Butlletí educ@diba
24 d'abril 2023 - #286

Destacat

Cartell del Fòrum Transformacions Cartell del Fòrum Transformacions

Cartell del Fòrum Transformacions

Cartell del Fòrum Transformacions

Et vas perdre el  Fòrum Transformacions? Ara al nostre web tens l'oportunitat de recuperar totes les ponències i taules rodones amb la participació d'experts dels àmbits d'educació, esports i joventut. També t’hi podràs descarregar materials d'interès com infografies, una narració visual amb les idees clau i molt més.  

Descobreix-ho aquí. 

Ir arriba

Actualitat de la Gerència de Serveis d'Educació

297 ens locals han rebut el distintiu «Equipaments 2030»

Distintiu Equipaments 2030

Distintiu Equipaments 2030

Els dies 24, 30 i 31 de març, la Diputació de Barcelona va lliurar el distintiu Equipaments 2030 a 25 ajuntaments en reconeixement al seu compromís amb uns equipaments municipals d’educació, esports i joventut responsables i educadors. Al llarg del mes d’abril tots els ajuntaments que formen part de la xarxa —un total de 297— rebran el distintiu acreditatiu. 

Troba aquí tota la informació i novetats del projecte transformador «Equipaments 2030: responsables i educadors»

Transitar BUS, una proposta innovadora d'orientació educativa al Saló de l'Ensenyament

Transitar BUS al Saló de l'Ensenyament 2023

Transitar BUS al Saló de l'Ensenyament 2023

En aquesta edició del Saló, hem participat amb un antic Bibliobús reconvertit, amb l'ajuda de l'alumnat de noves oportunitats educatives de la Fundació El Llindar, en una càpsula d'experiències per aprofundir en el coneixement d'un mateix i de l'entorn, com a eines bàsiques per orientar-se. La proposta ha tingut una magnífica acollida entre els visitants, principalment entre els estudiants d'ESO i batxillerat que cercaven orientar el seu futur educatiu i vital.

Convocatòria de la 17a edició dels Premis Noves i Nous Professionals 2023

Premis Noves i Nous Professionals 2023

Premis Noves i Nous Professionals 2023

Aquests Premis pretenen motivar i promoure l'esperit emprenedor, innovador i creatiu de l'alumnat que està cursant cicles formatius de qualsevol família professional, així com els programes de formació i inserció (PFI). La Diputació de Barcelona patrocina dos premis de 600 € i 400 € en la categoria de projectes de PFI. Hi poden participar centres educatius públics, concertats o privats d’FP i PFI de la província (excepte Barcelona ciutat). El període de presentació de projectes serà del 8 al 28 de maig de 2023.

Igualada acull l’exposició "Transitar", sobre l’orientació educativa i professional

L'exposició Transitar al Museu de la Pell d'Igualada

L'exposició Transitar al Museu de la Pell d'Igualada

Des del 13 d'abril i fins al 14 de maig, el Museu de la Pell d'Igualada acull la mostra "Transitar, orientar-se en un món canviant". L’exposició s’adreça a totes les persones interessades en l’educació i que vulguin orientar-se en moments de transicions educatives, a més de professionals de l’orientació, formadors i estudiants.

L'estratègia d'Abrera per lluitar contra l'abandonament escolar prematur

Sala de juntes de l'Ajuntament d'Abrera

Sala de juntes de l'Ajuntament d'Abrera

El 15 de març 2023 es va presentar a l’Ajuntament d’Abrera el document «Estratègia local de lluita contra l'abandonament escolar prematur (AEP) a Abrera: Informe de resultats». L’informe és el resultat d’un procés d’acompanyament fet per l’Associació Fem Pedagogia com a resposta a la sol·licitud de l'ens local del recurs tècnic del Catàleg de serveis 2021.

Ir arriba

Catàleg i convocatòries

Trobareu l'oferta de recursos d'educació, els criteris i les pautes de valoració de la presentació de projectes, les fitxes descriptives del model d'actuació i més informació a la nostra pàgina web.

Ir arriba

Observatori de l'educació local

Cristina Arriaga, en un moment de la trobada Cristina Arriaga, en un moment de la trobada

Cristina Arriaga, en un moment de la trobada

Cristina Arriaga, en un moment de la trobada

Tot i que la participació en les activitats musicals ens sembli igualitària, la realitat és ben diferent.

El vídeo «Vivir la música más allà: avanzando hacia la coeducación» recull la ponència que Cristina Arriaga Sanz, experta en educació musical i gènere, va impartir a la jornada de cloenda de la 17a edició dels Cercles de Comparació Intermunicipals, el 17 de novembre de 2022, on va parlar sobre com se senten les dones que participen en les activitats musicals i el paper dels educadors.

Portada de la publicació Portada de la publicació

Portada de la publicació

Portada de la publicació

«Breus estadístics» és una col·lecció en format digital que analitza dades i indicadors sobre aspectes rellevants i d'actualitat sobre educació local.

En el primer número, «La tria d’ensenyaments professionals reprodueix estereotips de gènere i incideix sobre la precarietat laboral», posem el focus en el fet que la tria d’ensenyaments professionals per part de l’alumnat tendeix a ser diferent entre noies i nois, un fet que reforça les clares desigualtats de gènere del nostre mercat laboral.

Aquest mes teniu disponibles dues noves publicacions:

Moment de la trobada Moment de la trobada

Moment de la trobada

Moment de la trobada

En aquesta edició han assistit 43 ens locals, nombre que s’ha mantingut estable en els darrers anys, incloent-hi els de pandèmia. Els municipis participants van valorar globalment els tallers amb un 9,1. La participació activa dels companys és el que s’hi ha valorat més.

De les dades, en destaca el volum d’alumnat de llarga durada de les escoles, que se situa en 9,4 alumnes per cada 1.000 habitants, la qual cosa supera fins i tot les xifres d’abans de la pandèmia.
També és rellevant que actualment el 44,7 % de l’alumnat de les escoles participa en projectes comunitaris, un percentatge més elevat que mai.

Ir arriba

Formació

Aquest mes ha finalitzat la quarta edició del curs «La coeducació: clau per a l'èxit educatiu», amb una participació total de 70 tècniques d’educació.

La bona acollida que ha tingut aquest curs i l’abast territorial, 45 municipis de la província, mostra el compromís del món local en la coeducació i l’equitat.

Durant els pròxims dies hem programat diverses formacions a les quals ja us podeu inscriure. Seleccioneu l'opció que més us interessi segons el vostre perfil: tècnics d'educació i professorat.

Ir arriba

L'Educació als municipis

Ir arriba

Blog de l'educació local

El projecte Coach o la importància de tenir un referent per no caure en l’abandonament escolar

La Laura i la Yanira, durant la darrera sessió del projecte Èxit | SVB

La Laura i la Yanira, durant la darrera sessió del projecte Èxit | SVB

La Fundació Èxit ha implementat, per primera vegada, el seu projecte d’acompanyament en un centre municipal de formació d’adults per reconduir joves que han deixat els estudis. Aquesta experiència compta amb el suport de la Diputació de Barcelona en l’àmbit del foment de les noves oportunitats educatives. El Centre de Formació Municipal de Persones Adultes l'Olivera forma part de la Xarxa d’Escoles Municipals de Persones Adultes (XEMPA), que dinamitzem des de la Gerència de Serveis d'Educació.

Ir arriba

Normativa

Ir arriba

Agenda

    Del 13 d’abril al 14 de maig

 Museu de la Pell. Carrer de Joan Mercader, 1. Igualada

    22 d’abril

Ajuntament del Prat de Llobregat

    Del 24 d’abril al 13 de maig

  Biblioteca municipal de Manlleu. C. del pont 16-18, 2a planta. Manlleu

Trobada del Grup de Treball "Centres de les Arts" de la XEMMA

    5 de maig

Gerència de Serveis d'Educació

    Presentació de projectes del 8 al 28 de maig

Ajuntament de Terrassa i el Consell de la Formació Professional de Terrassa, amb la col·laboració de la Cecot, la Cambra de Comerç de Terrassa, el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Vallès Occidental, i els sindicats CCOO i UGT.

Pla de mesures Innovació a l'FP Pla de mesures Innovació a l'FP

Pla de mesures Innovació a l'FP

Pla de mesures Innovació a l'FP

Per cinquè curs consecutiu la Diputació de Barcelona col·labora en el Pla de Mesures Innovació a l’FP per promoure la qualitat i la innovació en el sistema de formació professional, fent possible la participació dels centres de formació professional de tota la província. Aquest curs el suport  s’emmarca en el conveni de col·laboració signat amb la Fundació Barcelona FP, amb l’objectiu de generar sinergies amb el projecte transformador «Noves Oportunitats Educatives 4.10».

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea d'Educació, Esports i Joventut
Gerència de Serveis d'Educació
C/Urgell, 187
Escola Industrial - Edifici del Rellotge, 1ª pl.
08036 Barcelona
T. 934 022 263
https://www.diba.cat/educacio
Butlletins anteriors
Podeu adreçar-vos a:
gsed.educacio@diba.cat

Facebook Twitter Youtube Instagram Comunitat virtual