Butlletí l'Aparador
15 de febrer de 2016 - #109

Món associatiu

Un despatx d'advocats no pot crear una associació només per litigar

El tribunal arxiva la denúncia contra l'adjudicació de Catalunya Banc a BBVA i manifesta que només les associacions de consumidors, legalment registrades, tenen legitimació per representar l'interès públic general.

L'Audiència Nacional ha dictaminat en un acte que les associacions creades per un despatx d'advocats amb l'única finalitat d'anar als tribunals, no estan legitimades per fer-ho i que només les associacions de consumidors legalment registrades poden litigar.

Aquest ha estat el raonament per rebutjar i arxivar el recurs contenciós administratiu de l'associació Activa Preferentes, vinculada al despatx d'advocats Moreno-Luque, contra el Fondo de Restructuración Ordenada Bancaria (FROB) que va adjudicar Catalunya Banc a BBVA.

El BBVA havia demanat la inadmissió del recurs. Ha donat d'argument que l'associació Activa Preferentes és en realitat un despatx professional on els membres són advocats, la seu és la del bufet i per accedir a la web,  primer han d'entrar a la del despatx.

L'Audiència Nacional ha estimat l'al·legació de l'entitat financera i ha afirmat que no és suficient crear una associació i assignar-li un determinat objecte social, per poder iniciar qualsevol tipus de procediments judicials en l´àmbit, al qual faci referència l'objecte social. En tot cas, el tribunal, precisa que és necessari, com succeeix amb les associacions de consumidors, que existeixi una llei en què els atribueixi capacitat per actuar en un àmbit específic.

Butlletí: L'Aparador
Número de butlletí: #109 - 15 de febrer de 2016

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Suport a les Polítiques de Consum

Gerència de Serveis de Salut Pública i Consum
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública

Passeig Vall d'Hebron, 171 Llars Mundet - Ed. Serradell
08035 Barcelona
Tel. 934 022 143
Fax 934 049 193
sspc.laparador@diba.cat
web de consum