada del poble després de 27 anys de servei.

El pròxim 17 d’abril el Bibliobús de Serra del Cadí incorpora a la seva ruta el municipi de Gósol per començar a donar el servei de lectura pública. Aquest poble lleidatà se suma als quinze municipis del Berguedà de menys de 300 habitants que ja fa un any que reben aquest servei que els apropa la lectura i la cultura. El Serra del Cadí visitarà el poble dos cops al mes alternant els dimecres matí d’11 a 13.30 h i els dijous tarda de 15 a 16.30 h.

La Diputació de Barcelona convoca un procés selectiu per tal de cobrir, mitjançant nomenament de personal funcionari interí, possibles suplències del personal de plantilla i per a llocs de treball inclosos en la categoria de tècnic/a mitjà/ana Bibliologia. El termini per presentar les sol·licituds està obert i finalitzarà passats 10 dies hàbils des de l’endemà de la publicació de la convocatòria al DOGC.

Aquest mes d’abril s’ha presentat el nou projecte “Mots” que proposa als usuaris de la biblioteca pública o centre de documentació l'oportunitat de participar en una experiència artística mentre contribueixen a una iniciativa de preservació de la memòria històrica local. A través d'una acció artística comunitària, els habitants dels municipis participants col·laboren en la recuperació de les paraules més autèntiques associades al seu entorn natural, per a posteriorment, integrar-les en el paisatge urbà mitjançant un grafit.

Go top

Destaquem

Arriba Sant Jordi i ja fa olor de primavera. Hi ha moltes maneres de viure aquesta diada, i per això, a la Biblioteca Virtual i al Gènius ofereixen un munt de propostes per viure-la envoltat de llibres, roses, música, cinema i tradició. A més, les biblioteques et recomanen una selecció dels millors títols per aquest 23 d’abril.  

El 1924, André Breton publicava El manifest surrealista, i donava el tret de sortida d’un moviment artístic i literari que canviaria el segle XX. Cent anys després, volem celebrar el centenari d’aquest moviment revolucionari que continua sent font d’inspiració amb un recull de propostes de lectura, música, viatges, xerrades i molt més.

Cada setmana durant el mes d’abril i maig les biblioteques del Montserratí que participen al programa “Parcs i biblioteques…naturalment!” han programat l’espectacle “Paraules de vent”, un petit aperitiu poètic de Gemma Argelaga i el músic Oriol Carbó per celebrar la festivitat de Nostra Senyora de Montserrat. L’espectacle es podrà gaudir a les biblioteques de Vacarisses, Olesa de Montserrat, Bruc, Abrera, Sant Vicenç de Castellet, Esparreguera, Martorell i Collbató.

Go top

Recursos

Les biblioteques poden exercir un paper crucial en el futur per combatre desinformacions massives i garantir una millora de l'alfabetització ciutadana. Per saber més d’aquest tema ja es pot consultar el nou pòdcast que hem publicat del projecte “Entre línies, llegint la desinformació”. En aquest capítol, escoltarem les veus de les biblioteques que han treballat de manera conjunta per promoure la literatura crítica i la lluita contra la manipulació informativa.

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya convocarà un línia de subvencions per a l'impuls de l'accessibilitat a les biblioteques integrades en el Sistema de Lectura Pública de Catalunya. El període per presentar sol·licituds serà del 18 d'abril al 7 de maig. Podreu trobar tota la informació d’aquesta convocatòria com d’altres que poden ser d’interès per a les biblioteques aquí.

Go top

L'article

Per Mireia Roselló, directora de la Biblioteca Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí

Go top

Agenda

El cicle d’enguany d’Altres Veus abordarà dos àmbits temàtics ben actuals: “Sobirania alimentària”, coordinat per Gustavo Duch i “Salut mental i adolescències”, coordinat per Jaume Funes. Descobreix les temàtiques de les diferents conferències i tria la que més t'interessi. 

La Xarxa de Biblioteques Municipals ofereix un programa de clubs de lectura virtuals, una iniciativa que té com a objectiu promoure la lectura i el diàleg a través de les noves tecnologies. Els propers clubs són:

  • “Els murs invisibles” de Ramon Mas (inici: 15 d’abril). Inscripcions: aquí
  • “Com un batec en un micròfon” de Clara Queraltó (inici: 22 d’abril). Inscripcions: aquí

L’Associació Lectura Fàcil organitza una nova Trobada Anual de Lectura Fàcil. En aquesta desena edició es presentaran experiències d’èxit en el foment de la lectura a les biblioteques i entitats. A més, es faran tallers sobre com crear i dinamitzar un club de Lectura Fàcil, i com adaptar textos educatius o administratius a LF.

Dies: 10 i 11 de maig
Lloc: Escola Galega de Administración Pública, a Santiago de Compostela.
Inscripcions: formulari
La jornada també es podrà seguir en directe a través del seu canal de Youtube

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web