Butlletí Habitatge, Urbanisme i Activitats
Maig 2020 - #102

Normativa

Mesures en matèria d'habitatge per fer front a les situacions de vulnerabilitat generades per la COVID-19

L'Oficina d'Habitatge posa a disposició un resum sobre les mesures i actuacions temporals en matèria d'habitatge que s’han pres per la COVID-19 durant el període d'emergència.

Per afrontar l’impacte econòmic i social derivat de l'Estat d'Alarma declarat per l’Estat espanyol per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, s'han adoptat diverses mesures temporals d'emergència en matèria d'habitatge. La finalitat és garantir el dret a l'habitatge als deutors hipotecaris i als arrendataris d'habitatge habitual en situació d'especial vulnerabilitat que com a conseqüència d'aquesta crisis han vist afectats els seus ingressos i, per tant, la seva capacitat per fer front a les despeses necessàries per al manteniment de les seves llars.

Aquestes accions s’han adoptat en el Reial decret llei 8/2020 de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per fer front l’impacte econòmic i social del COVID-19 i el Reial decret llei 11/2020 de 31 de març, pel qual s’adopten mesures urgents complementàries en l'àmbit social i econòmic per fer front al COVID-19. Ambdós regulen mesures per als col·lectius especialment vulnerables: l'establiment d'una moratòria en el pagament de les quotes hipotecàries, la suspensió de llançaments per a llars vulnerables sense alternativa habitacional, la pròrroga extraordinària dels contractes d'arrendament d'habitatge habitual i la moratòria del deute de l’arrendament per a les persones arrendatàries d'habitatge habitual. També mobilitzen recursos econòmics per a aconseguir aquests objectius i donar resposta a les situacions de vulnerabilitat.

Desenvolupen la normativa anterior l'Ordre TMA/336/2020 que regula nous programes d'ajuts al pagament de lloguer en el Plan Estatal de Vivienda 2018-2021, i el Reial decret llei 16/2020, de 28 d'abril, de mesures processals i organitzatives per fer front a l'COVID-19 en l'àmbit de l'Administració de Justícia, que modifica el Rdll 11/2020 ampliant el termini per sol·licitar la moratòria del pagament de la renda de lloguer.

Amb la voluntat de fer més accessible la informació i facilitar la comprensió del marc normatiu, l'Oficina d'Habitatge posa a l’abast de tots els interessats una síntesi actualitzada del conjunt de mesures que s’han acordat des de l’Estat, com també les línies d'atenció i suport a la ciutadania en matèria d’habitatge, per fer front a les situacions de vulnerabilitat que poden patir molts ciutadans.

La publicació d'Habitatge i Món Local en la seva última edició recull la normativa amb incidència en l’àmbit de l’habitatge i/o d’interès pel món local que s’ha aprovat durant el primer trimestre del 2020 per fer front a l’impacte econòmic que suposa l’actual situació d’emergència.

D’altra banda, s’estan atenent consultes puntuals dels ens locals, tant si arriben pel formulari de Consultes GSHUA com les que es plantegen en el marc de la comunitat virtual de la Xarxa de Serveis Locals d’Habitatge.

•  Resum normatiu sobre les mesures de l’Estat i la Generalitat en matèria d’habitatge durant el període d'emergència
•  Publicació Habitatge i Món Local. Actualitat Normativa gener a març 2020
•  Atenció a consultes puntuals mitjançant el Servei Consultes GSHUA 


 

Boletín: Habitatge, Urbanisme i Activitats
Número de boletín: #102 - Maig 2020

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats
C/ Comte d'Urgell, 187. Edifici del Rellotge, 2a planta. 08036 Barcelona
Telèfon: 934 022 890
gs.hua@diba.catwww.diba.cat/hua