Butlletí Servei de Teleassistència
Núm. 60 (juny 2023) - #60

Notícies

«La veu còsmica» ciència, música i poesia en català [+]

«La veu còsmica» és un nou podcast i un projecte que pretén obrir la perspectiva, promoure el procés científic i vincular-lo a processos creatius artístics. El projecte neix de la necessitat de crear un escenari diferent per a la divulgació científica. Un mitjà pel qual, de manera entenedora, directa, i a través de l’art, l’espectador capti no només la dimensió més racional de la recerca, sinó també allò que l’ha mogut des d’un punt de vista més visceral i humanista.
 



L’objectiu final és vincular ciència, poesia i música, és a dir, divulgar la tasca científica a través de l’art. Tot això es materialitza en la gravació d’un podcast de 10 capítols, cadascun amb una temàtica molt definida on, a partir d’una entrevista de científic a científic, cada tema és desenvolupat per artistes que acabaran donant un sentit a les recerques, des d’una visió menys teòrica, tot connectant la tècnica amb l’expressió artística.
 

Podria haver-hi vida extraterrestre a Mart? Què són les ones gravitacionals? Quines són les teories alternatives al Big Bang? Com es pot mesurar el ritme d'expansió de l'univers? Aquestes i moltes altres són preguntes que s’hi aborden a La veu còsmica.
 

L'investigador Lluís Galbany, de l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE-CSIC) i membre de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), acompanyat pel poeta Esteve Plantada i el músic Joan Garriga, entrevista al llarg de 12 capítols de 25 minuts a veus expertes sobre diferents temes de la astrofísica i cosmologia, com l'exploració espacial, els forats negres, la matèria fosca o les supernoves.
 

Científics i científiques de diferents centres de recerca, com el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), l'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE), l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB), participen en aquest pòdcast audiovisual, explicant com s'investiga al seu camp i per què.
 

El poeta Esteve Plantada i el músic Joan Garriga s'inspiren en els temes abordats a l'entrevista per a les seves creacions artístiques, que amenitzen el format alhora que tradueixen conceptes tècnics. D'una banda, Esteve Plantada presenta el tema a tractar en el programa i el seu context històric fent un viatge pel temps per explicar com la humanitat va anar descobrint determinats conceptes. D’altra banda, després de l'entrevista a càrrec de l’investigador Lluís Galbany, Joan Garriga i altres artistes convidats acomiaden el programa amb una composició musical.
 

La llista d'episodis és la següent:

  • Mart i la possibilitat de vida extraterrestre, amb Guillem Anglada (ICE-CSIC, IEEC)

  • Asteroides, amb Josep Maria Trigo (ICE-CSIC, IEEC)

  • Formació estelar, amb Gemma Busquet (ICCUB, IEEC)

  • Forats negres, amb Mar Mezcua (ICE-CSIC, IEEC)

  • Estrelles de neutrons i púlsars, amb Nanda Rea (ICE-CSIC, IEEC)

  • Ones gravitacionals, amb Alicia M. Sintes (UIB i membre associat de l'IEEC)

  • Via Làctia, amb Teresa Antoja (ICCUB, IEEC)

  • Estructura de l’univers a gran escala i matèria fosca, amb Andreu Font (IFAE)

  • Inflació i expansió de l’univers, amb Diego Blas (IFAE)

  • Fons còsmic de microones i tensió de Hubble, amb Licia Verde (ICCUB)

  • El Big Bang i teories alternatives, amb Jaume Garriga (ICCUB, IEEC)

  • Supernoves, amb Lluís Galbany (ICE-CSIC, IEEC)
     

Aquí podeu ampliar la informació sobre aquest projecte i accedir als podcasts disponibles.
 

Font: Institut de Ciències del Cosmos (UB) 

 

Butlletí: Butlletí de cultura científica BCN Science Corner
Número de butlletí: Núm. 60 (juny 2023)

 
     

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Oficina d'Estudis i Recursos Culturals
C/ Montalegre, 7
Pati Manning
08001 Barcelona
Tel. 934 022 565

X Youtube Facebook Instagram