Febrer 2023 - Núm. 200

 

Feminismes 
i Igualtat

Butlletí

Usos del temps

La Diputació de Barcelona participa al projecte europeu Time4All per una nova Agenda Local i Regional de les polítiques del temps

El dimarts 21 de febrer de 2023 tots els socis del projecte Time4All es van reunir a Bèrgam (Itàlia), municipi coordinador administratiu del projecte.

Aquest projecte té com a objectiu promoure la cooperació entre la ciutadania, pobles i ciutats en polítiques de temps, fomentar-les i garantir el reconeixement del dret al temps com a dret de tota la ciutadania.

Les polítiques d’usos del temps promouen una millor organització del temps per millorar la salut, la igualtat, la productivitat i la sostenibilitat social, així com augmentar la participació ciutadana. Promovent una nova organització del temps, les autoritats locals i regionals poden respondre a la demanda popular dels darrers anys, que demana una vida més sostenible, més igualitària i una nova relació entre el treball remunerat, el treball de cura no remunerat i la vida. La dimensió local i regional s'ha identificat com l'àrea on les persones viuen la seva vida quotidiana, i on es pot fer una diferència real i crucial en la manera d'organitzar el temps.

Els municipis europeus han estat pioners en la promoció de polítiques de temps des dels anys noranta i, per col·laborar, van crear la Xarxa TIME de Governs Locals i Regionals l'any 2008. Ara, amb el projecte “Time4All”, la Xarxa pretén: 1) ampliar, aprofundir i intensificar la cooperació i els intercanvis de pobles, ciutats i regions per millorar l'ús del temps; 2) fomentar les polítiques de temps entre els municipis europeus contribuint a construir una nova narrativa per a Europa; 3) promoure la implicació de la ciutadania en la definició, implementació i avaluació de les polítiques del temps. El projecte està liderat per la ciutat de Bèrgam i la Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society (BTUI), l'organització internacional promotora de les polítiques del temps i el dret al temps, que actualment gestiona la Secretaria de la Xarxa.

“El temps és un recurs extremadament desigual a la societat. És urgent i necessari reconèixer el “dret al temps” per a un ús més equilibrat del temps, per a una major igualtat i per al benestar humà i la sostenibilitat. Les polítiques de temps són un pou de beneficis no aprofitats per a la societat, que han de tenir un paper central en l'agenda local i regional del segle XXI a Europa”, ha afirmat Marta Junqué, cosecretària de la Xarxa. Ariadna Güell, cocoordinadora de la BTUI ha afirmat que “Time4All ens ajudarà a millorar les polítiques de temps a tota Europa i situar el dret al temps com un pilar clau dels drets socials dins de la UE”.

La Diputació de Barcelona, com a sòcia del projecte, ha participat en la primera trobada. “Les polítiques del temps han de formar part de les agendes locals i hem de treballar conjuntament amb totes les administracions i la societat per reduir les desigualtats en els usos del temps i fer front a la pobresa de temps. Els municipis i ens locals hem de fer xarxa per incidir en la vida quotidiana des d’una perspectiva del temps, i per tant, de salut i benestar”, ha assenyalat Lluïsa Moret, vicepresidenta primera de la Diputació de Barcelona i presidenta de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social.

Dones, joves i institucions locals són els principals beneficiaris

El projecte Time4All forma part del programa CERV de la Comissió Europea, que premia projectes que promouen la igualtat social i els drets de la ciutadania. El projecte preveu arribar a uns 1.700 participants, concretament els joves i les dones, que són els que més pateixen els efectes de la pobresa temporal. El projecte tindrà una durada de dos anys, entre el 2023 i el 2024, i durà a terme diverses activitats dirigides a responsables polítics locals, ciutadans, institucions de recerca i altres agents socials:

- Esdeveniment de trobada d'inici a Bèrgam: Time4All es llança i es comparteix amb tots els municipis i la xarxa.

- Esdeveniments anuals de networking per sensibilitzar i establir prioritats comunes per a la Xarxa, inclosa la Setmana internacional dels usos del temps el 2023 (del 16 al 20 d'octubre) i el 2024, ambdues a Barcelona.

- Esdeveniments d'intercanvi on es compartiran bones pràctiques en l’organització del temps. A partir d'aquests esdeveniments s'elaborarà una publicació (l'Agenda del temps local i regional) i una d'elles inclourà també experiències d'Amèrica Llatina per enriquir l'enfocament europeu.

- Esdeveniments per conscienciar la ciutadania, premiant les ciutats com a Capitals del Temps (el 2023, Bolzano serà la Capital Mundial de les Polítiques del Temps); fomentar la participació ciutadana i oferir activitats formatives (European Summer Time School en format híbrid, en línia i a Barcelona).

La Xarxa inclou, entre altres ciutats, Barcelona, Milà, Bolzano i Estrasburg, i està oberta a tots els municipis interessats per incorporar-se en els propers mesos.

Més informació:

Per saber més sobre la Xarxa: https://timeuse.barcelona/local-and-regional-governments-time-network/

Per conèixer les polítiques de temps implementades als municipis i regions: https://timeusepolicies.info/best-practices/

Persona de contacte:

 Marta Junqué, secretària de la Xarxa Horària Local i Regional. +34 607 98 14 87

Butlletí: Feminismes i Igualtat
Número de butlletí: #200 - Febrer 2023