Novembre 2022 - Núm. 197

 

Feminismes 
i Igualtat

Butlletí

Polítiques d'Igualtat

Jornada Transilab, de la Xarxa de Municipis LGTBI de Catalunya

El passat dimarts 18 d’octubre es va portar a terme la Jornada Transinlab, organitzada per la Xarxa de Municipis LGTBI de Catalunya a Terrassa, dirigida a tractar l’ocupabilitat de les persones trans.

La jornada va començar amb la benvinguda institucional de Xavier Florensa i Cantons, director General de Polítiques Públiques LGBTI+ de la Generalitat de Catalunya; Juan José Torres López, director del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya de la Generalitat de Catalunya; Laia Franco Ortiz, Cap de l’Oficina de Polítiques d’Igualtat de la Diputació de Barcelona; Vicky Castellanos, consellera del Consell Comarcal del Baix Llobregat; Núria Marín, tinent d'Alcalde de l’Ajuntament de Terrassa; i de Jennifer Ramírez Porras, regidora de la Regidoria LGTBI+ de l'Ajuntament de Terrassa. Posteriorment, l’activista trans i sociòleg Miquel Missé va presentar una ponència sobre quins són els principals obstacles i dificultats alhora d’accedir i mantenir el lloc de treball de les persones trans, i per últim es van abordar dues taules rodones simultànies.

Tot i que una de les principals mancances es que no existeixen dades en relació a la realitat d’aquestes persones en el mercat de treball, es pot assenyalar que la incidència d’atur està molt per sobre de la mitjana. Per exemple, l’any 2008 l’enquesta d’Eurostat assenyalava que només el 57,4% de les dones trans tenien feina, mentre que en el cas dels homes trans es situava en el 72%. També, segons l’"Estudi exploratori sobre la inserció sociolaboral de persones trans" (2022) del Ministerio de Igualdad, al voltant del 65% està a l’atur a Espanya, el 64% dels contractes tenen una durada inferior a un any, i són pràcticament inexistents els casos de persones trans que tenen càrrecs directius (5%).

Pel que fa a la discriminació, l’enquesta realitzada per la FRA (European Union Agency for Fundamental Rights, 2020) assenyala que un 77% de les dones trans ha patit discriminació en la recerca de feina i un 34% la patida a l’entorn laboral. Tanmateix, un 58% amaga i no parla de la seva identitat en el seu lloc de treball.

Butlletí: Feminismes i Igualtat
Número de butlletí: #197 - Novembre 2022