Butlletí educ@diba
15 de setembre 2022 - #275

Destacat

Jornada «Equipaments de futur, horitzó Agenda 2030»

Recinte Paranimf. Font: Diputació de Barcelona Recinte Paranimf. Font: Diputació de Barcelona

Recinte Paranimf. Font: Diputació de Barcelona

Recinte Paranimf. Font: Diputació de Barcelona

El dimarts 4 d’octubre presentem al Paranimf «Equipaments 2030: responsables i educadors», el nou projecte transformador de l’Àrea d’Educació, Esports i Joventut, que té com a objectiu promoure la inclusió, la igualtat i la sostenibilitat en 6.117 equipaments i espais municipals educatius, esportius i de joventut i fer partícips els usuaris de les seves iniciatives.  

Durant la sessió abordarem els reptes dels equipaments educatius, esportius i juvenils a través del testimoni de nou ajuntaments.

Us hi podeu inscriure aquí.

Ir arriba

Actualitat de la Gerència de Serveis d'Educació

On son les noies que abandonen prematurament els estudis?

Reprenem el cicle de seminaris del projecte NOE posant la mirada en el paper del gènere en l'abandonament prematur dels estudis. Serà un seminari en línia el 19 d’octubre al matí. Abans d'acabar l'any hem programat dos seminaris més. La primera quinzena de novembre aprofundirem en el treball interprofessional en Xarxa, i el dia 1 de desembre descobrirem estratègies i bones pràctiques de col·laboració amb entitats i empreses en l'àmbit de les noves oportunitats educatives.

Reptes globals per un futur incert

A partir de les històries de deu joves i infants africans, l'exposició articula diferents propostes per reflexionar sobre els desafiaments que encarem com a societat: la igualtat de gènere, l'accés a l'educació, l'erradicació de la pobresa... i altres inclosos en els objectius de desenvolupament sostenible (ODS). L'exposició està disponible per als ens locals de les comarques de Barcelona. Ja podeu sol·licitar-la al web.

Ir arriba

Catàleg i convocatòries

Ja podeu consultar al nostre web l’oferta de recursos materials vinculats a la funció educativa de les famílies, l’aprenentatge competencial a l’entorn de l’escola i les noves oportunitats educatives 4.10. També hi trobareu un vídeo breu per a cada recurs que explica el procediment de petició. Divendres 16 de setembre, hem previst una segona sessió d’acompanyament al tràmit de sol·licitud. Els ens locals en rebreu la convocatòria per correu electrònic perquè hi pugueu assistir.

Fins al 30 de setembre, els ens locals que hi estiguin interessats poden demanar aquest recurs. Cal acreditar la inscripció d’alumnat als cursos. Aquest recurs permet finançar cursos de preparació per a proves d’accés a cicles formatius de grau mitjà, cursos de preparació per a les proves per obtenir el graduat en educació secundària obligatòria i cursos de preparació per a les proves d’accés a cicles formatius de grau superior, així com, programes de formació i inserció en la modalitat dels plans d’iniciació professional (PIP) i en la dels plans de transició al treball (PTT). Cal acreditar la inscripció d’alumnat als cursos.

30 de setembre, data límit per a la justificació del recurs del Catàleg 2021 «Finançament de programes de transició educativa»

Els ens locals beneficiaris d'aquests ajuts que tinguin pendent el tràmit de justificació l'han de gestionar des del PMT abans del 30 de setembre.

Ir arriba

Ciutat educadora

Imatge del Ple ordinari del 8 de maig de Vilanova del Camí. Imatge d’arxiu de VilanovaInformació Imatge del Ple ordinari del 8 de maig de Vilanova del Camí. Imatge d’arxiu de VilanovaInformació

Imatge del Ple ordinari del 8 de maig de Vilanova del Camí. Imatge d’arxiu de VilanovaInformació

Imatge del Ple ordinari del 8 de maig de Vilanova del Camí. Imatge d’arxiu de VilanovaInformació

El passat 11 de juliol, es va aprovar al Ple de l’Ajuntament de Vilanova del Camí el Consell de Participació Territorial dels Infants, conegut popularment com a Consell d’Infants. La creació d’aquest Consell suposa l’inici d’un nou període per a la infància i adolescència del municipi, que deixa de ser considerada únicament com a subjecte de protecció i beneficència per reconèixer el seu protagonisme i els drets de participació social.

Ir arriba

Observatori de l'educació local

«Idees clau» és una col·lecció de documents breus que recullen les idees principals i les reflexions més destacades que diferents experts plantegen sobre l'estat actual i l'evolució de l’educació des de la perspectiva del món local.

Darrerament, hem publicat tres noves publicacions:

- «Els serveis tècnics d’educació dels ajuntaments dels municipis de la província de Barcelona»

- «Conceptes i terminologia de l’abandonament escolar prematur i les noves oportunitats educatives»

- «Els recursos de noves oportunitats educatives al territori»

Portada Destil·lat 34 Portada Destil·lat 34

Portada Destil·lat 34

Portada Destil·lat 34

Aquest document presenta un seguit d’estratègies per tal d’endreçar les actuacions que duem a terme des d’un centre educatiu d’educació especial en relació amb l’acompanyament de les famílies. Els punts destacats del text se centren a promoure el benestar del professional, en l'acompanyament des de l'escolta al moment emocional en què es troben les famílies, en l'acompanyament en la gestió emocional i en la resposta integral al conflicte.

Destil·lat d’Educació número 34: Acompanyament emocional a les famílies en els centres d’educació especial municipals

Ir arriba

Formació

Algunes de les accions formatives d'Educació que es faran pròximament compten amb places lliures i us hi podeu inscriure. Tot seguit en destaquem aquestes tres:

Programació dels cursos al web de la GSE.

La directora de l’Escola Municipal de Música de Premià de Mar, Maria Juan Pérez, i la professora de l’Escola Municipal de Música Blai Net, de Sant Boi de Llobregat, Josefina Izquierdo Martínez, són les persones que rebran les beques que la Diputació de Barcelona va convocar abans de l’estiu. Enhorabona a les dues!

Aquestes beques, dotades amb un import de 1.500 €, estan destinades a cobrir parcialment el cost total de la matrícula de la 2a edició del “Màster de Direcció i Gestió de Centres Educatius Artístics 2022-2023” de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).

Ir arriba

L'Educació als municipis

Les escoles bressol municipals de Caldes de Montbui inicien el nou curs amb un equipament especial per a l’estimulació sensorial dels infants

Les escoles bressol municipals estrenen aquest curs 2022-2023 materials i equipament especial per a l’estimulació sensorial dels infants de 0 a 3 anys. L’objectiu és crear espais multisensorials en cada una de les escoles bressol on els infants puguin aprendre i desenvolupar-se mitjançant l’experimentació i el descobriment sensorial i potenciar encara més l’estimulació multisensorial amb materials i elements dels quals fins ara no es disposava.

Ir arriba

Normativa

Ordre EDU/191/2022, de 26 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores del procediment de concessió de subvencions destinades a l'escolarització d'infants de zero a tres anys a les llars d'infants de titularitat privada, per al curs 2022-2023

Ir arriba

Notícies

Més de 70.000 agendes escolars i 9.000 calendaris del medi ambient i el desenvolupament arriben aquest curs a les aules de 152 municipis catalans.  Dissenyat per la Diputació de Barcelona,  aquest material ajudarà a la sensibilització dels joves per reduir la contaminació atmosfèrica i millorar la qualitat de l’aire. A banda de l’agenda i el calendari, la Diputació també ha preparat unes ‘guies per al professorat’ amb propostes d'activitats per treballar a l'aula. 

Segons l’Organització Mundial de la Salut, nou de cada 10 persones respiren aire altament contaminat i es calcula que set milions de persones moren de manera prematura cada any per aquest motiu.

Ir arriba

Agenda

    21 de setembre

Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Generalitat de Catalunya)

Trobada «Espai Compartim» de la Xarxa d’Escoles Municipals d’Educació Especial

    21 de setembre

Gerència de Serveis d'Educació

Trobada «Inici de curs» de la Xarxa d’Escoles Municipals de Persones Adultes

    22 de setembre

Gerència de Serveis d'Educació

Trobada del Grup de treball de Centres Integrals de les Arts (Xarxa EMMA)

    23 de setembre

Gerència de Serveis d'Educació

Trobada «Espai Compartim» petits municipis de la Xarxa d’Escoles Municipals Bressol

    27 de setembre

Gerència de Serveis d'Educació

    Fins al 30 de setembre

La Xarxa Espanyola d'Aprenentatge Servei i la Fundació Edebé, amb la col·laboració del Ministeri d'Educació i Formació Professional

    4 d'octubre

Àrea d'Educació, Joventut i Esports

    7 i 25 d’octubre

Gerència de Serveis d'Educació

    14 i 15 d'octubre

Ajuntament de Terrassa

Trobada d’inici de curs de la Xarxa d’Escoles Municipals de Música i Arts

    9 de novembre

Gerència de Serveis d'Educació

Trobada d’inici de curs de la Xarxa d’Escoles Municipals d’Educació Especial

    3 de novembre

Gerència de Serveis d'Educació

    Fins al 27 de febrer de 2023

Consell de l’Audiovisual de Catalunya

Amb la trobada del passat dia 16 es reprèn l'activitat del Comitè, que actua com a òrgan d'assessorament del projecte transformador «Noves Oportunitats Educatives- NOE 4.10». En el marc de la reunió, s’ha presentat el pla de treball del Projecte per als propers mesos, que preveu l’escalatge del NOE al conjunt de la província i la futura constitució d’una xarxa de municipis NOE. El Comitè ha refermat el seu compromís amb aquesta iniciativa i ha plantejat diferents maneres per intensificar la seva participació en el desenvolupament del Projecte.

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea d'Educació, Esports i Joventut
Gerència de Serveis d'Educació
C/Urgell, 187
Escola Industrial - Edifici del Rellotge, 1ª pl.
08036 Barcelona
T. 934 022 263
https://www.diba.cat/educacio
Butlletins anteriors
Podeu adreçar-vos a:
gsed.educacio@diba.cat

Facebook Twitter Youtube Instagram Comunitat virtual