Gener 2022. Núm. 11

Destacat

Els processos de relleu generacional: una metodologia clau per a la planificació del futur de les nostres organitzacions

Portada de la ‘Guia de relleu generacional per als ens locals’

Portada de la ‘Guia de relleu generacional per als ens locals’

La nova ‘Guia de relleu generacional per als ens locals’ és el resultat del desenvolupament d’un projecte del Servei d’Assistència en Direcció i Administració dels Recursos Humans de la Gerència de Serveis d’Assistència al Govern Local de la Diputació de Barcelona, en aplicació d’una prova pilot als ajuntaments de Sant Feliu de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Premià de Mar.

L’elevat grau d’envelliment de les plantilles a l’Administració pública posa de manifest la necessitat de disposar d’un pla per afrontar amb èxit els processos de relleu generacional a les nostres organitzacions. És per aquest motiu que la Diputació de Barcelona es va fixar com a prioritat desenvolupar un pla d’actuació per poder planificar, de forma òptima, el futur de les plantilles i alhora aprofitar l’oportunitat per atreure nou talent a l’Administració. 

Amb aquesta premissa s’ha elaborat una guia de relleu generacional per als governs locals, una eina pràctica que inclou una metodologia de treball específica i concreta de com dur a terme els processos de relleu a les nostres organitzacions. El projecte s’ha elaborat des d’una vessant teòrica i, alhora, s’ha posat a prova a tres ajuntaments ‘pilot’: Esplugues de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat i Premià de Mar, als quals els volem agrair la bona predisposició i col·laboració en el decurs del projecte. 

La guia de relleu generacional per als governs locals que es presenta en el document, ha de ser aplicable a qualsevol ajuntament, i té els objectius següents:  

  • Planificar les futures vacants generades per jubilació a l’organització.
  • Preservar el coneixement crític de determinats llocs que es jubilen mitjançant un procés sistematitzat de transferència del coneixement.

La guia determina les fases i els continguts concrets de cadascuna:

  • Una primera fase d’anàlisi i diagnosi de la plantilla en termes d’edat. S’elabora el mapa de jubilacions de l’organització. Es fa una anàlisi considerant diferents variables de la mitjana d'edat dels empleats, l'anàlisi de la plantilla per grups d'edat i l'estudi de l'evolució de l'edat de tots els empleats. S'identifiquen les jubilacions previstes en un període de 10 anys i s'analitza com i on afecta , el gènere, el grup/subgrup, la tipologia de llocs i l'estructura orgànica.
  • La segona i tercera fases són de definició i desenvolupament de treballs preparatoris previs i necessaris per a la posada en marxa del pla de relleu. Dels llocs que es preveu la jubilació, s'identifica quins són els llocs clau, i se'n defineix el seu perfil funcional, competencial i formatiu. Per a la cobertura de les vacants per jubilació s'analitza el potencial intern de l'organització.
  • La darrera fase determina l’aplicació i defineix el full de ruta a seguir. S’inclouen models de treball i es dissenyen actuacions concretes per aquells empleats de llocs clau que es jubilen a curt termini. 

Aquest projecte, elaborat durant el 2020 i finalitzat el 2021, ha estat desenvolupat per un equip tècnic format per professionals especialitzats del Servei d’Assistència en Direcció i Administració dels Recursos Humans de la Gerència de Serveis d’Assistència al Govern Local de la Diputació de Barcelona.

Finalment, aquest projecte ha estat configurat com a una nova línia d’assistència al Catàleg de Serveis serveis 2021-2023 que els ens locals de la demarcació de Barcelona poden sol·licitar: Assistència en el procés de relleu generacional als ens locals.

Accediu al document: ‘Guia de relleu generacional per als governs locals’.

Butlletí: Innov@diba
Número de butlletí: Gener 2022. Núm. 11

 
       
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Idees i suggeriments

Àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial
Diputació de Barcelona

Rambla de Catalunya, 126

Edifici de Can Serra

08008 Barcelona