Extraordinari Subvencions 2024 - Núm. 209

 

Feminismes 
i Igualtat

SUBVENCIONS

Nova convocatòria de subvencions per a entitats sense ànim de lucre en matèria de feminismes i igualtat

Des del 3 al 23 de maig de 2024 (ambdós inclosos) estarà oberta la convocatòria de subvencions a favor d’entitats sense ànim  de lucre de l’Àrea de Feminismes i Igualtat.

La convocatòria té una doble finalitat, d'una banda, contribuir al finançament de projectes relacionats amb la promoció de la igualtat, la prevenció i reparació de les violències masclistes, l'eliminació de les discriminacions envers les dones i el col·lectiu LGTBI+ i el foment de l'economia feminista; de l'altra impulsar el canvi en el si de les pròpies entitats a fi que es dotin d'instruments de planificació i eines pel foment de la igualtat i la prevenció de les violències masclistes i LGTBI-fòbiques.

Podran ser beneficiàries d’aquestes subvencions les persones jurídiques privades, sense ànim de lucre amb domicili social o delegació permanent en un municipi de la demarcació de la Diputació de Barcelona, i  les societats cooperatives que compleixin amb els requisits que s’especifiquen a l’art. 144 de la Llei 12/2015, del 9 de juliol, de cooperatives. (+ info)

Cada entitat podrà presentar 1 o 2 projectes en aquesta convocatòria. En cas de voler presentar dos projectes, un d’ells ha de pertànyer a algun dels 4 primers programes i l’altre al programa 5. Per tant, només es podran presentar dos projectes per entitat  sempre que un dels dos pertanyi al programa 5.

El programa 5 permet a qualsevol entitat, sigui quin sigui el seu objecte, rebre finançament per implantar programes i accions per incorporar la perspectiva de gènere a la mateixa entitat i eines per prevenir violències masclistes, o per raó de sexe, orientació sexual  i identitat i expressió de gènere en l’àmbit laboral.

Els projectes finançats s’han de desenvolupar de l’1 de gener al 31 de desembre de 2024.

Els 5 programes de la convocatòria són:

Programa 1- Promoció i foment dels drets de les dones i les nenes

Projectes de sensibilització, empoderament i visibilització de les nenes, noies adolescents/joves i dones. Accions que promoguin la participació social, cultural, política i tecnològica de les nenes, noies adolescents i joves i dones. Formacions especialitzades o professionalitzadores sobre igualtat. Accions per potenciar el paper de les nenes, noies adolescents i joves i dones i abordar l’equitat de gènere en àmbits com l’esport, la cultura, la ciència, o en altres àmbits masculinitzats. Projectes de coeducació comunitaris. Projectes per visibilitzar i promoure els drets sexuals i reproductius de les dones. Projectes o accions per combatre la pressió estètica.

Programa 2 - Abordatge, prevenció i reparació de les violències masclistes

Accions, programes o recursos de sensibilització i formació per promoure una societat no sexista i prevenir les violències masclistes. Actuacions per l’empoderament, formació i/o inserció laboral de dones en situació de violència masclista. Programes de reparació integral que incloguin actuacions en diferents àmbits com la salut, l’habitatge, l’educació, el mercat de treball, etc. Accions d’acompanyament i suport psicològic i/o jurídics a noies adolescents i dones. Serveis especialitzats d'acolliment d'emergència per a dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles. Accions i programes específics de detecció i atenció a les violències sexuals. Accions i programes específics de detecció i atenció de les violències digitals. Accions i programes de promoció de masculinitats igualitàries. Accions de prevenció i detecció de les violències masclistes en infants, adolescents i joves en àmbits com educació en el lleure, espais d'oci, esportius i culturals.

Programa 3 - Suport a les persones LGTBI+ i lluita contra la LGTBI-fòbia

Accions de sensibilització, formació i reconeixement dels drets de les persones LGTBI+ i la diversitat de la identitat, expressió i orientació de gènere. Projectes d’assessorament i acompanyament a persones LGTBI+. Projectes vinculats a la salut, l’habitatge, el mercat laboral, o els drets sexuals i reproductius adreçats a persones LGTBI+. Projectes i actuacions contra les situacions de discriminació per orientació sexual, expressió i identitat de gènere.

Programa 4 – Promoció de l’ocupació de les dones i lluita contra la feminització de la pobresa i la precarietat

Projectes o actuacions per millorar la situació de dones o grups de dones vulnerables, en risc d’exclusió o en situació de pobresa, centrades en drets com l'habitatge, la salut o la comunitat. Projectes per promoure la formació, acreditació professional i/o permanència en el mercat de treball de dones en situació de vulnerabilitat. Accions de capacitació tecnològica de les treballadores de sectors feminitzats i amb alt índex de precarietat per reduir la bretxa digital. Projectes per a l’emprenedoria i/o l’autoocupació de les dones. Projectes de millora del benestar emocional i apoderament de dones treballadores en sectors precaritzats. Accions de sensibilització entorn a la feminització de la pobresa i la precarietat. Accions per a la professionalització i millora de les condicions de les dones en sectors precaritzats o masculinitzats. Projectes de formació i accions d’acompanyament per a la creació de xarxes i grups d’empoderament, promoció i defensa dels drets per a les treballadores de la llar i les cures.

Programa 5 – Incorporació a les entitats d’eines de promoció de polítiques d’igualtat i de prevenció de les violències masclistes, o per raó de sexe, orientació sexual  i identitat i expressió de gènere en l’àmbit laboral

Elaboració de Plans d’igualtat interns dins les entitats. Elaboració de mesures d’igualtat, auditories salarials, registres salarials i valoracions de llocs de treball amb perspectiva de gènere. Elaboració de protocols d’abordatge de les violències masclistes o per raó de sexe, orientació sexual  i identitat i expressió de gènere en l’àmbit laboral dins les entitats. Implantació de punts liles. Implantació de les mesures previstes en instruments de planificació d’igualtat de gènere interns aprovats per l’entitat: Activitats i projectes formatius dins les organitzacions que formin part de plans d’igualtat interns, protocols d’assetjament o altres processos proequitat de gènere. Accions de canvi per promoure mesures dins el teixit associatiu i cooperatiu en matèria d’usos i d’organització del temps,  de cures i de corresponsabilitat, (formacions i/o accions de sensibilització, etc.). Projectes de cura i millora del benestar emocional dels equips de treball.

Podeu trobar tota la informació a www.diba.cat/web/igualtat-ciutadania/subvencions-a-entitats-2024

Newsletter: Feminismes i Igualtat
Newsletter number: #208 - Març - abril 2024