Març 2023 - #164
TwitterYoutube

Educació i Sostenibilitat

Més de 300 persones han participat al Llegim el riu

Trobada a Rubí

Trobada a Rubí

En dos anys de projecte, hi han participat més de 300 persones de 23 localitats de la conca del Llobregat. El 16 de febrer ens vam reunir a la biblioteca Mestre Tauler de Rubí amb la primera i segona promoció de tàndems, formats per personal de la biblioteca i de Medi Ambient.

 

 

En el marc de la trobada a Rubí, vam treballar l’avaluació del recorregut del projecte Llegim el riu, vam revisar els resultats obtinguts per valorar la qualitat biològica amb la metodologia RiuNet i vam repassar algunes de les 64 accions planificades per millorar l’ecosistema.

Les 19 accions que ara mateix estan en marxa o ja s’han realitzat són d’aquests tipus:

  • Recollides de deixalles (per exemple Let’s Clean Up Day)
  • Campanyes de sensibilització i difusió sobre diferents temes (deixalles, flora i fauna, valors del riu, resultats de Llegim el riu)
  • Tallers i activitats relacionades amb el medi ambient i l’aigua (presentació de llibres, exposicions, contacontes)
  • Estudis tècnics tràmits o prospeccions per part de l’Ajuntament (per exemple neteja de les lleres o revisió dels cabals ambientals)
  • Accions de conservació/millora (extracció de canya americana i plantació d’arbustos, adequacions dels camins del riu).
  • Segona anàlisi del riu amb Riunet

També vam presentar dos recursos que posem a disposició dels tàndems participants en la iniciativa per a promoure la participació de la ciutadania i apropar-los al riu.

  • Bitxo-teca: es tracta d’uns materials per a treballar la identificació dels macroinvertebrats seguint la metodologia de RiuNet sense haver de desplaçar-se al riu.
  • Bestioles que parlen!: és un joc de cartes que permet resoldre, per una banda, la dificultat d'identificar i classificar els macroinvertebrats de riu utilitzant les claus dicotòmiques tradicionals, que acostumen a ser complexes i poc atractives. I per l’altra, motivar a través del joc l’aprenentatge dels diferents ordres i famílies de macroinvertebrats i la seva capacitat bioindicadora de la qualitat biològica dels ecosistemes fluvials. Properament, podreu trobar més informació sobre el joc i com demanar-lo en préstec al nostre cercador de recursos.

 

Llegim el riu suma ciutadania i recerca ecològica dels rius a partir d’espais d’innovació social creats a les biblioteques municipals per afavorir el coneixement dels ecosistemes fluvials i la col·laboració ciutadana en la seva protecció.

Llegim el riu és un projecte transversal de la Gerència de Serveis de Biblioteques i la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, els ajuntaments i les biblioteques municipals, l’eina de ciència ciutadana RiuNet del grup de recerca (FEHMlab) del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona i l’Associació Hàbitats, que vol complementar un projecte de ciència ciutadana a l’entorn del riu Llobregat i els seus afluents per afavorir-ne el coneixement i la col·laboració de la ciutadania en la seva protecció. Amb els resultats d’aquest procés científic i divulgatiu, es co-creen amb la ciutadania recomanacions de polítiques públiques per gestionar i conservar el patrimoni fluvial d’aquests entorns.

 

Més informació:

 

 

El projecte "Va d'aigua" té com a objectiu principal oferir suport a equipaments i projectes d’educació ambiental impulsats per ens locals i que treballen per conservar i difondre els valors dels sistemes aquàtics continentals. 

 

Butlletí: e-ambient
Número de butlletí: #164 - Març 2023

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

TwitterYoutube

C/ Comte d'Urgell, 187, Edifici del Rellotge, 2a planta
08036 Barcelona
gsma.accioclimatica@diba.cat
http://www.diba.cat/web/mediambient
Accés a tots els butlletins anteriors