Abril 2022 - Núm. 192

 

Feminismes 
i Igualtat

Butlletí

Convivència, Diversitat i Cicle de Vida

Presentació dels projectes desenvolupats a Viladecans en l’àmbit de la convivència i la diversitat

L’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, a través del Servei de Convivència, Diversitat i Cicle de Vida ha impulsat, durant 2021, en col·laboració amb l’Ajuntament de Viladecans diferents projectes per a la transformació de les polítiques socials:  el Pla de Convivència, el Pla Local d’Acció Comunitària Inclusiva i les accions liderades en el marc del Projecte transformador  “Barris i comunitats: motors de transformació social”.

En una roda de premsa conjunta el dia 1 de març, la diputada de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, Lluïsa Moret, i l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, van presentar les iniciaves que s’han impulsat al municipi durant els darrers mesos per a la transformació de les polítiques socials sota el nom de “Viladecans em Cuida”.

La primera d’aquestes actuacions és el Pla de Convivència, iniciat l’any 2020 i finalitzat durant 2021, i que representa una innovadora eina de planificació que incorpora elements com el baròmetre de la convivència: un instrument de mesura per conèixer el nivell de convivència i de l’impacte de les possibles propostes d’actuació.

La segona de les actuacions presentades és el Pla Local d’Acció Comunitària Inclusiva, del qual destaquen projectes com “A Viladecans, salut emocional”, amb l’objectiu de promoure la salut emocional en persones en vulnerabilitat o aïllament social o el projecte “A-Porta” que, en col·laboració amb la Confavc, vetlla per detectar situacions de vulnerabilitat energètica. En total son 114 actuacions que incorporen un model d’intervenció social innovador, on destaca la vessant comunitària com a estratègia per enfortir polítiques i programes d’inclusió.

Per últim, s’han posat en valor les actuacions que l’Ajuntament de Viladecans està duent a terme en el marc del Projecte transformador “Barris i comunitats: motors de transformació” liderat per l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona. Viladecans, amb una dotació de 172.900€, és un dels 15 municipis que participa en aquest projecte amb la finalitat de reduir les desigualtats a través del foment de la convivència inclusiva i la lluita contra la segregació social i urbana. L’Ajuntament s’hi suma amb una actuació que es desenvoluparà al barri de l’Eixample Centre i que porta el nom de “A Viladecans: salut emocional”. L’objectiu és oferir oportunitats per a millorar la salut emocional dels veïns i les veïnes, especialment d’aquells que estan en situació de vulnerabilitat o d’aïllament social, mitjançant  el seu apoderament i fent-los protagonistes d’aquest procés tant a nivell individual com de la transformació del seu barri.

En paraules de la diputada Lluïsa Moret, “s’ha demostrat que els barris més resilients són aquells en els que hi ha més vincles i per això hem de posar el focus a la lògica comunitària, transformant el model d’atenció social que hem tingut fins ara”.

Butlletí: Feminismes i Igualtat
Número de butlletí: #192 - Abril 2022