Butlletí l'Aparador
17 de juny de 2016 - #114

Notícies

Competència planteja una regulació de l'economia col·laborativa

Font: Arxiu

Font: Arxiu

Proposa un sistema de transmissió de drets per regular l'allotjament turístic i la possibilitat d'establir un mecanisme compensatori per facilitar la liberalització del sector del taxi.

També recomana a les administracions públiques l'adopció de diferents mesures per contribuir a l'existència d'aquesta nova realitat, com és no discriminar-la com a forma d'aprovisionament de béns i serveis (compra pública) o en l'oferiment d'aquests (serveis públics o d'interès públic).

L'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) ha difós una nota de premsa sobre com s'ha d'aboordar l'economia col·laborativa entesa en sentit ampli com a transaccions entre iguals (estructura horitzontal).

En aquest document l'ACCO ha intentat respondre, entre d'altres, a les següents qüestions:

·         Cal regular aquest fenomen?

·         Com hauria de ser la regulació?

·         Com regular els allotjaments de curta durada de  manera que sigui possible dur a terme l'activitat i se'n minimitzin les externalitats? (i, en tot cas, que les restriccions siguin proporcionades en cada moment)

·         Com fer possible la desregulació en mercats fortament regulats com el del taxi quan la desregulació pot causar un dany efectiu a aquells qui han efectuat importants inversions a la vista de la regulació existent fins a aquest moment en relació amb els nous entrants?

·         Quines altres actuacions, més enllà de l'exercici de la funció reguladora, poden dur a terme els poders públics per contribuir a l'existència d'aquesta nova realitat?

L'informe "Transaccions entre iguals (P2P). Un pas endavant" es pot consultar al web de l'ACCO. Aquest document es troba disponible en català, castellà i anglès.

S'està treballant en l'elaboració d'un vídeo resum d'aquest document que es farà públic properament. Aquest vídeo també estarà disponible en català, castellà i anglès.

L'ACCO, un organisme independent que vetlla per garantir la lliure competència

Per a més informació:

Per consultes en relació amb aquest document poden contactar amb el Sr. Xavier Puig (xpuigs@gencat.cat) i amb la Sra. Susanna Grau (sgraua@gencat.cat). Telèfon  935528160.


Brussel·les reacciona davant el fort impuls de l'economia col·laborativa

La Comissió Europea investiga sis queixes, entre elles una sobre la llei catalana que restringeix el sublloguer.

L'auge de serveis compartits del'estil d'Uber, Blablacar o Airbnb, ha estat entès com a una  amenaça per als negocis tradicionals. No obstant des de la Comissió Europea considera que pot ser una oportunitat i per aquest motiu, presentarà un paquet de directrius per aclarir els drets i les obligacions d'aquests negocis i donar orientacions als governs de la UE.

Article

Butlletí: L'Aparador
Número de butlletí: #114 - 17 de juny de 2016

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Suport a les Polítiques de Consum

Gerència de Serveis de Salut Pública i Consum
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública

Passeig Vall d'Hebron, 171 Llars Mundet - Ed. Serradell
08035 Barcelona
Tel. 934 022 143
Fax 934 049 193
sspc.laparador@diba.cat
web de consum