Febrer 2023 - Núm. 200

 

Feminismes 
i Igualtat

Butlletí

Convivència, Diversitat i Cicle de Vida

Els Plans d’Acció Comunitària Inclusiva (PLACI): estratègies comunitàries per fer front a les vulnerabilitats socials

Des de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social s’ofereix suport tècnic als ens locals de la província de Barcelona en el desenvolupament de Plans d’Acció Comunitària Inclusiva (PLACI). Els PLACI tenen com a objectiu principal reduir els factors de desigualtat i vulnerabilitat que pateixen les persones, tot emprant una metodologia de treball (tant en l’anàlisi, com en la planificació, la implementació i l’avaluació) de tipus participativa i comunitària.

En aquest sentit la dimensió relacional pren especial rellevància en el marc dels PLACI, no només per ser un dels fonaments de la inclusió (juntament amb l’econòmica i la ciutadana), sinó també pel potencial que ofereix l’acció comunitària com a estratègia de transformació i canvi social.   

Aquest curs 2022-2023 s’assessora i acompanya cinc ens locals en el desenvolupament de Plans Locals d’Acció Comunitària Inclusiva, ja sigui en la seva fase inicial diagnòstica o en la fase de definició i concreció de les línies de treball i actuacions del pla.

Els ajuntaments de Vilafranca del Penedès, Badalona i Mataró estan en procés de realització d’una diagnosi participativa en el seu territori, a partir de la recollida, anàlisi i consens de dades tant qualitatives com quantitatives. Per a això es desenvoluparan entrevistes a agents clau del municipi i es dinamitzaran grups focals en funció de la necessitat a la que cada ens local vol donar resposta i sempre en clau d’impuls de l’acció comunitària.

I els ajuntaments de Montcada i Reixac i Olesa de Montserrat estan en procés concreció de la planificació, és a dir, elaborant o redefinint -de manera participada amb els agents socials del territori- el full de ruta que permeti donar resposta a les situacions d’exclusió ja detectades i analitzades.

Butlletí: Feminismes i Igualtat
Número de butlletí: #200 - Febrer 2023